Ajax överskattas i CL-kvalet

speltips

Efter succén i våras, när Ajax sånär nådde CL-finalen, har säsongen börjat väldigt ojämnt. I det första (mållösa) mötet med cypriotiska Apoel visade man inget extra och med lite otur hade holländarna legat under. Hemmaretur nu och man är megafavorit – bör lösa det men vi har hittat ett finfint odds i matchen. I övrigt dundrar härliga US Open vidare och trots ”stolpe ut” igår tar vi oss med stor pondus an onsdagens drabbningar.

Shapovalov på gång igen

Dags för retur i Champions League-kvalet där Ajax är piskat att vinna och efter 0-0 borta ser det svajigt ut. Ja, i det första mötet agerade Ajax oerhört segt och hade inte alls samma bolltempo som vi vant oss vid. Cyprioternas presspel fungerade dock allt bättre och de hade läst Ajaxspelet betydligt bättre än vice versa. Ska Apoel störa på nytt så måste man få till omställningsspelet. Där hotade laget inför hemmafansen och efter paus blev det farligt flera gånger om, medan Ajaxchanserna var lätträknade.

Det är uppenbart att 3-4 spelare för dagen inte håller den klass man behöver för att Ajax ska leva upp till sitt stora favoritskap i dubbelmötet. Räkna med ändringar i elvan (förutom avstängde kuggen Mazraoui) och hyggligt pigga ben. Det holländska förbundet gav nämligen ”Europalagen” ledigt i helgen så man har kunnat förbereda sig fullt ut på onsdagens kvalmatch. Individuellt är man inte alls tokigt och taktiskt var det en strålande insats vi fick se förra veckan. Bortaspelet har varit starkt tidigare i kvalet. Apropå spelschemat så har även Apoel fått spelledigt så där är det samma förutsättningar för båda lagen.

Visst lär väl Ajax reda ut detta i slutändan men oddsmässigt skiljer det oväntat mycket med tanke på hur det såg ut för bara en vecka sedan. Ajax ordnar avancemang med både 1-0 och 2-0 så man behöver inte ösa in mål. Här gäller det att ta kontroll över spelet medan Apoel lär ligga på rätt sida och först och främst freda det egna målet. Att Ajax gör under 2,5 mål betalar fina 2.05* i odds.

Het Carreno-Busta liras

Efter att ha slitit en längre tid och tappat på rankingen har Paolo Carreno-Busta sett klart bra ut under hösten. Vann fyra matcher i Cincinnati, bland annat mot Isner och Simon, innan det tog stopp mot Djokovic – men bra insats även där. Vann ett par matcher även i Winston-Salem innan han i måndags började US Open med 3-1 i set mot starke Pella, rankad som nummer 20 i världen. Den segern förvånade inte oss och nu ses Carreno-Busta med toppchans att gå en runda till och tjäna viktiga rankingpoäng.

Möter Ricardas Berankis från Litauen, en spelare som har en något märklig karriär. Rankas som på en hedervärd 68:e plats men 29 år gammal väntar han i någon mån fortfarande på genombrottet. Merparten av rankingpoängen är plockade på challengertouren där han vunnit mycket i många år. Fyra challengertitlar bara i år, 13 totalt. På ATP-touren går det dock väldigt trögt, har aldrig lyckats etablera sig på den nivån. Gick en rysare mot ojämne Vesely i första rundan och vann efter drygt fyra tuffa timmar med 3-2 i set. Bra gjort men längre än så här är Berankis inte att räkna med i en Grand Slam.

Presterar Carreno-Busta som han gjort de senaste veckorna är han minst en nivå högre än Berankis och vi räknar med en enkel resa för den vasse spanjoren. Släpper max ett set: vi tar Carreno-Busta med -1,5 i sethandikapp till 1,70*.

Plättlätt för tuff Goffin

Belgaren David Goffin har hållit hög nivå i många år men ändå haft väldigt svårt att räcka till i de största turneringarna. Har exempelvis aldrig tagit sig förbi kvartsfinalerna i en Grand Slam. Med Thomas Johansson som ny tränare jobbar Goffin nu med att ”tuffa till sig” och ta mer initiativ. Har ett starkt försvarsspel och är mästerlig på att hitta vinklar – nu vill man få in mer aggressivitet i Goffins spel och det är definitivt på gång. Såg bra ut i Wimbledon och nådde nyligen final i storturneringen i Cincinnati – visst, resan fram till finalen blev ganska billig men likväl en snygg framgång för Goffin. Började i måndags med 3-1 i set mot hygglige Moutet. Efter att ha tappat andra set växlade Goffin upp och avslutade med 6-0 i fjärde.

