Bästa spelen under tisdagen

ATP-slutspelet

Ett par mellandagar med färre spelobjekt nu men i Franska Öppna-tennisen faller ljuset på två vassa idéer. Det är lätt att hitta de bästa spelen och om Konta är tisdagens oddsfynd så är Federer för sin del en svårstoppad förhandsfavorit. Båda är definitivt värda en rygg – vi lägger ut texten!

Givet val i schweizisk kvart

Otroligt häftigt med Roger Federer mot Stanislas Wawrinka i kvartsfinal i Franska öppna! De båda schweizarna möttes för första gången 2005 (!) och att båda nu fortfarande presterar denna tennis är mäktigt. Federer har snudd på fått glida fram till kvarten. Senast ställdes han mot Mayer i det på pappret hittills tuffaste testet – men det blev faktiskt Federers allra enklaste seger hittills. Släppte inte till en breakboll på hela matchen. Skönt för 37-åringen med ytterligare en snabb historia och visst känns legendaren allt bekvämare på gruset.

För Wawrinka har vägen fram kostat mer. Slog Dimitrov i tre raka i tredje rundan – men samtliga set gick till tiebreak och matchen påbörjades i fredags och slutfördes i lördags, sådant stör rytmen en del. Sedan gick Wawrinka turneringens hittills läckraste och längsta match: slog Tsitsipas med 8-6 i femte set efter en mangling på över fem timmar. Wawrinka ”borde” ha torskat den matchen men krånglade sig ur mängder med breakbollar och var till slut kyligare än den intensive, småvilde Tsitsipas.

Urstarkt av Wawrinka men orkar han nu ladda om tillräckligt? Det var ett par år sedan den skadedrabbade 34-åringen gick så här långt i en Grand Slam-turnering och tourens lättaste ben har han ju numera inte. Visst ska Federer vara fräschare och 22-3 i segrar för ”storebror” går ju heller inte att blunda för. Det är visserligen på gruset Wawrinka tagit sina segrar men nej, med denna uppladdning orkar han knappast. Förutom fysiskt slitage så tycker vi inte att hans slag håller samma standard som när han var som bäst.

Max ett set till Wawrinka och det här är ett av de bästa spelen den gångna veckan. Federer med -1,5 i sethandikapp till 1.71* gillas skarpt!

Stormvarning för formkortet

Sloane Stephens visade klass när Muguruza besegrades senast. Första set var ett rallarslagsmål där Stephens till slut drog längst. I andra höll hon koncentrationen och ett break räckte. Även om gruset ”egentligen” inte är världssjuans bästa underlag trivs hon bevisligen kanon här i Paris: svingade ju sig fram till finalen ifjol och har nu alltså kommit en bra bit igen. Inför senast hade Stephens dock inte imponerat nämnvärt och i tisdagens kvartsfinal lever hon farligt.

Johanna Konta ser ju nämligen ruskigt bra ut. Brittiskan är rejält på gång igen efter att ha ramlat en bra bit ner på rankingen. Grussäsongen har nu varit kanon, med finalplatser i både Rabat och storturneringen i Rom. Där tog Konta flera fina skalper – bland annat just Stephens, där Konta tappade första set i tiebreak men sedan bara var bäst, 6-1 i avgörande. Nu går det absolut att hävda att Konta haft en schysst väg fram till kvarten men överkörningarna av Kuzmova och Vekic har ändå imponerat och som grussäsongen i stort har sett ut är det inget snack om att Konta (tidigare rankad fyra som bäst) hör hemma på nivån. Vi har stor respekt för den avslappnade Stephens men att stå emot den formtoppade, högintensiva Konta blir tufft.

Konta vann alltså ganska enkelt i Rom i mitten av maj och ser fortsatt strålande ut. Vi tar Konta till 2.20*!

Örgryte kommer att klättra

Vi gillar Örgryte och menar att laget kommer att höja sig ytterligare framöver. I botten av Superettans tabell finns Syrianska som nu kommer på besök. Vi har en solklar åsikt om matchen och här finns dessutom avgörande truppinfo – rygga vår vinnare till spelvärt odds!

Örgryte sågs på förhand som en toppkandidat och vi har svårt att ranka särskilt många lag före i Superettan. Det har dock inte alls lossnat som önskat och det börjar bli ett jobbigt avstånd upp till konkurrenterna längst däruppe. Man saknar sjuke Lans men det är rejält uppåt nu. Stanisic, Ailton, Lindström och Ludwigson är nämligen tillbaka gentemot senast. Det är riktigt vassa pjäser och visst har Öis sin bästa period framför sig. För Syrianska är det däremot bottenstrid och det är ingen överraskning. Visst finns det individuell skicklighet men truppen är för tunn och ojämn. Man har släppt in en hel del mål men framförallt så ser det oerhört uddlöst ut framåt. Hemma på konstgräset hade man kunnat störa här men på bortagräs i Göteborg bör det bli för tufft.

Med nyckelspelare tillbaka och hemmaplansfördelen ska det vara klasskillnad till Örgrytes fördel. Bra chans för Öis mot beskedliga Syrianska och ettan ska spelas till fina 2.05* i odds.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.