Svenska returer i Europa League

Europa League

Det finns gott om spelfynd under torsdagen och vi lyfter fram sex av dem. Förutom den heta US Open-tennisen blir det varmt även för Malmö FF. Man drar till Israel för att försvara sin 3-0-ledning ifrån hemmamötet med Bnei Yehuda. Det lär gå utmärkt men vi har hittat en annan vinkel än bortaseger. Även AIK har retur i detta viktiga playoff till Europa League men där ser det kärvare ut och vi är dessvärre pessimister.

MFF kontrollerat vidare

Det blev en blytung förlust för Malmö FF i helgens toppmöte med Djurgården. Nu blir det svårt att ta hem guldet men här i Europa League-kvalet ser det lovande ut. Förra torsdagen dominerade man rejält mot Bnei Yehuda och man hade inga större problem med att freda det egna målet.

Motståndarnas tränare lät minst sagt uppgiven efter matchen och det förstår vi. Man slutade långt efter segrande Maccabi Tel Aviv i den israeliska ligan och fick Europabiljetten tack vare en cupknall. I helgen vann man ligapremiären och redan på söndag väntar nämnda Maccabi på bortagräs.

Det här bör inte bli dramatiskt då Malmö FF lär kontrollera tillställningen och ”stänga ner” hemmalagets attacker. Så såg det ut sista halvtimmen senast när Malmös fokus låg på att först och främst inte släppa in något mål.

Mycket talar för samma matchbild här och vi är helt inne på att det blir en målsnål match i den israeliska värmen. Mycket bra chans att under 2,5 mål sitter till oddset 1.76* och vi välkomnar MFF-spelarna till gruppspelet i Europa League!

AIK får ”foka” på guldstrid…

Efter en viktig trepoängare i Östersund är AIK kvar i den allsvenska toppstriden men schemat är tufft. Till helgen väntar stekhet seriefinal mot bittra rivalen Djurgården och ikväll har man en minst sagt tuff uppgift. Ja, efter 2-0-förlust i Skottland är AIK illa ute i Europa League-kvalet. Långt ifrån omöjligt att vända men man har bara gjort 15 mål på 11 hemmamatcher i Allsvenskan och att då ”struta” 2-3 gånger på beställning – mot ett klart dugligt motstånd… Nja, vi tvivlar starkt.

Celtic var inte alls överlägset i det första mötet men man agerade resolut i eget straffområde och visade tyngd när attackerna sattes in. Ligan har inletts på bästa sätt med tre raka segrar och 15-3 totalt på dessa. I helgen ledde man mycket bekvämt med 3-0 innan Hearts tröstmålade på slutet. Det finns internationellt gångbara spelare på de flesta positionerna och det ska mycket till för att laget ska ”bränna” det här läget.

Långsökt att AIK ska göra mer än ett mål och mot ett desperat jagande hemmalag bör Celtic kunna straffa i omställningarna. Hyfsad chans till bortavinst och tacksamt med pengarna tillbaka på kryss. Vi väljer alltså Celtic ”draw no bet” till 1.58* i odds.

Popyrin är redo

Alexei Popyrin är en spelare vi gillar och nu har han ett spännande läge att göra det riktigt bra i US Open. Den 20-årige australiensaren har gjort det bra i årets samtliga Grand Slam-turneringar och började i tisdags med tre raka mot Delbonis. En bra insats där Popyrin utan större problem tog sig ur de bökiga situationerna. Popyrin visade väl ingen blixtrande form inför US Open men det var luriga lottningar några gånger, bl.a. ut två gånger mot Kecmanovic, och ynglingen har alltså även tidigare visat att han gillar de största scenerna.

Att nu ställas mot Mikhail Kukushkin i andra omgången skapar definitivt möjligheter för Popyrin. Kukushkin svarade för en av första rundans större skrällar då han slog ut Bautista-Agut med 3-2 i set. Den normalt sett stabile Bautista-Agut var dock inte bra i den matchen och en mer aggressiv Kukushkin kunde ta betalt mot den passive spanjoren. Ingen särskilt välspelad match. Kukushkin ligger kring plats 50 på rankingen och gjorde det bra i Wimbledon i somras. Hardcourthösten har dock varit klart beskedlig och potentialen för riktig succé tycker vi helt enkelt inte finns.

Kukushkin kan fortfarande beskrivas som en stabilare pjäs men inget snack om att det är den tolv år yngre Popyrin som besitter högst potential. Vi menar att detta är ”upp till Popyrin” och visst är han redo: solklart att välja Popyrin till 2.25*!

