Svensk afton i Europa League-kvalet

Europa League

Tre svenska lag går i elden i Europa League-kvalet på torsdagskvällen. Vi gillar oddsen i två av matcherna och det är utfall som skulle glädja oss som hoppas på blågula framgångar. Dessutom går vi emot en högt rankad tennisfavorit och precis som igår lyfter vi fram ett säsongsspel inför Premier League. Den här gången handlar det om en 9-oddsare!   

Aston Villa gör ”en Fulham”?

Efter tre säsonger i Championship är anrika Aston Villa tillbaka i finrummet, men blir det bara för ett år? Birmingham-klubben slutade den gångna säsongen på femte plats och tog sig nätt och jämnt till kvalspel, där man tvingades till en oviss straffläggning mot West Bromwich i semifinalen för att därefter ställas mot Derby i ”världens mest värdefulla fotbollsmatch”. Villa vann miljardmatchen och ska nu försöka återetablera sig i Premier League.

Klubben har sannerligen inte legat på latsidan i sommar. Man behållit det man velat samtidigt som man spenderat i runda slängar en och en halv miljard kronor på nya spelare. Pengarna är dock fördelade på hela tolv spelare och det är svårt att peka på något nyförvärv som en given succé. Visst påminner det en del om Fulham som inför säsongen 18/19 lade upp miljardbelopp för en enorm mängd spelare, och som fick ”tacka” ett genomuselt Huddersfield för att man inte blev sista lag i Premier League.

Fulham fick inte ihop lagbygget i tid och samma sak kan hända Aston Villa. Laget har en svag backlinje och ett mittfält som kan få det jobbigt i högstaligan även om offensiva kreatören Grealish är en pärla. I anfallet får man klara sig utan högklassige Abraham och där hänger nu mycket på unge Wesley. Brassen gjorde dock bara 13 mål på 37 matcher i Belgiens målgladaste lag Club Brugge. Långt ifrån en given PL-succé och vi kan absolut se Aston Villa få det tufft.

Även om Villa inte ska vara favorit till jumboplatsen – faller värvningarna väl ut finns kapacitet – så blir vi inte förvånade om man får kriga längst där nere. Vi sticker ut hakan och till kittlande oddset 9.00* spelar vi på att Aston Villa blir sist i Premier League kommande säsong.

AIK går för kryss

Sheriff har under 2000-talet prenumererat på ligatiteln hemma i Moldavien vilket inneburit regelbundet Europakval. Man tog sig förrförra säsongen till Europa Leagues gruppspel, men har trots att man ofta gjort det hyggligt annars inte gjort något större väsen av sig ute i Europa. Årets kvalspel inleddes med en jättebesvikelse då man sensationellt åkte ur CL-kvalet mot georgiska Saburtalo (3-4), vilket man följde upp med rättvisa 2-1 mot Partizani i EL-kvalet.

Nu blir det tuffare motstånd i form av AIK som i sitt CL-kval surt tappade in mål i 117:e minuten mot Maribor. Därmed får man chansen här i Europa League-kvalet istället. AIK har spelat två bortamatcher i Europa denna säsong och båda har man förlorat med 2-1. Mot Ararat-Armenia fick man ju dock spela med en man kort i närapå hela matchen och visst ska man nu ha goda chanser att undvika en tredje raka bortaförlust i Europakvalen.

Sheriff ska respekteras men vi håller AIK som det lite bättre laget och tror stockholmarnas defensiv grejar ett likaresultat. 3.00* på oavgjort är taget!

IFK Norrköping kopplar greppet

IFK Norrköping fortsätter sin jakt på gruppspelet. Östgötarna har så här långt enkelt slagit ut irländska St. Patricks och lettiska Liepaja, men ställs nu mot ett lite tuffare motstånd i form av Hapoel Beer Sheva från Israel.

Hapoel vann den israeliska ligan tre säsonger i följd (2016-18) vilket inte är alldeles enkelt, men föll den gångna säsongen tillbaka rejält och blev hela 34 poäng efter suveräna Maccabi Tel Aviv. Det räckte ändå till en tredjeplats och ännu ett år ute i Europa. Laget har hittills slagit ut albanska Laci och kazakiska Kairat, båda efter 1-1 på bortaplan och vinster på hemmaplan.

Norrköping har inte riktigt fått det att stämma i Allsvenskan denna säsong och är hela nio poäng efter AIK på sista Europaplats. Extra lätt därmed att nu lägga hundraprocentigt fokus på att ta sig vidare från ännu ett dubbelmöte och ta sig till Europa League-playoff.

Hapoel var inget extra alls förra säsongen och har till denna tappat ett par viktiga spelare. Norrköping vet att returmötet blir riktigt tufft och kommer gå för segern ikväll. På Östgötaportens konstgräs tror vi israelerna får det för tufft. Den starka ettan spelas till 1.86* gånger pengarna.

Ingen given revansch för Zverev

För knappt två veckor sedan torskade Alexander Zverev semifinalen hemma i Hamburg mot Nikoloz Basilashvili. Zverev var på väg att vända till seger men sumpade två matchbollar och torskade till slut ett avgörande tiebreak. Ganska talande för Zverev anno 2019, som slitit med självförtroende och spelglädje. Det har varit struligt på flera sätt för Zverev och visst är det med rejäl osäkerhet han nu inlett hardcourtsäsongen i Nordamerika. Började med seger här i Montreal men det var ingen särskilt övertygande sådan: fick jobba i två tuffa set mot Norrie.

Basilashvili följde upp segern mot Zverev i Hamburg med att även vinna finalen (mot Rublev) och därmed ta en riktigt snygg titel. Basilashvili hade annars ingen märkvärdig sommar men nu är georgiern uppåt igen. Här tagit sig över Atlanten med självförtroende och har visat styrka i de inledande rundorna: tappade öppningsseten mot Lajovic och Struff men kom tillbaka till segrar. Underlaget är inget problem för Basilashvili, som har fin bollträff för dagen och då styr spelet bra.

Det passar fint mot en Zverev som varit passiv en längre tid. Inte alls säkert att Zverev löser revanschen och till 2.90* tar vi gärna Basilashvili.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.