Brasilien till final!

Brasilien bör dra det längsta strået i gigantmötet med Argentina i Copa Americas ena semifinal. Spännande möte även i damernas VM-fotboll där USA är motiverad favorit men man lär få slita för att luckra upp Englands försvar – vi har en given lösning. I övrigt drar vi till nordamerikanska Gold Cup samt synar hela fyra intressanta tennisdrabbningar i underbara Wimbledon. Håll till godo!

Rivalmöte med stark favorit

Copa America bjuder i den första semifinalen på ett riktigt tungviktarmöte. Brasilien har imponerat mer än Argentina och har efter fyra matcher fortfarande inte släppt in något mål. Det blev dock en riktig nagelbitare i kvarten trots ett massivt spel- och chansövertag för brassarna, då Paraguay höll tätt i 120 minuter och tvingade fram ett straffavgörande. Brassarna höll dock nerverna i styr och tog sig mycket rättvist vidare.

Argentina såg mestadels väldigt trögt ut i gruppspelet men stod för en förbättrad insats i kvarten mot Venezuela. Ett tidigt mål av Lautaro Martinez löste upp en del nervknutar och Argentina kunde till slut rättvist vinna med 2-0, även om Venezuela i andra halvlek låg på för en kvittering. Messi står kvar på ett straffmål och behöver sannolikt växla upp här.

Brasilien har ett oerhört starkt hemmafacit mot Argentina. Med tanke på Argentinas osäkra backlinje samt avsaknad av riktigt flyt i spelet så tror vi att man här bättrar på det ytterligare. Brassarna plockas till 1.83* gångerna pengarna.

Storartat försvarsspel

England såg på förhand ut att ha en lämplig VM-lottning och nu har man föga överraskande tagit sig fram till semifinal. Insatserna har överlag varit stabila och man visade styrkan mot uppstickaren Norge i kvartsfinalen. Trots att norskorna satsade friskt efter tidigt underläge så släppte inte England till särskilt många chanser. Framåt skapades en hel del och vinsten var aldrig i fara.

Nu ställs man mot en defensiv av klart högre klass och vi tror att det blir oerhört svårt att få hål på USA. Amerikanskorna hade en mycket svår uppgift i ”kvarten” mot hemmanationen Frankrike men i en jämn match drog man det längsta strået. Man vill givetvis undvika slarvet i uppspelen som kunde ha blivit ödesdigert mot de hungriga fransyskorna. Försvarsspelet övertygade dock och backlinjen lär räcka långt även mot Englands offensiva hot.

Det finns en uppenbar risk (chans!) att det här blir en fysisk kamp där målchanserna blir lätträknade. Ett hittills storartat försvarsspel av båda lagen borgar för det och mycket troliga under 2,5 mål betalar 1.68* i odds.

Mexiko numret större

Det är semifinaldags i nord- och centralamerikanska CONCACAF Gold Cup, dit turneringens mesta mästare Mexiko planenligt tagit sig. Som väntat tog man sig genom gruppspelet utan poängförlust, men desto tuffare blev det när man i kvartsfinal ställdes mot Costa Rica. Mexiko var klart favorit men bjöds riktigt hårt motstånd och tvingades hela vägen till förlängning och straffar. Wolves-stjärnan Raul Jimenez missade Mexikos första straff men därefter var man hundraprocentiga och satte resterande fem. Vinsten innebär att man nu har nått semifinal för sjunde ”Guldcupen” i följd.

Haiti är som bekant ingen större fotbollsnation men har utefter förväntningarna gjort det fantastiskt bra. Man skrällde sig till gruppseger och stod därefter för ännu en skräll då man 3-2-vann mot Kanada. Inte många spelare sticker kvalitetsmässigt ut i truppen där bland annat Umeås division 1-spelare Jean-Baptiste tagit plats.

Mexiko har 120 minuter i benen men ska såklart ändå gälla som jättefavorit här. Klasskillnad råder och vi väljer mexikansk seger med åtminstone två mål. Mexiko -1.5 till oddset 1.68* under ”Asian Handicap Fulltid”.

Bublik servar sig vidare

Vi lyfte fram Alexander Bublik i Franska öppna nyligen, där han gjorde en kanonmatch mot den blivande finalisten Thiem. Bublik var jättenära att pressa fram ett femte set och det var framförallt serven som bet, trots att det ju då handlade om grus. Den unge kazaken servar blytungt och när det nu handlar om grästennis håller vi Bublik som en jättefarlig motståndare. Har spelat ett gäng gräsmatcher de senaste veckorna och varit okej – nu räknar vi med ytterligare koncentration och därmed riktigt bra chans att passera första rundan, precis som i Franska öppna.

Fransmannen Gregoire Barrere är visserligen en hygglig grässpelare som nu kommer med självförtroende efter att precis som ifjol kvalat in i huvudturneringen. Kvalresan var dock ganska schysst, det var inga tyngre grässpelare som behövde besegras. Var på väg mot ut mediokre Broady i sista rundan men kom tillbaka från 0-2 i set. Barrere servar ganska bra men någon naturlig grässpelare är han inte.

