Triss i semifinaler

ATP-slutspelet

Det blir semifinaler för hela slanten under torsdagen. Franska Öppna-tennisen bjuder på ett kittlande dammöte där vi återigen tar rygg på en ruskigt formstark spelare – därtill ett finfint spel i dubbeln. Den andra finalisten i fotbollens Nations League ska utses och vi tror på en rolig och öppen match mellan Nederländerna och England som båda vann svåra grupper. Lycka till!

Konta glöder!

Att gå på Johanna Konta i kvartsfinalen mot Sloane Stephens var minst sagt rätt val – oj vad Konta imponerade när hon blåste fjolårsfinalisten av banan med 6-1, 6-4. Konta servar extremt effektivt: i andra set mot Stephens vann Konta 20 av 21 bollar i egen serve! Körde över Vekic och Kuzmova i tidigare rundor och visade ju jättelovande form även innan turneringen då hon nådde final i Rom.

På vägen till den finalen vann Konta mot tjeckiskan Marketa Vondrousova, som nu står för motståndet i semifinalen. Vondrousova har i ett par år beskrivits som en av tourens större talanger och det är på gruset 19-åringen trivs bäst. Slog Halep i Rom och att Vondrousova slagit sig fram till semifinal är ingen dunderskräll. Överkörningen av Sevastova i åttondelen var snygg medan kvarten mot Martic blev hårdare. Vann 7-6, 7-5 efter att ha kommit undan i ett par tuffa lägen. Vondrousova är absolut ”äkta vara” – men detta är med marginal karriärens största match och att då toppprestera blir förstås en utmaning.

Erfarenheten talar onekligen för Konta, som varit på den här nivån ett par gånger tidigare. Vi är otroligt imponerade av dagens Konta och fortsätter hon att serva som på slutet, ja då blir hon otroligt tuff att slå för Vondrousova.

Duon möttes alltså i Rom nyligen och där klev Konta ifrån till hela 6-1 i avgörande set. Till 1.80* blir intensiva Konta ett starkt val i en av två rafflande semifinaler!

Vi dubblar upp i dubbeln

Singelturneringen blev en besvikelse för de högklassiga argentinarna Guido Pella och Diego Schwartzman, som båda rök redan i andra rundan – men istället gör duon dubbelsuccé! Efter tre inledande segrar steg svårighetsgraden markant senast då det superrutinerade paret Rojer/Tecau stod för motståndet. Pella/Schwartzman svarade dock för en superstabil insats och vann 6-4, 6-4. Som singelspelare rankas både Pella och Schwartzman topp-30 och det är ju på gruset man trivs allra bäst. Som dubbelpar är man välkomponerat, med en högerhand och en vänsterhand, och det ska sägas att båda två spelar rätt mycket dubbel (till skillnad från många andra starka singelspelare). Pella har en bra volley och lille Schwartzman har också grym känsla vid nätet, vilket ju är en jättefaktor i dubbel.

I semin väntar nu tyskparet Krawietz/Mies. Detta är ett mycket sammansvetsat dubbelpar. Krawietz håller igång en högst medioker singelkarriär medan Mies uteslutande spelar dubbel. Som dubbelpar är man förstås bra – men detta är ändå en helt ny nivå för tyskarna. Håller ju främst till på Challenger-touren: att man veckan innan Franska öppna spelade challengern i Heilbronn istället för ATP-turneringen i Rom säger en del. Rankas kring 50-strecket på dubbelrankingen och att man är framme i semifinal är en stor överraskning. Slog Marach/Pavic i åttondelen och vann sedan en rysare mot Lajovic/Tipsarevic, ett annat skrällpar, i kvarten. Visst är Krawietz/Mies ett dubbelpar att respektera men vi kan inte komma ifrån att det finns otroligt mycket mer tennis i de argentinska händerna.

Erfarenheten av denna stora scen finns också hos argentinarna och när dessa nu fått denna strålande chans till en Grand Slam-final blir vi faktiskt förvånade om man går bet. Pella/Schwartzman liras till 2.00*!

Öppen semifinal

Nederländerna och England slåss om den andra finalplatsen i Nations League. Det är Inte hemmaplansfördel för något lag då samtliga matcher i Nations League-slutspelet avgörs på portugisisk mark.

Det var två stenhårda grupper som England och Nederländerna tog sig vidare från. Engelsmännen var illa ute men spurtade förbi såväl Spanien som Kroatien. För Nederländernas del var det Tyskland och Frankrike som fick se sig besegrade och det inger onekligen respekt.

Det är två nationer i medvind efter framgångarna i Europa. England bidrog ju med samtliga finalister i CL och EL medan Ajax höll den nederländska fanan högt när man var sekunder ifrån CL-final. Med Ajaxstommen och flera andra toppspelare får man verkligen se upp för laget här även om vi förstår att England görs till favorit. Det finns frågetecken för hur skicket på Wijnaldum och Van Dijk är efter finalspel och firande med Liverpool men England har fler spelare som varit i matchtagen länge – inklusive Liverpoolkuggar.

Det går inte att blunda för lagens offensiva kunnande och det känns långsökt med någon nolla här. En lillpeng på den nederländska ettan är ett roligt klick men vi fastnar framförallt för att ”Båda lagen gör mål” till oddset 1.76*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.