Bra ”feeling” i Europa League-kvalet

Europa League

Två av våra favoriter går i elden och vi backar bägge – utan större tvekan. Det handlar om Algeriet i Afrikanska mästerskapen samt rumänskan Simona Halep i Wimbledon-semin. Det finns svenskintresse i Europa League-kvalet när IFK Norrköping åker till Irland – bra spelidé där medan vi lockas av ett oväntat högt odds i en annan kvaldrabbning. Nu jobbar vi in torsdagens vinnare!

Bra kvalchans för IFK

IFK Norrköping inleder Europa League-kvalet på bortaplan mot irländska St.Patrick’s. Detta är inget fruktat lag direkt då man brukar ha det tufft ute i Europa och spelar i en klart begränsad liga. Där har titlarna varit lätträknade på senare år och någon storpublik har inte St.Patrick’s på sina hemmamatcher så ingen skrämmande faktor där. Individuellt sett finns några meriterade spelare men överlag är klassen medioker.

Fyra matcher på elva dagar väntar IFK Norrköping och det blir en svettig period. Nu är dock två av dessa hemmamatcher och såväl Östersund som kvällens motståndare St.Patrick’s ser för dagen ut som överkomliga uppgifter. IFK övertygade så smått när man i söndags besegrade vassa Häcken med 2-1 hemma på Östgötaporten. En liknande insats lär räcka mycket långt ikväll.

Visst skulle ett oavgjort resultat ge ett fint utgångsläge inför hemmareturen men samtidigt är spelschemat tufft och en vinst skulle ge större möjligheter att vid behov vila spelare i returen. Det är klasskillnad i grunden och vi tror mycket på tvåan till oddset 1.66* (asian -0.5).

Finfint bortaodds

Siroki Brijeg slutade trea i den svaga bosniska ligan, mil från att utmana om seriesegern som man inte spelat hem på 13 långa år. Laget vann bara 13 av 33 matcher och har inte mycket spetskvalitet i leden. Förra säsongen åkte man ur EL-kvalet direkt mot slovakiska Domzale, och året före det blev skotska Aberdeen för svåra. Här har Siroki Brijeg nackdelen av att inte ha spelat tävlingsmatch på en och en halv månad.

Kayrat Almaty tillhör den klart högre rankade kazakiska ligan som dessutom är i full gång, där man ifjol gjorde en stark säsong och blev tvåa bakom meriterade storlaget FC Astana. Det har inte gått fullt lika bra denna säsong men man har likväl häng på toppduon och vunnit 10 av 18 matcher. Formen har dessutom varit god en tid med vinst i fem av de sju senaste matcherna. Laget gjorde det bra ute i Europa förra säsongen då man bland annat slog ut nederländska topplaget AZ Alkmaar.

Vi håller helt klart Kayrat Almaty som det bättre laget och då man dessutom har bättre matchtempo i truppen tycker vi att det ska vara bra vinstchans här. Tvåan gillas till fina 2.40*!

Halep har toppchans!

När Simona Halep ställs mot Elena Svitolina är det sjuan mot åttan på världsrankingen som möts – men för oss är skillnaden betydligt större än så. Det var inte länge sedan Halep var världsetta och dit kan hon definitivt ta sig tillbaka. Har nu klivit fram fint till denna semifinal. Imponerande överkörning av Azarenka innan Halep stoppade sagan Gauff. Kvarten mot formspelaren Zhang började sedan tufft men Halep löste första sets tiebreak och vann sedan lätt. Rumänskan var länge känd som en ”icke-vinnare” i det stora turneringarna men vann ju Franska öppna ifjol och tystade det snacket.

Att ukrainskan Svitolina är i semifinal är en överraskning för oss. Är ju ett bra namn men klev in i Wimbledon med klart osäker status, i synnerhet då gräsframgångarna genom åren är få. Nu har Svitolina förstås gjort det bra men vi kommer inte ifrån att lottningen varit klart tacksam. Sakkari och Martic var hyggliga skalper men dessa spred verkligen bollarna. Mötte sedan skrällspelaren Muchova som inte riktigt orkade följa upp sin Pliskova-skräll, klart sämre insats mot Svitolina.

Nu väntar Svitolinas med marginal tuffaste uppgift och efter att ha bjudits på mycket i tidigare rundor möter hon nu en supersnål Halep, som inte slår bort sig. Svitolina måste tänja på gränserna för att ha chansen men att hon ska slå igenom Halep… Nej. Toppchans Halep och vi räknar med två raka. 2-0 i set till Halep plockas gärna till 2.00*!

Algeriet för stabilt

Elfenbenskusten är ett namn som förpliktigar i fotbollssammanhang och att man på torsdagen spelar kvartsfinal i de Afrikanska mästerskapen är ingen större skräll. Laget är dock inte lika bra ”som förr” och fortfarande sliter man en del med arvet efter den så starka Didier Drogba-generationen. Är på väg att bygga upp någonting fint nu igen men samma världsnivå är det ännu inte. I gruppspelet gjorde Elfenbenskusten inte mycket mer än vad som behövdes. Den stora matchen var gruppfinalen mot Marocko och där tog man stryk, 0-1 i en tight tillställning. I åttondelen mot Mali hade Elfenbenskusten sedan flyt som 1-0-vann. Hade stora problem innan paus – bättring i andra halvlek men Premier League-profilen Zahas avgörande var ändå ganska ologiskt över 90 minuter.

Algeriet ser mycket stabilt ut och är ensamt om att ha gått rent i turneringen. Vann gruppen med full pott och 6-0 i målskillnad, där framförallt segern mot Senegal övertygade. Gav sedan inte Guinea någon chans i åttondelen: när fixstjärnan Mahrez (Manchester City) satte 2-0 tidigt i andra halvlek var det stängt. 3-0 till slut och vi är väldigt svaga för detta Algeriet, som är betydligt mycket mer än bara Mahrez.

Vi är betydligt tryggare med att Algeriet nu når rätt nivå i kvartsfinalen, än att Elfenbenskusten gör det. Algeriet är ett ”tydligare” lag med klart tryggare defensiv och väl så starka matchvinnare. ”Knappt men klart” för Algeriet är vår tydliga bild och vi tar Algeriet till 2.20*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.