Kvartsfinalidéer i US Open

Nadal vinner i London

Gott om landskamper den kommande veckan och vi lyfter fram en idé i en tidig torsdagsmatch. Förutom det fotbollsdraget vänder vi återigen blickarna mot US Open. Nadal har inga skrämmande motståndare på sin halva och det blir knappast spännande i ”kvarten”. Vi synar även Baerrettini-Monfils där vi inte har några problem att välja sida.

Georgien numret för litet

Sydkorea är kvar som en av de klart vassaste nationerna i Asien. Nu ska formen slipas inför VM-kvalet och truppen ser mycket spännande ut. Några erfarna spelare har lagt av men det finns en rad yngre pjäser som har glänst i landslagströjan. Man slog ju sensationellt ett högmotiverat Tyskland i VM. Tyskarna åkte ut efter 2-0 där (dock även Sydkorea) och sedan dess har koreanerna levererat många stabila insatser. Sedan VM har man släppt in mer än ett mål i blott 2 av 17 matcher. Framåt är det från och till lite uddlöst men visst finns det kunnande för att fortsätta utmana de bästa länderna.

Matchen spelas i Istanbul, vilket passar bra då Georgien inte får så långt medan Sydkorea ska till Turkmenistan och kvala på tisdag nästa vecka. För Georgien ser det inte särskilt lovande ut i EM-kvalet. Visst hemmaslog man programenligt ”blåbärslaget” Gibraltar men i övrigt har man kammat noll – med 1-8 i målskillnad. Det blev storförlust i Danmark senast och på söndag ställs man mot dessa igen. Det lär testas en del spelare här i genrepet men storväxte försvararen Kverkvelia (Lokomotiv Moskva) är definitivt borta på grund av skada.

Här ska det vara klasskillnad ifrån start och Sydkorea visar upp såväl en bredd som en finfin topp i truppen. Georgien ser inget vidare ut och det här är en toppchans för Sydkorea.

Ingen spänning…

Diego Schwartzman är en spelare vi verkligen har ett gott öga till, det har vi slagit fast flera gånger tidigare. Den lille argentinaren är tapper, fysiskt starkt och begåvad med sköna handleder och att han nu slagit sig fram till karriärens tredje Grand Slam-kvartsfinal är en välförtjänt och inte helt överraskande framgång här i US Open. Tacksam lottning i de tre inledande rundorna innan Zverev sedan stod för motståndet. Schwartzman spelade rätt och lät Zverev göra misstagen; segern blev till slut ganska enkel.

I onsdagens kvartsfinal kommer dock Schwartzman inte få lika mycket gratis… Rafael Nadal ser fortsatt finfin ut och det är bara att konstatera att han har fått en strålande väg till finalen. Frågan är om han inte klarade det svåraste hindret senast, då Cilic besegrades med 3-1 i set. Tappade andra set mot en bra Cilic men sedan snäppade Nadal upp aggressiviteten och till slut gick det lika enkelt som vi trodde. Avslutade med 6-1, 6-2 – inte många som kan göra sådana siffror på Cilic. I matchen innan var Nadal otroligt bra mot Chung och när Nadal har kroppen i så här pass bra skick är han extremt tuff att ens rubba i något set.

7-0 i matcher i Nadal och Schwartzman har sällan ens varit nära. Schwartzman är bra på att mota tillbaka bollen men sämre på att döda den – och det måste man kunna för att slå Nadal. Nej, detta går enkelt och Nadal är mån om att få en snabb resa igen. Nadal med -7,5 i gamehandikapp till 1.74* ska sitta.

Monfils tar chansen

Precis som vi trodde fick Gael Monfils en ”gratismatch” i fjärde rundan: Andujar-Alba hade lekt färdigt och Monfils kross med 6-1, 6-2, 6-2 ska väl inte överskattas. Ändå väldigt nyttigt för Monfils att få den typen av match. Han gick fem set mot tuffe Shapovalov innan dess och Monfils har ju inte tourens mest hållbara kropp. Nu ser han ändå fit ut och motivationsmässigt måste han brinna. Monfils har sällan varit de stora turneringarnas man men nu har han fått ett gyllene läge att nå karriärens blott tredje Grand Slam-semi.

Italienaren Matteo Berrettini ska givetvis inte underskattas. Det är en spelare som vi haft ögonen på i ett par år nu och som var stekhet på gräset i somras. Är ju en ”otypisk” italienare som gillar de snabba underlagen och som med sin längd har en kanonserve att lita på. 23-åringen rankas som nummer 25 i världen är tveklöst ett namn för toppen i många år framöver – men den här typen av match är ändå någonting nytt för Berrettini, som aldrig varit så här långt framme i en Grand Slam. Stabil insats när Rublev besegrades senast men det måste sägas att ryssen var direkt blek där.

Det är mycket tveksamt om Monfils någonsin igen kommer få ett så här pass bra läge till Grand Slam-succé och vi räknar med att han tar den. Rutinen är en stor faktor och den starke bollstopparen Monfils lär frustrera Berrettini. Vi tar Monfils med -1,5 i sethandikapp till 2.00.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.