Sverige krossar i EM-kvalet

Sverige

Det börjar dra ihop sig i US Open och vi har inga problem att ta ställning i herrarnas inledande kvartsfinaler. Vi tror det tar slut för höstens succé Medvedev medan det återigen är läge att ta Federers rygg. I fotbollsdamernas EM-kval har Sverige en mycket bra uppgift och man bör köra över Lettland!

”Baby Federer” chanslös

När Grigor Dimitrov slog igenom för tiotalet år sedan fick han snabbt finna sig i smeknamnet ”Baby Federer”, för likheterna (framförallt spelmässigt) med Roger Federer. Han slog sig också snabbt in i världseliten, dock utan att verkligen kunna utmana de bästa i Grand Slam-turneringarna.

Efter ett mycket starkt 2017 där han nådde hela vägen upp till tredjeplatsen på rankingen har Dimitrov dock slitit riktigt rejält. 2018 var inget vidare och 2019 har faktiskt varit helt bedrövligt. En skada tidigt på säsongen förklarar en del av raset till plats 78 (!) på rankingen men Dimitrov har varit igång ett bra tag nu, utan att hitta form.

Det har ändå sett lite bättre ut under hösten men visst är avancemanget till kvartsfinal ändå klart överraskande. Det ska dock sägas att vägen fram varit rätt schysst, åtminstone fram till senast. Där mötte han vasse De Minaur men Dimitrov svarade för en stabil prestation och vann i tre raka.

Nu blir det ju dock en helt annan nivå, mot en Roger Federer som växlat upp. Såg ju inte så kul ut i de inledande segrarna men sedan kom 6-2, 6-2, 6-1 mot Evans och otroliga 6-2, 6-2, 6-0 mot Goffin. Visst, det såg tidigt ut som att Goffin bara ville gå in och duscha, men likväl en dunderinsats av Roger som såg mycket bekväm ut. Var briljant vid nätet och nyttjade, för ovanlighetens skull, breakbollarna.

Att Djokovic sedan försvann bara måste ha varit en jätteboost för Federer – visst återstår tuffa namn men att slippa Djokovic innebär ett drömläge. Vi har respekt för Dimitrov men att han plötsligt ska vara på en nivå där han kan störa Federer…

Nej, vi kan inte riktigt se det ske. Dimitrov har genom åren plågats en del av jämförelserna med Federer och på sju möten har Dimitrov inte ens varit nära seger. Ett par rena överkörningar och som Roger nu ser ut ska det gå mycket lätt igen. Vi väljer Federer med -6,5 i gamehandikapp till 2.05*.

Wawrinka följer upp

Vi gillade skrällläget för Stanislas Wawrinka mot Djokovic och visst gick det vägen. Djokovic kastade in handduken i början av tredje set och givetvis var världsettan nedsatt. Det ska dock direkt sägas att det i två set hade bjudits på bitvis strålande tennis och att Wawrinka såg ruskigt bra ut. När Wawrinka hittar sin tyngd och sitt djup är han extremt bra och nu sitter hans patenterade backhand där, kanske hela tourens vackraste slag. Att nu vara långt framme i en Grand Slam är ingenting som direkt stressar upp Wawrinka, som ju tog titeln här 2016 och totalt har tre Grand Slam-titlar.

Ställs nu mot Daniil Medvedev; höstens absolut hetaste spelare. Ryssen har varit otroligt bra mest hela 2019 och ligger just nu i pole position för att ta över när ”gubbarna” där uppe till slut trappar ner… Medvedev har dock fått jobba en del här i US Open och det är ingen vågad gissning att hans otroligt pressade schema under hösten börjar sätta sina spår.

På ganska prick en månad har Medvedev spelat 20 matcher – det är snudd på vansinne. Medvedev har visat prov på såväl fysisk som mental trötthet och var inte speciellt bra mot drömlottningen Koepfer i förra rundan. Den unge ryssen har aldrig varit så här långt framme i en Grand Slam och även om han definitivt har kunnandet så är det trots allt speciellt.

Mot Grand Slam-räven Wawrinka tar det stopp för Medvedev – som ryssen sett ut i de senaste matcherna tvivlar vi stenhårt på att han orkar få fram den typ av insats som krävs mot blytunge Wawrinka. Vi diggar Wawrinkas chanser och lirar direkt till 1.85*!

Sverige kör på!

Det blev som bekant succé för Sverige i damernas VM i somras. Bronset var en rätt rejäl överraskning men alls icke turligt eller orättvist: växte under turneringens gång och att laget trivs under Gerhardsson har varit uppenbart ända sedan han tog över. Nu handlar det om att spinna vidare och på tisdagen inleds kvalet till EM 2021.

Sverige har fått en klart tacksam grupp där Island är enda hotet om gruppsegern – men jobbet ska ju förstås göras och på tisdagen räknar vi med ett koncentrerat och skarpt Sverige. Måste vara kul att samlas igen efter VM-succén och dessutom är detta ett bra tillfälle att bevisa att man kan vara dominant och göra många mål mot de sämre nationerna. Dessutom är det viktigt på individuell nivå: VM-succén gav ju en plats till OS nästa sommar och nu gäller det att stärka aktierna för att nå den truppen.

Lettlands damlandslag är mycket av ett blankt papper. Har inte ens fått vara med i de senaste kvalen: har tvingats till ett par förkval som man inte löst. Lag som Moldavien och Kazakstan har varit för svåra… Nu är det systemet slopat och Lettland lär må bra av att nu härdas mot starka motståndare – men man har många mil att vandra innan man blir tillräckligt konkurrenskraftigt för att ens kunna tänka skrälltankar mot ett lag som Sverige.

Brutal klasskillnad och det finns starka skäl att räkna med ett peppat, inspirerat Sverige – då ska siffrorna springa iväg rejält här. Vi går på krossen och spelar Sverige -4,5 till 1.70*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.