Rygga tennisexperten i US Open

Nadal vinner i London

Det är bra tryck i fotbollen just nu, både hemma i Sverige och ute i Europa. Klara segrar för Hammarby och Inter är vår lockande fotbollsskörd på måndagen. Framförallt sätter vi dock fokus på US Open, kanske den allra läckraste av alla Grand Slam-turneringar. Vi fortsätter att lyfta in riktigt snygga tennisrekar och visst är det jätteläge att rygga tennisexperten i US Open. Fyra spel direkt, där vi bland annat spelar med hemmagubbarna Sock och Querrey. Unge Opelka får dock svårt att plocka ner vår ”favorit” Fognini.

Fognini drar längst i rysare

En av första rundans allra mest kittlande matcher är tveklöst Fabio Fognini mot Reilly Opelka, två spelare som gör ett starkt 2019 och som kan kliva in i US Open med förhoppningar. Ingen kan vara nöjd med denna öppningslottning men segraren här har sedan fin chans att ta ytterligare några rundor.

Fognini är förstås främst känd som en grusspelare av toppsnitt men visst kan han spela bra tennis även på hardcourt. Vann två rundor i Montreal och högg sedan första set av Nadal, innan denne vände på steken. Fognini har känts ovanligt stabil under 2019 och hans handleder tillhör tveklöst tourens allra känsligaste.

Här får Fognini ändå finna sig i att vara knapp underdog mot Reilly Opelka, den unge amerikanen som många har väntat på och som i år äntligen tagit ett stort kliv mot världstoppen. Har klättrat från 100-strecket till plats 42 på rankingen och tagit flera fina skalper.

Opelka är en 208 centimeter lång jätte med en helt otrolig serve. Visst går det att kalla Opelka något begränsad men att möta den här typen av spelare är frustrerande och Opelka kommer tillhöra tourens allra mest svårbrutna spelare i många, många år framöver. Har visat god form under hardcourthösten, där förlusterna uteslutande kommit mot starka spelare.

Opelkas serve kommer förstås ge bra betalt igen men Fognini är ju samtidigt smart och skicklig – och den mer rutinerade spelaren, trots allt. Ytterst få servegenombrott att vänta och detta blir en rysare. Ö 41,5 game till 1.83* är starkt – och Fognini avgör till slut?! I en lång match blir hans erfarenhet och större register en faktor. 3-2 i set till Fognini till 5.65* är inte dumt.

Vi fyndar igen!

Vi lyfte fram Elliot Benchetrit som en ”fyndvinnare” i kvalfinalen i fredags och den unge fransmannen levererade – nu gillar vi läget att spinna vidare och vinna i första rundan, mot Damir Dzumhur. Benchetrit gjorde överlag ett imponerande kval där Travaglia, Zhang och Coppejans besegrades. Givetvis inga jätteskalper men heller ingen ”gratislottning”. 20-åringen visade kyla i kvalfinalen mot Coppejans och har servat jättefint här i New York. Är inkörd på banorna och har förstås självförtroendet på topp. Vi har haft ögonen på Benchetrit en tid och fin klättring på rankingen är att vänta.

För bosniern Damir Dzumhur är trenden inte lika kul: föll nyligen ur topp-100 för första gången sedan 2015. Nosade ett tag på topp-20 men den formen har varit avlägsen en längre tid. Fysiken har inte varit på topp på länge och hardcourt utomhus är absolut inte Dzumhurs bästa underlag. Har vunnit en del matcher här under hösten men det har verkligen inte varit några tyngre skalper.

Kvalade in till genrepet i Winston-Salem men tappade set mot såväl King som Kirchheimer, spelade rankade utanför topp-400. Åkte ut mot Sonego med dunder och brak: 1-6, 4-6. Dzumhur har fina händer men har svårt att spela en effektiv tennis och utan rätt självförtroende är han inte speciellt farlig.

Rankingen och erfarenheten talar förstås för Dzumhur men vi måste gilla läget för Benchetrit. Har väldigt begränsad erfarenhet av femsetare men mot Dzumhur ska den pigge, formstarke fransmannen ändå kunna gynnas av lång match. Benchetrit hamnar återigen i fyndhörnan, till 2.70*! Måndagens bästa i US Open säger vi – rygga tennisexperten här!

Sock tar chansen

Amerikanen Jack Sock gjorde nyligen comeback efter långt skadeuppehåll. Har ställt upp i tre tävlingar denna hardcourthöst och det har blivit respass direkt i samtliga. Det har dock varit rätt tuffa lottningar hela tiden (Kecmanovic, Thompson, Kukushkin) och bitvis har den forne världsåttan visat tendenser. Nu har Sock fått ett wild card till turneringen och det vill han såklart ta tillvara på. Trivs ju i grunden jättebra på hardcourt och US Open väcker fina minnen: så sent som ifjol vann han ju dubbeln här (med Mike Bryan).

