Champions League-kval med AIK

Champions League

Förutom ett par finfina idéer i damernas Wimbledon så är det dags för oss att rikta blickarna mot årets Champions League-kval. Vi synar AIK:s chanser och har hittat en klockren lösning i ett annat möte.

Tätt i CL-kvalet

Drygt halvvägs in på säsongen hemma i Litauen leder Suduva serien med två poängs marginal. Lagets startelva består normalt av en övervägande del spelare från Balkan, men det är ju inte tal om några av områdets bättre spelare. Suduva skrällde dock rejält förra året då man i CL-kvalet slog ut cypriotiska APOEL – väldigt turligt ska sägas – innan man med dunder och brak åkte ut mot samma motstånd man nu ånyo ställs mot.

Det är nämligen återigen Röda Stjärnan Belgrad man ska försöka ta sig förbi, något som inte var nära att lyckas förra året då serberna vann med 3-0 hemma och 2-0 borta. Röda Stjärnan har haft ett drygt månadslångt uppehåll sen man spelade hem ligatiteln med förkrossande marginal. Huvudstadslaget ser fortsatt bra ut och har träningsspelat flitigt sen ligaspelet tog slut.

Vi ser framför oss två inledningsvis ganska avvaktande lag, och viktigast för gästerna är ju att inte åka hem med förlust då man på hemmaplan bör vinna komfortabelt. Vi gillar målspelet under 2.5 mål till 1.71* i odds.

AIK fixar typisk ”AIK-seger”

Efter SM-guldet förra säsongen sätter AIK nu förstås stenhårt fokus på att ta sig vidare i sommarens Champions League-kval. Det är en lång bit dit och visst kommer det krävas flyt med lottningen men givetvis kan det gå vägen. AIK har i alla fall toppchans att lösa första hindret, som inleds borta i Armenien på tisdagen.  Ararat-Armenia är en nybildad klubb, ett resultat av ett par sammanslagningar och ett rejält tillskott av pengar. Vann i våras sin premiärsäsong i den armeniska ligan, med en pinne före Pyunik, och visst är detta en klubb på frammarsch. Armeniska lag brukar ju dock inte har just någonting att säga till om på denna nivå och att detta Ararat redan nu ska vara något gyllene undantag… Nej, knappast.

AIK brukar vara stabilt i den här typen av uppgifter. Sällan några stora segrar men sällan också några riktiga floppar. Att lösa Kalmar med 1-0 i lördags var en viktig framgång och att man nu fått några tuffa matcher i kroppen efter sommarvilan lär göra AIK gott här, mot ett Ararat som inte spelat tävlingsfotboll på ett par månader. AIK har en mycket trygg grund att stå på och visst vore det nyttigt att få med sig en knapp seger hem till Solna.

Vi räknar med att AIK löser en typisk AIK-seger: 0-1 eller 0-2 är resultat vi gärna bollar med här. Valet blir AIK-seger och U 2,5 mål i matchen till oddset 2.80*. Vettig lösning!

Thank you very Much(ova)

Ja, vi tackar Karolina Muchova för senast! Vi gillade tjeckiskans skrälläge mot landsmaninnan och toppnamnet Pliskova och visst: efter en jätterysare vann Muchova med 13-11 i skiljeset, till över 6 gånger pengarna. Tappade serven till 10-11 men bröt tillbaka blankt och var den kyligare spelare. Muchova kommer att rusa på rankingen efter Wimbledon och 22-åringen kommer vara en faktor i många år framöver, det är vi övertygade om. Nu blir det en utmaning att ladda om efter den drygt tre timmar långa måndagsmanglingen men Muchova spelar ett snabbt spel och vi räknar med att hon är redo även på tisdagen.

Att världsåttan Elina Svitolina är framme i kvartsfinal tycker vi faktiskt är ganska överraskande. Har inte varit särskilt het de senaste månaderna och åkte ut direkt i de två grästurneringarna innan Wimbledon. Har absolut gjort det bra nu men också haft en hygglig väg. Har på sistone slagit Sakkari och Martic som båda spred bollarna. Svitolina har aldrig tidigare nått så här långt i Wimbledon och vi tvivlar på att resan blir särskilt mycket längre.

Visst är Svitolina det större namnet och hon hade en mildare måndag – ändå lockas vi av att lira vidare med hårdslående Muchova, till 2.95*!

Williams tar inga Riske(r)

Serena Williams vann sin första Wimbledon-titel 2002 (!) och har totalt lyft pokalen sju gånger – men de flesta har nog trott att det kommer stanna där. Sedan barnafödseln har ju Serena slitit med att komma tillbaka till gammal toppnivå, givetvis fullt förståeligt. Har tävlat sparsamt och sällan varit i toppskick. Årets Wimbledon började i liknande stil: de två första omgångarna var besvärliga. Två raka mot Goerges i tredje rundan var dock mer övertygande och sedan manglades Suarez-Navarro i åttondelen. Släppte inte till en enda breakboll mot Goerges och hamnade sällan i problem mot Suarez-Navarro heller. Snabb, effektiv grästennis passar Serena utmärkt och visst är hon nu ett hett titelbud!

Även landsmaninnan Alison Riske trivs strålande på underlaget. Riske har varit med länge men är något av en doldis – nu levererar hon dock en helt briljant grässommar. Vann ITF-turneringen i Surbiton efter flera bra segrar och vann sedan även i Hertogenbosch, efter finalseger mot Bertens. Nu har han löst fyra rundor i Wimbledon och slagit idel bra spelare – inte minst senast, då hon tappade första set mot världsettan Barty men sedan vände alldeles strålande. Gjorde knappt ett misstag i set 2 och 3.

Visst får Williams se upp med formstarka Riske – men Williams behöver ändå inte ta några större risker för att ändå få denna match dit hon vill. Williams är bekväm på den här scenen och gör hon bara en stabil prestation ska hon kontrollera sin landsmannina i dennes största match i karriären. Vi gillar Williams-trenden och räknar med snabb seger. Williams spelas med -4,5 i gamehandikapp till 1.74*!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.