Spelidé i Aston Villa-Everton

Premier League

Vi har fyndat i såväl US Open-kvalet som Bundesliga på fredagen. En talangfull hemmaspelare och en okänd fransman gillas i tennisen medan vassa Borussia Dortmund får vår ”tyska slant”. Premier League-omgången smygstartar dessutom på kvällen med Aston Villa-Everton. Det storsatsande hemmalaget jagar första vinsten sedan PL-comebacken men vi är tveksamma till att man ska stå emot ett Everton vi håller högt. Häng med!

Everton numret större

Aston Villa har köpt många spelare sedan man ramlade ur Premier League och efter vårens avancemang öppnade man den stora plånboken. Det återstår att se om det räcker för att etablera sig men vi är lite skeptiska ändå. Det finns få spelare av erkänt hög PL-standard och bunten av nyförvärv kan innehålla flera floppar. I premiären inledde man piggt men tappade allt sista halvtimmen. Senast kom nästa förlust även om man spelmässigt hängde med bra. Nu hoppas fansen på första hemmasegern men vi tycker motståndet är tufft.

Ja, Everton har ett riktigt bra lag och har målsättningen att försöka ta sig in på ”omöjliga” topp 6. Man har gjort flera vassa, kloka värvningar som Delph och Kean. Med pjäser som Richarlison och Andre Gomes finns fog för optimism då även defensiven ser ut att ha blivit ett snäpp bättre. Senast fick man hårt motstånd av Watford men det var en stabil Evertoninsats och uddamålssegern ger råg i ryggen.

Aston Villa-Everton kan låta som en vidöppen historia men hemmaplansfördelen väger inte alls upp nivåskillnaden. Trots bortagräs tycker vi att kapabla Everton ska ha en hygglig chans här och när vi får 2.25* på tvåan så är det spelläge.

Brooksby fullbordar resan

Blott 18-årige hemmaspelaren Jenson Brooksby står på fredagen inför karriärens hittills största match, då han spelar kvalfinal till US Open mot Pedro Martinez. Brooksby har vunnit massor med matcher under hösten – det har handlat om ITF-nivå men två raka turneringssegrar och blott ett tappat set på tio matcher vittnar ändå om att Brooksby är en talang att ha ögonen på. Det har han nu bekräftat i de inledande kvalomgångarna. Körde över Uchida och slog sedan en annan, klart tuffare japan i form av Sugita. Brooksby vann två raka tiebreak mot den betydligt mer erfarne motståndaren – ett mycket övertygande kvitto på ”skallen”. Visar lovande attityd och har förstås publiken i ryggen.

Pedro Martinez ska vara ett lämpligt byte i kvalfinalen. Martinez är en av många habila spanjorer och bara 22 år gammal ska det finnas ytterligare en del utveckling i honom. Det är ju dock främst gruset som gäller för Martinez, på hardcourt behöver han spela betydligt fler matcher för att kunna bli en någorlunda faktor. Coria var en snäll lottning i första rundan innan Martinez skrällde mot amerikanen Paul. Bra insats men framförallt var det Paul som slet, hade inte ens 50 procent på förstaserven och vek ner sig i avgörande lägen.

Vi tycker att Brooksby har ett större spel i sig och i sann amerikansk anda är vår feeling att han kan växa i detta läge, snarare än tvärtom. Brooksby fullbordar succén och vinner till 1.95*.

Fyndvinnare i kvalet

Den 20-årige fransmannen Elliot Benchetrit börjar känns klart intressant. Rankas som nummer 226 i världen men kapacitetsmässigt håller vi honom betydligt högre än så. Imponerade rätt rejält när han kvalade in till Franska öppna i våras och dessutom vann i första rundan. Nu har han återigen hittat formen vid rätt läge. Benchetrit var, som klar underdog, på väg ut direkt mot duktige Travaglia men hittade en vass vändning och var klockren i avgörande set. Gav sedan inte Zhang någon chans: i en match som förväntades bli jämn var Benchetrit ohotad. Inspirerande läge nu och vi tycker definitivt att hittills ganska okände Benchetrit är ett namn att lägga på minnet.

Belgaren Kimmer Coppejans är mindre intressant. Har varit en Challenger-spelare av hyggligt snitt i ett par år nu – men utan att vara riktigt nära att ta nästa steg. Har inte testat ATP-touren på flera månader och har dessutom ägnat nästan hela året åt grustennis. Slog ut unge Korda i första rundan, Korda som gjorde en botteninsats och slog bort sig rejält. Coppejans behövde heller inte glänsa för att sedan slå ut 283-rankade Kolar. Även nu mot Benchetrit är det klar fördel Coppejans rankingmässigt – men vi menar att belgaren kliver upp rätt rejält i svårighetsgrad.

Vi håller Benchetrit som en klart intressantare spelare och tycker också att han visat mest här i kvalet. Skeva odds enligt oss och Benchetrit diggas till 2.40*.

Enkelt igen för Dortmund

Det är lätt att hålla Borussia Dortmund som riktigt spännande denna säsong och än så länge levererar man. Kontrade ju till sig segern i Supercupen mot Bayern München och öppnade förra helgen Bundesliga med 5-1 hemma mot Augsburg. Hamnade i underläge omedelbart men Paco Alcacer kvitterade kvickt och sedan kom ett mäktigt ryck efter paus. En redan kittlande trupp har fyllts på ytterligare och precis som förra hösten verkar tränare Favre direkt ha ställt i ordning sitt lag. Känns klart svårstoppat!

På fredagen gästar man Köln, som återigen är uppe i Bundesliga. Har ju åkt upp och ner ett antal gånger – är i grund och botten definitivt en klubb som hör hemma i toppdivisionen men det har varit svårt att bygga upp någonting stadigt. Årets trupp ska hålla bra men visst har man en del att bevisa, senast man spelade i Bundesliga dög man inte alls. Började med 1-2-förlust borta mot Wolfsburg förra helgen efter att ha hamnat i tidigt underläge och inte varit särskilt nära poäng.

Det blir knappast enklare på fredagen, mot ett Dortmund som vi gärna vill ta betalt på i säsongsupptakten. Bortaplan brukar inte direkt hindra Dortmund i den här typen av uppgifter och allt annat än smidig seger skulle förvåna oss. Vi tar Dortmund -1,5 till 2.21*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.