Sverige skräller sig vidare!

Malmö FF spelas i seriefinalen

Skönt att Allsvenskan är igång igen och där lyfter vi fram ett starkt scenario på lördagen. I Copa America har vi också ett givet val att göra. Allra mest fokus hamnar dock förstås på VM-fotbollen: vi kör vidare med Nederländerna och gillar även oddset på att Sverige skräller sig till semifinal och succé!

Tight bottenmöte i Sundsvall

Både GIF Sundsvall och AFC Eskilstuna har haft en del att fundera på under uppehållet. ”Giffarna” var ett positivt inslag förra säsongen och inledde lovande även i våras, för att sedan köra fast rätt rejält. Avslutade med sju raka utan seger innan sommaruppehållet och måltorkan var påtaglig. Att den ekonomiskt pressade klubben nu dessutom sålt sin givne skyttekung Linus Hallenius talar inte direkt för islossning… Ännu tuffare för AFC Eskilstuna, som vann premiären men sedan dess knappt ens varit nära någon seger. Väldigt viktigt att nu få med sig någonting i omstarten och börja höstsäsongen bra, annars kan tåget snart gå.

GIF Sundsvall har landat på noll eller ett mål i sju raka matcher, AFC Eskilstuna i tio raka – vi har onekligen svårt att se det spraka om denna ångestdoftande match… Under 2,5 mål till oddset 1.83* tar vi direkt!

Enkel resa för Uruguay

I den avslutade kvartsfinalen i Copa America ställs Uruguay mot Peru och vi håller favoritsegern som stark. De himmelsblå var ett av fyra lag som gick igenom gruppspelet utan förlust, efter segrar mot Chile och Ecuador samt ett överraskande kryss mot Japan. Uruguay tillhör som vanligt ett av lagen med realistiska titelambitioner och med ett mittbackspar som Godin/Gimemez och Suarez/Cavani på topp är det lätt att förstå varför. De båda anfallsessen har båda fått ”måla” och känslan är definitivt att mer är att vänta därifrån.

Peru är inte av samma kaliber men laget är på sin dag inte helt lätta att tas med. Man inledde turneringen med fyra måttligt imponerande poäng efter möten med Bolivia och Venezuela, innan det sprack rejält mot Brasilien. Peru lät det rinna iväg till 0-5 och frågan är vad den smällen gjorde med Perus självförtroende inför slutspelet. Positivt var det knappast…

Uruguay är tveklöst det bättre laget och vi gillar intrycket. Har matchvinnare som Peru inte riktigt är i närheten av och vi har jättesvårt att se Uruguay bränna detta läge till avancemang. Stark favorit till 1.66*!

Nederländerna stoppar Italien

Vi har gillat Italiens VM-resa och ett kanonbetyg är redan säkrat. VM har verkligen bekräftat damfotbollens mycket starka frammarsch i det fotbollstokiga Italien och det blir mycket spännande att följa den fortsatta utvecklingen: ingen vågad gissning att Italien är på väg att etablera sig i den absoluta toppen. I åttondelen besegrades ett trubbigt Kina med 2-0. Italien släppte dock till en del chanser och kändes dessutom något slitet – mot ett spetsigare motstånd kunde det gått illa.

Nu hoppar Italien upp rätt rejält i svårighetsgrad. Nederländerna fick förvisso slita hårdare än vi trodde för att slå ut Japan i åttondelen. Avgörandet kom sent på en minst sagt tveksam straff och innan dess levde Nederländerna farligt flera gånger om. Samtidigt ska det sägas att Japan verkligen var bra – starkt av Nederländerna att till slut lösa det och fortfarande väntar vi på att laget ska hitta ytterligare någon växel. När man tog guld i hemma-EM 2017 växlade Nederländerna upp i mest varje match och den erfarenheten är skön att ha med sig – vi räknar med ett riktigt bra Nederländerna på lördagen.

All respekt åt Italien men fortfarande måste vi ranka Nederländerna minst huvudet högre. Italien kändes alltså något mört senast och har redan säkrat ett succé-VM – vi håller Nederländerna mer redo att topprestera i kvartsfinalen. 2.10* på Nederländerna tackar vi för!

Sverige skräller sig vidare!

Den som kan sin damfotbollshistoria vet att Tyskland brukar innebära ridå för Sverige – nu ställs ”vi” återigen mot tyskorna i en blytung, avgörande match och givetvis hamnar ett ganska tydligt favoritskap på tyskorna. Samtidigt konstaterar vi att Tyskland inte riktigt testats hittills i turneringen. 1-0-segrarna mot Kina och Spanien i gruppspelet var måttligt imponerande och sedan var Nigeria förstås en tacksam lottning i åttondelen. De senaste årens Tyskland har inte varit märkvärdigt och även om man nu är på väg att bygga upp sig igen är det fortfarande en bit kvar till gammal kanonnivå. Att esset Marozsan är redo för comeback är förstås positivt för tyskorna men ett litet frågetecken på formen för henne.

Sveriges gruppspel blev en aning märkligt och gav inte särskilt många svar – men i åttondelsfinalen mot Kanada visade Sverige sig verkligen vara redo. Efter en trist men kontrollerad första halvlek visade Sverige större mod efter paus och trots små marginaler och diverse VAR-dramatik tycker vi att Sveriges 1-0-seger till slut var rättvis. Nu är Sverige en liten seger från VM-succé och för flera av kuggarna – som Lindahl, Fischer och Seger – är detta med stor sannolikhet sista chansen till seger mot Tyskland och mästerskapssuccé. Rejäl beslutsamhet att vänta därifrån och även om det har sagts förr, exempelvis inför OS-finalen 2016, är känslan nu ”på riktigt” att Sverige är redo att skrämma bort det tyska spöket.

Vi tycker åtminstone att matchen väger jämnare än vad oddsen säger och gillar betalningen på att Sverige skräller sig vidare. Vi väljer ”Sverige att gå vidare” till oddset 3.35* – ett spel både med hjärtat OCH med hjärnan!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.