När dessa möttes på snabbt underlag i mars (inomhus) vann Bublik i två raka och att det nu är gräs menar vi gynnar Bublik, som utan tvekan har det större registret. Vi gillar Bublik och kallar honom en stark favorit till 1.74* på tisdagen.

Se upp, Millman!

Bolivianen Hugo Dellien har ytterst begränsad gräserfarenhet. Står faktiskt noterad för blott en gräsmatch på ATP-nivå, då han ifjol föll direkt i Wimbledon-kvalet. Vi är dock ganska förtjusta i Dellien som slagit sig in topp-100 denna säsong och onekligen har formen på plats. Tog flera bra segrar under grussäsongen och så sent som i söndags spelade han hem challengern i Milano. Givetvis en stor omställning att nu kliva in på gräset och en helt annan typ av tennis men finurlige Dellien kliver in med självförtroende och vi tycker att han förtjänar en liten varning här.

Det är dessutom en John Millman med tveksam form som står för motståndet. Millman kommer från Australien och då kan man spela grästennis – men några större meriter på underlaget har Millman sannerligen inte. Har vunnit några rundor Wimbledon-rundor genom åren men inga tyngre skalper. Nu har han åkt ut direkt i sommarens samtliga tre grästurneringar. Gjorde en bra match mot Federer i Stuttgart men har i övrigt torskat mot Brown och Verdasco – inga skamliga förluster men heller inga lovande formkvitton.

Visst ger underlaget Millman mycket bra chans att avancera men vi tycker ändå att gräsrookien Dellien har sågats lite väl hårt i oddsen. Vi slänger ett litet skrällöga på Dellien till 9.25 men framförallt kliver vi in på Över 28,5 game i matchen till 1.86 – att Millman vinner matchen snabbare än så tvivlar vi starkt på.

Fokus tack, Kyrgios…

Nick Kyrgios förnekar sig inte – tvärtom, för under våren har den excentriske australiensaren snarare växlat upp med tokerierna. Han har slängt stolar, hånat domare på olika sätt och uttalat sig knivskarpt om flera konkurrenter. Resultatmässigt har Kyrgios inte presterat mycket alls de senaste månaderna och det har han heller inte verkat särskilt intresserad av. I Queens gick han en servefest mot Auger-Aliassime men torskade till slut efter att ha ”flamsat bort” avgörandet. Kyrgios kan ju dock som bekant extremt mycket, inte minst på gräs, och när det nu handlar om Wimbledon törs vi faktiskt lita på att Kyrgios skärper sig. Seger här skulle innebära drömmatch mot Nadal i nästa runda – och det var mot just Nadal i just Wimbledon som Kyrgios fick sitt stora genombrott, 2014. Känner vi Kyrgios rätt är detta vad som krävs för att maxprestera.

Först ska landsmannen Jordan Thompson besegras och det är inte alls någon lätt uppgift. Thompson har visat kanonform på gräset, med finalplats i Hertogenbosch och semifinal i Antalya. Ett par bra segrar längs vägen men trots allt inga särskilt blodiga turneringar, där det till slut tagit stopp mot Mannarino och Kecmanovic. Thompson har tidigare i karriären begränsade gräsmeriter och har direkt svaga siffror i Grand Slam-sammahang. Har vid sina tre tidigare Wimbledon-försök åkt ut direkt.

Med Kyrgios inblandad är inställningen alltid knäckfrågan och när vi nu spekulerar bestämt i bra Kyrgios-fokus, med Nadal i sikte, kan vi faktiskt inte se Thompson utmana. Vi spänner bågen en gnutta och tar 3-0 i set till 2.70*!

Berdych betalar bra

En av första rundans absolut tyngsta dueller är Taylor Harry Fritz mot Tomas Berdych. Det tidigare toppnamnet Berdych comebackar efter en tids frånvaro och fortfarande måste vi respektera den forne världsfyran. Tjecken har hunnit bli 33 år och skador har präglat de senaste säsongerna. I vintras visade Berdych ändå att han fortfarande kan göra det riktigt, riktigt bra då han nådde åttondelen i Australian Open. Här i Wimbledon spelade Berdych semifinal så sent som 2017. Semifinal även 2016 och final 2010 och när Berdych träffar är hans blytunga spel extremt svårstoppat på detta underlag. Givetvis är det frågetecken för skicket nu efter några månaders frånvaro men snabbt, effektivt grässpel kan gå kvickt att hitta.

Amerikanen Taylor Harry Fritz kommer direkt från karriärens hittills största framgång: vann gräsgenrepet i Eastbourne i lördags. Slog Querrey i finalen och visst gjorde Fritz en bra turnering, även om det inte var någon jättetuff konkurrens. Åkte ut mot Coric och Bautista-Agut i tidigare grästurneringar och även om vi verkligen gillar Fritz som grässpelare tar vi det ändå lite lugnt med hyllningarna.

Fritz är i full gång medan Berdych comebackar – visst går det att säga fördel Fritz där. Erfarenheten finns dock sannerligen hos tjecken, inte minst när det kommer till fem set, och till 2.55* vill vi ge Berdych chansen att snudda vid sin gamla toppnivå!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.