Enkelt för Nadal

ATP-slutspelet

Andra veckan inleds i US Open och det tunga gardert är kvar. Den som kanske ser allra bäst ut är Rafael Nadal, som inte behövt ödsla mycket krut på vägen fram. Ställs nu mot Cilic som vann US Open 2014 men som här och nu inte ens ska vara nära Nadal. Raka spåret för den suveräne spanjoren – och minst lika enkelt ska det gå för Gael Monfils. Veteranen ser bra ut och att få möta Andujar-Alba i fjärde rundan är definitionen av drömlottning. På fotbollsfronten väntar några lugnare dagar i väntan på EM-kvalet men i tyska andraligan plockas Stuttgart ut som en mycket stark favorit.

Enkelt för Nadal

Marin Cilic har haft ett tufft 2019. Inte en enda finalplats och flera överraskande förluster, inte minst i Franska öppna och Wimbledon. Har droppat till plats 23 på rankingen och det kan absolut vara så att den 30-årige kroaten har sina bästa år bakom sig. Att han nu nått fjärde rundan i US Open är ändå ingen skräll: detta är tveklöst Cillic bästa Grand Slam-turnering. Lyfte ju bucklan här 2014 och har gått långt flera gånger. Småstarkt att vinna serveduellen mot Isner senast men i övrigt är det Klizan och Stebe som besegrats och vi kan inte påstå att Cilic verkligen visat toppform.

Däremot ser Rafael Nadal grymt bra ut och vägen fram har varit mycket smidig. Blåste bort Millman, behövde inte ens spela andra rundan och imponerade sedan stort då Chung plockades bort med 6-3, 6-4, 6-2. Vi tycker faktiskt att Chung gjorde en ganska bra match men Nadal var superstabil. Nadal har numera ett ruggigt självförtroende i sina servegame och släppte inte till en enda breakboll senast. Att han bara behövt vara på banan i fyra timmar hittills är förstås förmånligt och när andra veckan nu inleds måste vi säga att Nadal känns väldigt, väldigt svårslagen.

En toppad Cilic kan absolut störa en tveksam Nadal – men nu är formintrycken snarast de motsatta och då blir detta väldigt ensidigt. Håller Nadal koncentrationen, vilket man ju sällan behöver tvivla på, kan vi faktiskt inte se hur Cilic ska komma åt spanjoren. 3-0 i set till Nadal ser klart troligt ut och liras till 1.72*.

Drömläge för Monfils

Det börjar bli länge sedan Gael Monfils nådde riktigt långt i en Grand Slam-turnering men nu är han framme i fjärde rundan – och har absolut toppchans att nå kvarten, när han på måndagen ställs mot Pablo Andujar-Alba. Monfils gick en riktigt tuff match mot vasse Shapovalov i förra rundan. Servade för matchen i fjärde setet men tappade – och brände sedan en matchboll i tiebreak. Det var alltså Shapovalov som hade ”momentum” inför skiljeset men Monfils samlade ihop sig och var urstark. Smidiga segrar innan dess och fysiskt har Monfils bevisat att han är i skick – det har ju tyvärr ofta funnits tveksamheter kring det.

Att Pablo Andujar-Alba är framme i fjärde rundan är en dunderskräll. Den spanske veteranen brukar knappt ens spela på hardcourt och förväntades ryka direkt mot Edmund. Lyckades dock ta ner den formsvage britten, för att sedan slå Sonego i tre raka – och sedan även Bublik i tre raka. Vi gillar Bublik men där gjorde han faktiskt en usel insats och det måste sannerligen sägas att Andujar-Alba haft en mycket tacksam lottning.

Här ”måste” det ta stopp för spanjoren, mot en Monfils som ser fin ut och som verkligen inte ska sumpa detta drömläge. Vi har svårt att se annat än överkörning och tar Monfils med -6,5 i gamehandikapp till 2.05*.

Stuttgart gör jobbet

Att klassiska Stuttgart i våras tvingades lämna Bundesliga var förstås en flopp. Hade säsongen innan dess sett ganska bra ut men förra säsongen funkade det inte alls och när man till slut förlorade kvalduellen mot Union Berlin kändes det ganska typiskt. Trots att ekonomin är ansträngd är ju Stuttgart ändå ett lag som ”ska” vara i Bundesliga och nu har vägen tillbaka börjat ganska lovande. Är obesegrat efter två bortakryss och två hemmasegrar. I 0-0-matchen borta mot Aue senast hade Stuttgart greppet men en utvisning med 20 kvar gjorde det svårt att forcera – på måndagen nöjer man sig bara med ”trean”.

Bochum är ett tidigt problemlag: är segerlöst och har bara fått ihop två poäng. Senast hämtade man upp 0-3 till 3-3 – en bra prestation, men då ska man veta att Bochum mötte nykomlingen och jumbon Wehen på hemmaplan. Det stod definitivt tre poäng i Bochum-budgeten där. Bochum gjorde det okej förra säsongen och landade i mitten men tiden då klubben var i Bundesliga börjar kännas avlägsen och som denna säsong har inletts talar mycket för att seriös bottenstrid kan bli ett faktum.

Det är i grund och botten givet att ranka Stuttgart som starkare – och på hemmaplan och med rådande resultatrader är det inte länge att ”krångla till det”. Toppchans till hemmaseger och vi tar Stuttgart -1,5 till 2.30*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.