Nu börjar Sock mot Pablo Cuevas, en erfaren spelare som vi är ganska svaga för – på grus. Där är han en klassisk ”gnuggare” men på snabbare underlag biter det betydligt sämre. Att karriärens samtliga sex titlar kommit på grus ger en mycket tydlig bild av Cuevas, som hunnit bli 33 år och inte direkt har någon utveckling i sig. Har aldrig nått längre än till andra omgången här i US Open och nu gör han höstens första match på hardcourt.

Vi tycker att detta är en bra lottning för Sock, som verkligen behöver framgången och som bör kunna lyfta på denna scen. Vi gillar Sock till 2.30*, helt klart.

Raka spåret för Querrey

Amerikanen Sam Querrey är på uppgång igen. Missade ju ett par månader i våras men var tillbaka på gräset och såg riktigt bra ut, med final i Eastbourne och framförallt kvartsfinal i Wimbledon efter ett antal bra segrar. Det tog stopp mot Nadal, givetvis inget att orda om. Har sedan spelat två hardcourtturneringar och åkt ut i andra rundan båda gångerna – men i Cincinnati var det Djokovic som satte stopp och i Winston-Salem senast torskade han en rysare mot formspelaren Rublev: 6-7, 6-7. Vi gillar statusen på Querrey och hardcourt hemma i USA passar ju fint för storservaren.

Nu är Juan Ignacio Londero en mycket fin öppningsuppgift för Querrey. Londero från Argentina har utan tvekan fått ett lyft 2019 och rankas som hedervärd 56:a i världen. Rankingpoängen har ju dock snudd på uteslutande plockats på gruset, där han framförallt vann tre rundor i Franska öppna och nådde final i Båstad. Hardcourt är någonting annat och även om Londero har snabba ben och en hygglig serve har han mycket att utveckla innan han blir en faktor på detta underlag. Skrällde mot en rostig Berrettini i Cincinnati nyligen men kunde sedan inte rubba Federer – och detta blir faktiskt inte mycket enklare.

Querrey är en tuff hardcourtspelare som sällan sviktar – med sedvanligt fokus blir Querrey ytterst svårbruten för Londero och vi gillar chansen till snabb match och tre raka. Det vore nyttigt för Querrey, i nästa runda väntar Djokovic… 3-0 i set liras till 2.15*!

Smidig start för Inter

Inter har i ett par säsonger drömt om att kunna utmana allra högst upp men har ju ärlighetens namn inte haft skuggan av en chans mot Juventus. Bitvis har det sett lovande ut men lagets svackor har varit tuffa och förra säsongen kostade strulet kring lagkaptenen Icardi mycket fokus. Nu ska det bli ordning på torpet och anställningen av Antonio Conte som ny tränare borgar ju sannerligen för det.

Även på spelarfronten ser Inter givet förstärkt ut, med framförallt Godin (skadad här), Barella och centertanken Lukaku. Även om Inter minst sagt svikit förr är det nu ovanligt enkelt att vara optimistisk kring lagets chanser – och kanske, kanske kan man rentav ge Juventus en fight om guldet.

Börjar nu mot Lecce, som är tillbaka i Serie A för första gången sedan säsongen 11/12. Det brukar i regel vara tufft för nykomlingarna i Serie A och visst får Lecce rikta in sig på seriös bottenstrid. Ett antal spelare med nyttig Serie A-rutin har plockats in men helheten ser ändå fattig ut och den offensiv som förra säsongen var ganska vass i Serie B får minst sagt svårare att prestera här. Att nu börja borta mot Inter kan på sätt och vis vara rätt skönt men att Lecce ska hitta skrällen här… Nej, väldigt långsökt.

Viktigt, viktigt för Inter att komma igång fint och sända positiva signaler – och här är det hård dominans och fin utdelning som gäller. Lukaku skulle exempelvis älska att måla direkt. Vi är trygga med att storfavoriten smidigt gör jobbet och håller Inter -1,5 till 1.71* som mycket starkt!

Hammarby vräker vidare

I somras gjorde Hammarby tennissiffror hemma mot Falkenberg: 6-2. Tjusigt av Bajen men ändå bara en i raden av målfester och segrar. Har ju haft ett tacksamt schema sedan uppehållet och visst har Hammarby förvaltat det: 6-1-0 på de sju senaste och otroliga 27 gjorda mål på de matcherna! Fortfarande är det en bit upp till men räkna med att konkurrenterna känner Bajen-flåset i nackarna. Snart väntar ett tuffare program men även på måndagen blir det det lätt att se Bajen-offensiven, för dagen med Tankovic som allra hetaste bud, skörda igen.

Gästar ett Falkenberg som stretat på ganska bra i bottenstriden den senaste månaden. Förra helgen sprack det ju dock rejält mot Malmö FF (0-5 i baken) och totalt 40 insläppta på 20 matcher är för mycket. Risken är förstås stor att Falkenberg hamnar i underläge även på måndagen och när man då måste söka sig framåt skulle det förvåna om man inte blir straffat av ett Bajen som ställt om snyggt hela sommaren.

Hammarby har visat imponerande koncentration och effektivitet länge nu – vi ser ingen anledning att tvivla på måndagens prestation heller och då ser Hammarby -1,5 till 2.55* definitivt lockande ut.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.