Smidigt för Sonego

Av många italienare på touren har det var i ett par år varit enkelt att singla ut Lorenzo Sonego som en av de klart mest intressanta – och nu börjar det hända grejer. 24-åringen har denna säsong på allvar etablerat sig på ATP-touren och tog i juni karriärens första titel, då han vann på gräset i Antalya. Till skillnad från de flesta av sina landsmän gillar Sonego de snabbare underlagen och i tisdags imponerade han när han enkelt tog ner Granollers i tre raka. Det blev en transportsträcka och en skön start på turneringen.

Då fick Pablo Andujar-Alba slita hårdare men efter fyra och en halv timme hade Edmund besegrats med 3-2 i set. En rätt rejäl skräll men det måste sägas att Edmund slitit formen en längre tid och spred bollarna. Likväl bra gjort av Andujar-Alba som nästan uteslutande gjort resultat på grus – och ofta på challengernivå. Nu är 33-åringen onekligen i form men tisdagens drabbning bör ha kostat och längre än så här ska han knappast klara sig.

Vi säger drömläge för Sonego (”lätt” motstånd i nästa runda också) och enligt oss är detta på pappret enklare än Granollers i första rundan. Andujar-Alba kan krokna här och vi väljer Sonego med -5,5 i gamehandikapp till 1.95*.

Bublik svänger vidare

Det är lätt att gilla Alexander Bublik, den 22-årige kazaken som under 2019 slagit sig in topp-100 och börjat etablera sig på ATP-touren. Det är tuta och kör som gäller för Bublik och hans inledande match mot Giraldo sa en hel del om vad Bublik är för typ av spelare. Noterades för 21 ess men också hela 19 dubbelfel, en notering man nästan aldrig ser. Slog 60 vinnare men noterades samtidigt för 68 egna misstag. Var mycket framme vid nät med blandad framgång. Slarvade bort fjärde set men lyckades till slut knyta ihop säcken i femte. Kapacitetsmässigt var det en match som Bublik borde vunnit enklare men formen har inte varit den bästa under hösten och han i alla fall lyckades vinna var bra gjort.

Nu ställs han mot italienaren Thomas Fabbiano som överraskande plockade bort Thiem i första rundan, 3-1 i set. Bra prestation men ärligt talat handlade segern främst om att Thiem var långtifrån sitt bästa jag, vilket heller inte var helt förvånande. 30-årige Fabbiano spelade bra på gräset i somras, skrällde mot Tsitsipas i Wimbledon, och gör en helt okej säsong. Mycket mer än så är det dock inte och här ligger kapaciteten helt klart hos Bublik.

Bublik till 2.40 är inte så dumt men framförallt gillar vi att gå på lång match här. Bublik kommer ha såväl starka som slarviga perioder i matchen och tre raka åt något håll är svårt att se. Ö 38,5 game till 1.83 tycker vi är fint.

Paire tar Paire-seger

Vi har ett gott öga till Benoit Paire, det har vi slagit fast flera gånger, och fransmannens fina 2019 fortsätter. Har presterat på samtliga underlag och hållit en jämnare nivå än tidigare i karriären, då Paire verkligen blandat och gett och kunnat ”tappa det”. Nu är han att räkna med mest hela tiden och det har också givit resultat på rankingen, uppe som 26:a. I genrepet i Winston-Salem nådde han säsongens tredje ATP-final (torsk mot Hurkacz) och nu har US Open-trädet blivit riktigt intressant för Paire. För att gå händelserna i förväg säger vi faktiskt spännande chans att nå karriärens första Grand Slam-kvartsfinal. Mycket enkelt i första rundan, tre raka mot Schnur efter att Paire ryckt direkt i varje set.

Nu ställs han mot Aljaz Bedene, slovenen som hållit igång en hedervärd karriär men aldrig riktigt lyft – och heller aldrig kommer att göra det, ärligt talat. Har hunnit fylla 30 och gör inget vidare bra 2019. Värmde upp inför US Open med en titel – men då hade Bedene gått ner på challengernivå, på hemmaplan i Portoroz. Började i tisdags med 3-0 i set mot Kovalik vilket var en mycket tacksam lottning. Detta blir någonting helt annat.

Fin uppgift för Paire, inget snack om det. Över fem set kan Paire ändå slita en del med koncentrationen och en hyggligt stabil Bedene kan bitvis hänga med – och nog ”få” ett set. Mer än så blir det dock inte, att Paire snäppar upp för att till slut vinna säkert är vi trygga med. Vi är småroliga här och plockar 3-1 i set till Paire till 4.00* – känner vi Paire rätt ligger det nära till hands!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.