Europa League-tips och tennisidéer

Europa League

En torsdag i juli kan tyckas sval rent spelmässigt men utbudet är helt i vår smak. Vi bjuder på några tennisidéer i Swedish Open, där hemmahoppet Elias Ymer får svårt trots publikstödet. Dessutom bör ni kolla in våra Europa League-tips till tre av torsdagskvällens matcher. Mycket att jobba in!

Vaduz avgör hemma!

Det blev 0-0 när isländska Breidablik tog emot Vaduz hemma på ön. En väldigt jämn match som inte bjöd på särskilt många heta målchanser. Retur nu på Vaduz hemmaplan Rheinpark Stadion i Liechtenstein. Laget spelar dock till vardags i den schweiziska andraligan och startelvan brukar till stora delar bestå av spelare från Schweiz.

Vaduz har tack vare att man prenumererar på cuptiteln hemma i Liechtenstein kvalificerat sig för Europakval sju år i följd, vilket gett gott om rutin från dessa sammanhang. Förra säsongen gjorde man det riktigt bra som slog ut bulgariska storklubben Levski Sofia.

Den isländska ligan håller ingen vidare klass och lagen rosar verkligen inte marknaden ute i Europa. Regerande mästarlaget Valur blev helt utspelade hemma mot Maribor (0-3) förra veckan samtidigt som de nuvarande serieledarna KR Reykjavik föll med 7-1 mot Molde. Breidablik kommer med två raka förluster i ligaspelet, senast mot bottenlag.

Vi håller Vaduz som det bättre laget och på hemmaplan ska man ha toppchans att greja avancemanget. Det här är i våra ögon veckans allra bästa Europa League-tips då vi får oddset 1.83* på hemmaseger.

KR putsar till siffrorna

Detta dubbelmöte är redan ”avgjort” då de norska serieledarna Molde förra veckan gjorde hela 7-1 på de isländska serieledarna KR Reykjavik. Så stor var dock absolut inte skillnaden mellan lagen då Molde visade upp en oerhörd effektivitet. Norrmännen hade bara ett marginellt övertag i såväl bollinnehav som i avslutsstatistiken, och åtta skott på isländskt mål resulterade alltså i hela sju mål.

KR Reykjavik gör en jättesäsong hemma i ”Pepsiligan” där man vunnit åtta raka matcher och skapat sig en rejäl poängbuffert till närmst jagande Breidablik. Det kanske inte alltid sprakar om huvudstadslaget men man har överlag uppträtt väldigt stabilt under säsongen.

Molde åtnjuter inte en lika stark position i norska Eliteserien, då man har en match mer spelad än Bodö/Glimt som skuggar poängen bakom. Två raka oavgjorda nu i ligaspelet för Molde som där behöver vinna nästa match. Med bara två vilodagar dit efter kvällens uppgörelse på Island och 7-1 att gå på så kan man unna sig att vila spelare här.

Det skulle inte förvåna det minsta om KR Reykjavik är det mer motiverade laget här och hemma mot ett troligen roterande Molde så lockar skrälloddset 4.85* riktigt ordentligt!

IFK ett par klasser bättre

Returmöte i Europa League och det är IFK Norrköping som har ett klart grepp om mötet med irländska St.Patrick’s efter 2-0-seger på bortagräs förra veckan. Vi var helt inne på att IFK skulle vara klassen bättre där och visst var det så. Vi fick se svensk speldominans ifrån första stund och ett oerhört rättvist resultat, även om irländarna stack upp då och då.

Det är tufft för Norrköpingsspelarna med det tuffa spelschemat och insatsen uppe i Östersund senast var ingen av lagens bättre i år. Förlust där och räkna med revanschsugna spelare på torsdagskvällen. Tränare Gustafsson vilade några kuggar senast och dessa lär komma in ifrån start här.

St.Patrick’s brukar ha det tufft ute i Europa och man spelar i en klart begränsad liga. Där har titlarna varit lätträknade på senare år och det krävs något extra för att skapa spänning i det här dubbelmötet. Irländarnas lägre tempo syntes tydligt i torsdags och på konstgräset ska laget inte kunna hota ”Peking”.

I den senaste hemmamatchen imponerade IFK så smått när man besegrade vassa Häcken men här väntar ett överkomligt motstånd som vi inte blev det minsta skrämda av senast. Hemmalaget kopplar greppet med halvtidsledning och håller den matchtuden ut. Vi gillar således halvtid/fulltid-alternativet 1/1 som kan spelas till oddset 1.57*.

Cuevas betalar bra

Pablo Cuevas är en grusspelare vi verkligen gillar och på torsdagen kliver han in i Båstad som en i våra ögon het titelkandidat. Har vunnit här förr (2014) och är tveklöst ett av fältets starkaste namn. Cuevas var inne topp-20 på rankingen för ett par år sedan men tappade rätt rejält förra säsongen.

Klart bättre igen under 2019 då 33-åringen från Uruguay klättrat tillbaka till topp-50. Där hör han han definitivt hemma, det visade han under vårens grussäsong. Vann två titlar på Challenger-touren och nådde final i ATP-turneringen i Estoril.

Börjar nu mot argentinaren Federico Delbonis, som redan spelat en match här i Båstad. Slog som väntat Zapata Miralles men behövde tre set och glänste inte. Så sent som i söndags vann Delbonis Challenger-tävlingen i Perugia – ett skapligt formbesked men konkurrensen var inte den bästa och alltid tufft att komma direkt från en lång vecka till en annan. Delbonis har tappat på rankingen och de tyngre segrarna har varit lätträknade under 2019.

Vi tycker att oddsen hamnat överraskande tätt här. Vi håller Cuevas som en bättre ”gnuggare” och som Delbonis såg ut i första rundan kommer det inte att räcka. 1.80* på Cuevas är ett bra favoritodds!

Formstark Sousa stoppar Elias

Starkt av Elias Ymer att lösa Monteiro i första rundan! Vi vädrade problem för storebror Ymer och när han tappade andra set och hamnade i underläge i tredje såg han onekligen slagen ut. Med publiken i ryggen hittade dock Elias vändningen mot en mer sliten Monteiro. En bra prestation av Ymer men han har slitit med formen en längre tid och brukar ha svårt att följa upp de snyggare segrarna.

På torsdagen kommer det krävas en ännu starkare prestation då stabile portugisen Joao Sousa står för motståndet. 30-åringen rankas som nummer 56 i världen och har faktiskt varit innanför topp-100 sex år i sträck. Mot toppnamnen räcker Sousa sällan hela vägen men i tävlingar av Båstads storlek ska han räknas.

Sousa kommer från en snygg insats i Wimbledon där han vann tre rundor innan han sprang in i Nadal. Nu är han revanschsugen på gruset – i våras gick det tungt på underlaget men ärligt talat handlade det mycket om tuffa lottningar, ställdes mot toppnamn direkt flera gånger om. Gruset är i grund och botten ett bra underlag för Sousa, som exempelvis varit i final här i Båstad. I tisdags besegrades hygglige Kovalik i två raka.

Hemmastödet är en faktor för Elias men här möter han en spelare som vi helt enkelt håller lite för bra. 1.74* på Joao Sousa är tacksamt och vi kikar också på 2-0 i set för den starke portugisen.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.