Federer mot Nadal!

Nadal vinner i London

Det är ingen tvekan om att fredagens tennishöjdpunkt är klassikermötet Federer mot Nadal; kanske de två största någonsin i sin sport! Vi har inga större problem att hitta rätt spel där och kompletterar med två urstarka fotbollsfavoriter. Det ena valet faller på hemmanationen Frankrike i premiären i damernas VM. Sydkorea är ett par klasser för svagt och vi rivstartar turneringen!

Givet val i supermötet

Roger Federer manövrerade, som vi räknade med, ut landsmannen Wawrinka i en kvartsfinal som höll hög klass. Nu hoppas förstås många att Federer ska kunna utmana Nadal i semifinalen och ge oss en ”klassiker” – men nej, vi kan inte riktigt se det ske… Federer ser definitivt bra ut och hans gruscomeback har varit vassare än väntat men nu är det tidernas bäste grusspelare som ska straffas. För att Federer ens ska vara nära måste han hela tiden ta initiativet och få Nadal att flytta på sig men det kräver ytterst små marginaler och kommer att resultera i en bunt Federer-misstag.

Rafael Nadals facit i Franska öppna tillhör hela idrottshistoriens mäktigaste bedrifter och visst är han still going strong. Övertygande och ganska typisk mangling av Nishikori senast och efter en ovanligt ”mänsklig” start på grussäsongen har Nadal nu jobbat upp sig igen. Gör väldigt få misstag och kommer hela tiden tvinga Federer till att slå ett slag extra – vi kan inte se Federer lösa den fruktansvärda Nadal-utmaningen. Att det blivit sämre väder i Paris är heller inte till Federers fördel, tyngre förutsättningar gynnar Nadal jämfört med Federer som vill ha det snabbt som möjligt.

Nadal har aldrig givit Federer chansen i Paris (5-0 i matcher). Nu är det väldigt länge sedan de senast möttes på gruset men inte mycket talar för att Federer ska vara i närheten den här gången heller… Federer mot Nadal låter som en rysare men på gruset är 3-0 till spanjoren definitivt det troliga. Vi lirar 3-0 i set till Nadal till oddset 1.83*.

Premiärfest i VM

Frankrikes herrar lyfte VM-bucklan förra sommaren. Nu är det damerna som ska göra det – på hemmaplan dessutom! Att fransyskorna har den kapaciteten är odiskutabelt men det har ju gått troll i mästerskapen: har inför mest varje mästerskap på 10-talet räknats som en guldkandidat men det har faktiskt inte blivit en enda medalj. Visst går det att snacka om de välkända ”franska nerverna” och att turneringen nu spelas på hemmaplan tar ju inte direkt ner pressen. Frankrike brukar dock ofta öppna turneringarna bra och när man på fredagen premiärspelar mot Sydkorea är det givetvis toppchans till leverans.

Sydkorea deltog i förra VM och skrällde sig vidare från gruppen genom att slå Spanien. I åttondelen tog det dock tvärstopp: 0-3 i baken mot just detta Frankrike. Sedan dess har Sydkorea inte tagit några synbara kliv framåt, snarare tvärtom. OS-kvalet blev en flopp och inte heller i de asiatiska mästerskapen har Sydkorea gjort några särskilt respektingivande resultat. Chelsea-spelaren Ji So-yun sticker ut som lagets superstjärna men i övrigt hämtas nästan hela truppen från den inhemska ligan. Det ska inte duga i VM-konkurrens.

Massiv hemmadominans att vänta och i den här typen av matcher sviker Frankrike sällan. Gott om matchvinnare finns och visst öppnar Frankrike VM med en behaglig seger och någonting i stil med 3-0 tippas. Premiärvinst med minst tre mål tror vi på för Frankrike och -2,5 spelas till oddset 2.20*!

Klockren lösning i EM-kvalet

Vi är mitt uppe i Nations League-slutspelet men de lagen som inte är vidare där ställs istället inför viktiga EM-kvaluppgifter. För Danmarks del inleddes kvalet med ett klart godkänt resultat när man spelade 3-3 mot starka Schweiz. Noterbart där är att man låg under med 3-0 innan en mäktig upphämtning inleddes. Nu väntar Irland som redan hunnit med två kvalmatcher och trots segrar i bägge så vore det en lögn att kalla starten övertygande. Ursvaga Gibraltar besegrades med knappa 1-0 och mot beskedliga Georgien blev det samma, blygsamma siffror trots viktig hemmaplansfördel. Den här upplagan känns inte helt iskall på sikt men vi har sett bättre. När man stötte på just Danmark i Nations League ifjol så blev det mållöst i bägge matcherna men det var danskarna som dominerade spelet.

Irland har bara gjort ett enda mål på lagens fyra senaste möten och på bortagräs – mot en vass dansk trupp – ska man inte ha mycket att hämta. Vi har fastnat för en lösning som passar perfekt här, nämligen att ”Danmark vinner och håller nollan” till goda oddset 2.05*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.