Starka rekar i EM-kvalet

Premier League

Ytterligare en härlig bunt landskamper ligger och väntar på lördagen – och vi lyfter fram starka rekar i EM-kvalet. Portugal behöver segern borta mot ett lynnigt Serbien och vi litar på Portugals vinnarskalle. Island gör som vanligt jobbet hemma i Reykjavik medan Frankrike laddar ur hemma mot Albanien – den franska insatsen i Turkiet i juni var usel och det får Albanien nu sota för. Sedan avslutas kvällens med damernas US Open-final. Serena Williams är storfavorit men har sviktat förr – vi är mycket svaga för den respektlösa Andreescu och testar skräll. 

Viktig ”trea” för Portugal 

Portugal har bara spelat två matcher i EM-kvalet och har hamnat lite pyrt till. Hemmamatcherna mot Ukraina och Serbien i våras stannade ju på oavgjort (0-0, 1-1) och nu behöver man alltå spräcka segernollan på lördagen, när det vankas retur borta mot Serbien. Portugal ”borde” vunnit båda vårmatcherna och det finns ingen anledning att tvivla på statusen. I juni spelade man ju hem Nations League och överlag har Portugal sett riktigt bra ut sedan VM. Att Ronaldo kör på i landslaget är förstås glädjande och vi tycker att fixstärnan sett ganska bra ut i säsongsupptakten. 

Serbien lär alltså få det hett om örnen när ett retat Portugal kommer på besök. Serbien skämde i juni ut sig när man torskade borta mot Ukraina – men 0-5! Det var en riktig nyckelmatch som förväntades bli stenhård men Serbien vek alltså ner sig å det grövsta. Vann sedan lätt mot Litauen men Serbien är inte att lita på och trots ett på pappret läckert lag är det sällan man får ut ”allt”. 

Vinnarskallen hittas definitivt hos Portugal och som tabellen ser ut är vi övertygade om att Portugal ställer in siktet på tre poäng – löser det och spelas till 2.20*.

Enkelt för Island 

Erik Hamrén fick en mardrömsstart som förbundskapten för Island och de flesta trodde nog att det isländska ”undret” var på väg att ta slut. Fortfarande vill dock Island vara med och leka och efter hemmasegern mot Turkiet i juni är man definitivt med i matchen. Mycket talar för att det blir en kamp mot just Turkiet om andraplatsen och när Moldavien på lördagen gästar känns det självklart att lita Island. Hemmasiffrorna på senare år är mäktiga och man kan ju lugnt påstå att bättre lag än Moldavien har besegrats. 

Moldavien är som vanligt tidigt avsågat. Vann skräpmatchen hemma mot Andorra med 1-0 men har i övrigt inte varit nära några skrällpoäng. 1-4 mot Frankrike och 0-4 mot Turkiet, till exempel. Moldavien visar ärligt talat inga som helst tecken på bättring och man har varken kunnandet eller engagemanget för att stå emot ett frustande Island i Reykjavik. 

Detta går enkelt för Hamréns gäng och vi tar Island -1,5 till 1.85*. 2-0 eller 3-0 ligger nära till hands och detta är en stark rek från EM-kvalet.

Världsmästarna levererar 

Frankrikes VM-guld förra sommaren var välförtjänt och imponerande – inget snack om att rätt lag vann. Sedan dess har Frankrike gjort ytterligare en bunt klassinsatser – men också slarvat en del några gånger. I juni tog man överraskande stryk nere i Turkiet efter en riktig bottenprestation och det har ju skapat ett stråk av dramatik, i alla fall. Inga fler snedsteg tolereras och det blir lätt att räkna med fullt Frankrike-fokus på lördagskvällen. 

Albanien har hållit en liknande nivå i ganska många år nu: är tydligt starkare än ”blåbärsgängen” men samtidigt ganska tydligt svagare än lagen som slåss om mästerskapsbiljetter. Albanien tog sig visserligen till EM 2016 men sedan dess har man snabbt fallit tillbaka igen och i detta kval har man i praktiken redan bränt sina broar, efter förluster mot Turkiet och Island. 

Nu är det fel läge att möta Frankrike och vi räknar alltså med ett inspirerat, skarpt Frankrike – då väntar 90 blytunga minuter för Albanien. Vi går på kross: Frankrike -2,5 spelas till 1.99*.

Se upp, Serena! 

Den otroliga Serena Williams kan på lördagskvällen vinna karriärens 24:e Grand Slam-titel. Hon vann US Open redan 1999 – att hon nu kan vinna igen, 20 år senare, är så imponerande att det inte är klokt. Serena har sett mer harmoniskt ut än på väldigt länge och verkar också ha kroppen i skick. Det började direkt med manglingen av Sharapova och sedan har Serena fortsatt att bomba på mot chanlösa motståndare. Formstarka Svitolina kändes slagen direkt i semifinalen. 

Det är alltså frid och fröjd i Serena-lägret – men finalmotståndet är snudd på läskigast tänkbara. 19-åriga kanadensiska Bianca Andreescu är tveklöst WTA-tourens stora genombrottsspelare denna säsong. Har vunnit massor med massor och tagit tunga titlar i Indian Wells och Toronto. Har rusat till plats 15 på rankingen – och då missade hon ändå ett par månader på grund av skada. Andreescu är fullständigt respektlös, behärskar alla slag och ”bara kör”. Visst blir det intressant att se hur hanterar karriärens första Grand Slam-final, mot självaste Serena dessutom, men känner vi Andreescu rätt blir det fullt blås. Då går det faktiskt att tvivla mer på Williams, hur konstigt det än kan låta. Känns som sagt harmonisk men så sent som i Wimbledon-finalen i somras fick vi se Williams svikta. ”Alla” vill att hon ska vinna här – vi blir inte jätteförvånade om hon dukar under för trycket. 

Andreescu hör defintivt hemma i en Grand Slam-final och har imponerat stort – till rådande odds plockar vi skrällen till 3.25*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.