Champions League och svensk tennisidé

Champions League

I Norge drömmer man om Champions League efter att Rosenborg slagit ut starka BATE Borisov samt AIK:s övermän i Maribor. Nu väntar ett erkänt svårt bortamöte med Dinamo Zagreb och det blir svårt att skrälla. Något mål bör man dock få in och vi gillar oddset som erbjuds på en målrik lösning. Förmodligen dagens bästa spel men vi tänker även ta betalt i US Open-kvalet där Sveriges just nu bäste spelare har en överkomlig uppgift. Visst ska Ymer ”jobbas in”!

Knappast måltorka i Kroatien

Rosenborg tog en fin skalp när BATE Borisov besegrades här i Champions League-kvalet. Därefter gjorde norskarna det AIK inte klarade av då man slog ut Maribor i senaste omgången. Det bestående intrycket var hur resolut RBK var när man gick till attack – men också att man stundtals hade svårt att freda sig i försvarsspelet.

Nu går svårighetsgraden upp då Dinamo Zagreb är ett lag som alltid är att räkna med i dessa sammanhang. Trots hemmalagets fina historia så är det kroaterna som på senare år lyckats bäst och hela 5-1 totalt imponerade i förra kvalrundan då motståndet Ferencvaros inte alls är något svagt gäng.

I ligaspelet har Dinamo Zagreb 18 raka hemmasegrar och man brukar vara svårslaget här hemma även mot namnkunnigt motstånd ute i Europa. Rosenborg har för sin del snittat 2,5 gjorda mål i kvalet och man har bara nollats en enda gång på sina 19 senaste matcher.

Visst ska Dinamo vara favorit här hemma och sätta ett par bollar men vi har trots allt svårt att se smarta – och hittills underskattade – Rosenborg åka hem utan nätkänning. Ska det bli Champions League i Norge så behöver man sannolikt minst ett bortamål med sig inför returen. Bra chans till minst tre mål i matchen och vi får oddset 1.91* på över 2,5 mål.

Toppchans för Mikael Ymer

Mikael Ymer jagar sitt första deltagande i US Open. Kvalresan var ytterst nära att ta slut direkt, mot formstarke hemmaspelaren Kwiatkowski i måndags. Mikael tvingades jaga mest hela matchen och behövde rentav rädda en matchboll – men när det skulle avgöras i tiebreak i tredje set var det inget snack. Lillebror Ymer visade mental styrka och det ska också sägas att det var höstens första match på underlaget – vi räknar med något bättre känsla redan här. Hardcourt passar bra för Ymer, som snart kommer vara topp-100 på rankingen och som absolut tagit kliv denna säsong.

Det kan man däremot inte säga om argentinaren Facundo Bagnis. 29-åringen rankas som nummer 165 i världen och ägnar sig nästan uteslutande åt grustennis. Där är han en okej spelare på Challenger-nivå – att prestera på hardcourt på ATP-nivå är självklart någonting helt annat. Lyckades faktiskt kvala in till US Open förra hösten men sedan dess har han knappt spelat på underlaget. När han i måndags klev in i detta kval var det första hardcourtmatchen sedan Australian Open-kvalet i vintras – det säger en del om vad Bagnis tycker om detta underlag. Vann i måndags men 655-rankade Rybakov var en av första rundans allra snällaste lottningar.

Nej, det vore faktiskt direkt svagt av Mikael Ymer att bränna denna chans att nå sista kvalrundan. Ska kunna dominera spelet mot Bagnis och vi plockar Ymer med -3,5 i gamehandikapp till 2.00*.

Bra uppgift för storebror Zverev

Vi har tidigare belyst Mischa Zverevs smått fascinerade ras. Har mer eller mindre ägnat ett helt år åt att åka ut i förstaomgångar och 31-åringen är nu nere på plats 292 på rankingen – ett sällan skådat ras. Visst är det lätt att slå fast att Mischa, storebror till världssexan Alexander, har passerat zenit.

Nu kommer han dock från skönast möjliga seger. Istomin var ingen enkel lottning i första rundan men Zverev drog längst i två raka tiebreak. Räddade ett par setbollar och känslan är att den segern verkligen gjorde gott för Zverevs plågade självförtroende. Är en offensiv spelare av den gamla skolan med mycket nätspel – sådant spel kräver pondus och kan Mischa hitta den igen kan han fortfarande vara farlig.

Ställs nu mot colombianen Santiago Giraldo, något av en bortkastad talang. Såg riktigt spännande ut när han kom fram för drygt tio år sedan och visst har han haft en habil karriär. Var länge inom topp-100 men det stora lyftet kom ändå aldrig och känslan är att det kunde blivit bättre med lite tuffare inställning. Nu rankas Giraldo som nummer 231 och 2019 har varit dystert med få, knapp någon, tung seger. Slog Marcora i första kvalrundan men det var ingen större match och som de flesta sydamerikaner föredrar Giraldo gruset.

Kan Zverev spinna vidare på insatsen från senast är detta en bra uppgift, där hans aggressivitet ska kunna innebära ett tydligt grepp om händelserna. Vi räknar med en stärkt och skärpt Zverev – då vinner han detta till 1.68*.

En bit kvar för Chung

När Hyeon Chung nådde semifinal i Australian Open 2018 var det lätt att kalla den unge sydkoreanen för ett av tourens mest intressanta namn. Hade redan innan tagit stora kliv och följde upp Australian Open-succén med ytterligare ett antal starka tävlingar. Slog sig in topp-20 på rankingen och där hör Chung egentligen hemma. Det senaste året har dock varit hårt präglat av skador och i februari tvingades Chung till långt uppehåll.

Var tillbaka i spel först för ett par veckor sedan och det blev seger direkt, vann challengern i Chengdu. Det var dock ingen större klass på det startfältet och veckan därpå lämnande han återbud i kvartsfinalen. Åkte sedan över till Nordamerika och challengern i Vancouver. Räddade tre matchbollar och vann mot Pospisil innan det tog stopp mot begräsande Janvier efter en botteninsats. Slog Ofner lätt i första rundan i US Open-kvalet men visst har Chung fortfarande en bit kvar innan han är tillbaka på rätt nivå.

Stefano Napolitano är givetvis en spelare som Chung ska besegra – men italienaren är inte oäven. Har visserligen ingen vidare sommar bakom sig men att gruset nu har bytts mot hardcourt har Napolitano ingenting emot och när hemmaspelaren Riffice besegrades i måndags såg Napolitano bra ut: släppte inte till en enda breakboll på hela matchen.

Som sagt: Chung har en del att bevisa och comebacken har hittills varit något ojämn. En stabil Napolitano ska kunna hänga med rätt bra och riktigt så enkelt som oddsen antyder tror vi knappast att Chung vinner. Vi väljer Ö 20,5 game i matchen till 1.86*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.