Målsnålt i Helsingborg

ATP-slutspelet

Efter två underbara Wimbledonveckor – med en sanslös final – är det dags för Sverige att ta över stafettpinnen. Swedish Open i Båstad drar igång och nu är det grustennis som gäller. Vi har synat svenskhoppen bröderna Ymers chanser och går både med och emot… Måndagens bästa spel hittas dock i den allsvenska fotbollen där Helsingborg är motiverad hemmafavorit mot Sirius men framförallt så bör det bli en tät och målsnål tillställning på Olympia. Lycka till med spelen!

Oväntat fint odds!

Helsingborg är sedan Henke Larsson tog över fortsatt utan förlust. Först en väl genomförd bortamatch mot Örebro där Rasmus Jönsson (nu såld) blev matchens enda målskytt, följt av 1-1 borta mot Elfsborg där Helsingborg länge såg ut att gå mot segern. Helsingborg har helt klart fått ett uppsving efter tränarbytet och givetvis ett stort plus att man inför Örebro-matchen fick tillbaka kapten Granqvist från skada. Lika tungt är det dock att man på kort tid sålt de offensiva pjäserna Andri Bjarnasson och Rasmus Jönsson – lagets bästa målskyttar denna säsong.

Sirius gör det bra och har skaffat sig en skön poängbuffert ner till strecklagen. Uppsala-laget åker söderut med två raka poängmatcher, där man senast spelade 1-1 mot Östersund i en chansfattig match. Dessförinnan skrällvann man borta mot Norrköping med 1-0 och Sirius har nu spelat fyra matcher i följd där samtliga bjudit på totalt två mål eller färre. Lägg till att Sirius är Allsvenskans på bortaplan målsnålaste lag och vi tycker det doftar målfattigt i kvällens match.

Oddset 1.83* på under 2.5 mål är betydligt bättre än vad vi väntat oss. Givet spel!

Tufft för Elias…

Bröderna Ymer är förstås arrangörernas stora hopp under den klassiska tennisveckan i Båstad – men storebror Elias lever farligt direkt. Elias rankas som nummer 118 i världen och har ”stannat upp” kring de regionerna – har hunnit bli 23 år och frågan är om han kommer hitta något större lyft. Vi måste vara tråkiga och tvivla en gnutta på det. Slår till med starka Challenger-tävlingar med ojämna mellanrum men har haft det jättesvårt att etablera sig på ATP-nivå. Kommer närmast från klara förluster mot Hanfmann och Balazs i Challenger-turneringarna i Tyskland.

Tuff lottning nu i form av brassen Thiago Monteiro som är i gott slag. Kvalade i slutet av maj in till Franska öppna och löste nyligen även kvalet till Wimbledon, riktigt bra gjort. Klev sedan in på gruset igen och vann i helgen snyggt challengern i Braunschweig. Slog exempelvis Laaksonen och Ruud på vägen fram. Rankingmässigt är Monteiro bara strax före Elias Ymer men brassen har varit inne på topp-100 och kommer ta sig tillbaka dit.

Dessa båda möttes faktiskt här i första rundan i Båstad även ifjol. Enkla 6-4, 6-2 till Monteiro den gången – och det går inte att hävda att Elias ska ses med särskilt mycket bättre chans denna gång. Monteiro är en sund favorit till 1.64*.

…men brorsan Mikael levererar!

Vi är alltså skeptiska till Elias Ymers chanser men däremot gillar vi läget för lillebror Mikael, som tagit ett bra kliv denna säsong. Gjorde det riktigt bra på gruset under våren där han nådde final i två Challenger-tävlingar av ganska bra kvalitet. Kvalade ju sedan in till karriärens första Grand Slam-tävling då han löste kvalet i Franska Öppna och där även vann första rundan, innan Alexander Zverev blev för svår. Mikael var sedan helt okej på gräset men att nu återvända till grustennis har han ingenting emot. Spelade bra här i Båstad förra sommaren och ska ses med bra chans att frälsa publiken här.

Möter spanjoren Alejandro Davidovich Fokina, som 20 år gammal precis som Mikael Ymer är att betrakta som ett hyggligt intressant framtidsnamn. Har klättrat över 100 placeringar på rankingen under 2019 och är nu 131:a – visst lär det bli topp-100 ganska snart. Framförallt bet semifinalen i Estoril för två månader sedan riktigt bra, då han exempelvis besegrade Fritz, Chardy och Monfils. Sedan dess har dock formen svalnat ganska betänkligt. Spelar med bra tyngd men tenderar att göra en hel del misstag – gräslig statistik på den fronten i ett antal matcher de senaste månaderna.

Mot Mikael Ymers mer varierade spel får Davidovich Fokina det tufft och känslan är att Ymer kan växa av inramningen i Båstad. Till 1.80* är Mikael Ymer ett givet val!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.