Ny fransman att städa av på onsdagen, i form av 25-årige Gregoire Barrere. Har tagit vissa kliv på senare tid och vinner många matcher på challengernivå – men på ATP-touren är segrarna lätträknade. Kvalade in hit till US Open via en rätt schysst lottning och skrällde sedan mot Norrie i första rundan. Barrere kom verkligen undan där: Norrie servade för matchen två gånger men vek ner sig. Givevis starkt av Barrere men det kostade kraft (över fyra timmar i värmen) och här går en säkerligen redan nöjd Barrere upp rejält i svårighetsgrad.

Vi gillar utvecklingen för Goffin och nu har han lottningen för att kunna göra ett riktigt bra US Open. Den här typen av match kan Goffin totaldominera och Barrere kommer få slita för att hålla sina servegame. Vi säger plättlätt för Goffin och lirar belgaren med -7,5 i gamehandikapp till 1.95*. Vass idé!

Brooksby utmanar

Den snudd på helt okände 18-åringen Jenson Brooksby är den givna ”sagan” hittills i årets US Open! Efter en stark höst på ITF-touren fick han ett wild card till US Open-kvalet, vilket förvaltades på bästa sätt. Slog ut Uchida och framförallt Sugita, innan vi lirade med Brooksby i kvalfinalen mot Martinez. Darrade lite när han skulle stänga butiken i andra set – men visade sedan styrka när han samlade ihop sig och vann i skiljeset. Brooksby följde sedan upp med att slå ut ”självaste” Berdych i första rundan. Nu ska det sägas att en skadeplågad Berdych är en skugga av sitt fornstora jag men likväl en häftig skalp för Brooksby. Har högljutt publikstöd och givetvis ett underbart allt-att-vinna-läge.

Möter nu den kapable georgiern Nikoloz Basilashvili, rankad på stark 18:e plats i världen. Försvarade i juli sin titel på gruset i Hamburg och har sedan sett okej ut på hardcourt. Levde dock farligt här i första rundan mot Fucsovics: 3-2 i set i en svängig match där servegenombrotten och misstagen avlöste varandra. Basilashvili noterades för 29 vinnare och 72 misstag – starkt att ändå kunna vinna men mot skarpare motstånd räcker förstås sådan statistik ingenstans. Ändå lite typiskt Basilashvili, en spelare som verkligen kan se bra ut men som också kan ”tappa det”. I bäst av fem har Basilashvili svårt att prestera stabilt från start till mål.

Mot en Brooksby som ”går för det” kan Basilashvili säkerligen hamna i ett par jobbiga perioder och vi har svårt att se Basilashvili lösa detta snabbt och enkelt i tre raka. Därmed landar vi i att Ö 35,5 game till 1.83* ser mycket bra ut.

Nu ryker gubben Lorenzi

Att Paolo Lorenzi ska spela andraomgången i US Open tycker vi känns ganska skevt – och ”egentligen” skulle han heller inte vara här. Torskade ju kvalfinalen mot Vesely och 37-åringen var på väg hem. Lottades dock in som lucky loser och turen slutade inte där: fick där möta blott 16-årige Svajda, som gjorde sin första match någonsin på seniornivå. Enklare lottning än så kunde Lorenzi förstås inte få – men han var ändå ytterst nära att ryka. Låg under med 0-2 i set och hade egentligen problem matchen igenom. Lyckades ändå vända men det handlade mest om att barnet Svajda inte kunde stänga butiken, snarare än att gubben Lorenzi briljerade. Matchen tog fyra och en halv timme och att Lorenzi nu ska bjuda upp till match på onsdagen… Nej, vi kan inte tänka oss det.

Möter Miomir Kecmanovic, en spelare vi håller riktigt högt. Serben fyller 20 år till helgen och kan då mycket, mycket väl vara kvar i turneringen. Såg jättefin ut i Cincinnati nyligen då Auger-Aliassime och Zverev besegrades och i måndags lämnade han ett fortsatt övertygande formkvitto här i första rundan: gjorde 6-2, 6-1, 7-5 mot landsmannen Djere på två timmar. Kecmanovic vaskade fram hela 17 breakbollar, samtidigt som han själv bara släppte till en enda. Höll nere misstagen och är en mycket stabil spelare, trots sin unga ålder.

Absolut toppchans för den 18 år yngre Kecmanovic och vi har svårt att se annat än 3-0 i set. Det spelas till 1.70*!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.