Tre svensklag i Europa League-kvalet

Europa League

Europa League-kvalet är högintressant på torsdagskvällen med svenska ögon då hela tre allsvenska lag går i elden. Vi har synat chanserna för samtliga och hittar flera tilltalande odds. Med detta sagt har vi även scannat av tennismarknaden och där bör man ta rygg idag!

Gynsamm lottning för IFK

Ett av Sveriges hopp i Europa League-kvalet heter IFK Norrköping. Laget tog sig vidare till denna kvalrunda genom att slå ut irländska St.Patrick’s: I bortamötet dominerade IFK långa stunder medan irländarna störde mer i returen. Totalt sett ett klart och rättvist avancemang och visst fick man en gynnsam lottning.

Ja, Liepaja har förvisso varit ute i Europa en del på senare år men klassen är inte särskilt hög. Lettland har blixtrat till så smått tidigare men för dagen ser det svajigt ut både i landslaget och den inhemska ligan. Noterbart är att Häcken slog ut just Liepaja ifjol med totalt 4-2, efter att ha vunnit plättlätt med 3-0 hemma. En femteplats i tabellen övertygar inte och i CL-kvalet åkte lettiska mästarlaget Skonto Riga ut direkt.

Trots en del sämre resultat på slutet måste vi kalla IFK Norrköping formstarkt. Man besegrade nyligen Häcken här hemma och senast var det Östersund som fick åka från Östergötland utan poäng – och helt utan skott på mål!

Hemma på konstgräset ska IFK Norrköping ses med toppchans och vi är inne på att man vinner komfortabelt med minst två måls marginal. Därmed spelas Norrköping -1.5 till oddset 1.69*.

Inte dåligt med X

Efter ”träningspassen” mot nordirländska Ballymena så är det nu dags för Malmö FF att i EL-kvalet möta ett hyggligt motstånd. Domzale ställdes även de mot ett blåbärslag i första kvalrundan, då maltesiska mittengänget Balzan stod för motståndet. Man var precis som väntat klassen bättre men imponerade inte och vann totalt bara med 5-3. Domzale har varit ett stabilt topp 4-lag i den slovenska ligan de senaste åren, men aldrig varit riktigt nära att utmana om titeln. Den nystartade säsongen har inletts med en poäng på två matcher.

Malmö FF är utan förlust sen i början av april, men har i Allsvenskan nu spelat oavgjort i tre av sina fyra senaste matcher. Motståndet har dock varit tufft med bortamatcher mot AIK och Djurgården, men 1-1 hemma mot Sirius var ju en rejäl missräkning och första halvlekens försvarsspel var långt ifrån godkänt. Vi tror dock att det mer handlade om bristande fokus än någon dalande formkurva.

Här tror vi på ett fokuserat Malmö FF som sätter defensiven i fokus. Vi håller helt klart skåningarna högre än Domzale men slovenerna är inga skräpspelare och ett oavgjort resultat här vore helt okej för MFF. Vi tror man grejar det och gillar krysset till 3.15* i odds.

Häcken står emot – ett tag

AZ Alkmaar och BK Häcken gör här säsongens första Europamatch men till skillnad från Häcken så är nederländarna inte i säsong och har därmed en nackdel. Laget är dock kapabelt och bara de tre jättarna Ajax, PSV och Feyenoord slutade före den gångna säsongen. I Europaspelet gick det dock sämre då man försvann direkt mot kazakiska FC Kairat. Då som nu hade man ingen tävlingsmatch i benen och föll med 2-0 i den första matchen. AZ har med värvningen av Jordy Clasie från Southampton ett ungefär lika bra lag denna säsong.

Häcken kommer med två raka segrar och det försvarsstarka Hisingslaget har nu hållit nollan i fem av de sex senaste tävlingsmatcherna. Med bra häng på serieledande Malmö FF är det nu dags att fokusera på Europa och Häcken är på inget sätt golvade här. Andreas Alms bygge är välorganiserat och har kapacitet för att störa AZ även på bortaplan, inte minst nu då motståndet saknar riktigt matchtempo.

AZ Alkmaar är klar favorit ikväll och vi tror också man till slut vinner matchen, men vi tror också på en lite avvaktande och målsnål första halvlek. 0-0 eller 1-1 efter 45 minuter ligger nära till hands och vårt val faller på hemmaseger efter oavgjort i halvtid. X/1 under ”Halvtid/Fulltid” spelas till fina 4.15*.

Zverev på rätt väg igen

Alexander Zverev har haft en tuff säsong. Tanken var att han under 2019 skulle närma sig ”gubbarna” i toppen men det har blivit tvärtom. Grässäsongen blev en besvikelse och i Wimbledon rök han direkt, mot Vesely. Sedan dess har Zverev fått några veckors vila och det bör ha gjort gott efter en intensiv, kämpig period. Vill nu göra det bra hemma i Hamburg innan han åker över för säsongen i Nordamerika – och i tisdags körde han över Jarry, vinnaren i Båstad, i övertygande stil (vann med 6-4, 6-2).

På torsdagen ska det gå lätt även mot Federico Delbonis, som vi gick emot i tisdags – och han ”borde” verkligen ha torskat mot Cecchinato. Faktum är att Cecchinato servade för matchen i andra set och hade 5-4 och 40-0 – men Delbonis hittade en riktig mirakelvändning. Argentinaren har visat form på sistone men samtidigt spelat väldigt mycket tennis på kort tid. Det bör vara ganska sega ben hos Delbonis, konstigt vore annars.

Zverev såg bättre ut än på länge senast och här stoppar han Delbonis med besked. Vi tar Zverev med -3,5 i gamehandikapp till 1.80*.

Stortalangen stör Fognini

Vi har plussat för Fabio Fognini flera gånger och visst gör italienaren en bra säsong: tiondeplatsen på rankingen bekräftar ju det. Nu är det dock mer tveksam status än på länge. I Umag förra veckan kastade han in handduken mot landsmannen Travaglia efter att ha torskat första set med 1-6 och när Fognini i tisdags slog ”okände” tysken Lenz här i Hamburg var det inte alls i någon glänsande stil. När Fognini inte riktigt har skallen med sig kan det hända lite vad som helst och just nu tvivlar vi något på glöden.

Tyskt hemmamotstånd för Fognini även på torsdagen – och ett högintressant sådant. Rudolf Mölleker är inte mer än 18 år men har matchat mot tufft motstånd i ett par år nu och klättrar sakta men säkert på rankingen. Imponerade i första rundan då erfarne Mayer besegrades i två raka och unge Mölleker ser ofta ut att gilla utmaningen mot starka namn. Spelar här dessutom med publiken i ryggen och mot en Fognini som alltså inte ser som skarpast ut för dagen.

Vi blir inte ett dugg förvånade om Mölleker skräller till 3.45*. Mölleker med +3,5 i gamehandikapp till 2.10* ser också bra ut.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.