Nadal vinner US Open

Nadal vinner i London

Den mäktige Rafael Nadal har på söndagen chansen att vinna karriärens 19:e Grand Slam-titel och lägga sig blott en titel bakom Federer – och visst blir det så. Medvedev är brännhet men den slitna kroppen orkar inte med spanjoren som ser snudd på rekordfräsch ut. Nadal vinner US Open! I övrigt fäster vi förstås blicken på EM-kvalet, där vi säger fin chans för Sverige att bevisa att man är ”storebror” i duellen mot Norge. Bosnien är en sund vinnare medan Finland absolut kan fixa en succépinne mot ett Italien som kan vara nöjt med delad pott. 

Mäktig Nadal vinner US Open 

Den höst som Daniil Medvedev levererat borta i Nordamerika saknar snudd på motstycke. Spelade final i både Washington och Montreal, innan han lyfte bucklan i Cincinnati. Nu har han alltså även nått final i US Open, karriärens första Grand Slam-final. Medvedev har spelat extremt mycket tennis under hösten och i början av US Open såg kroppen ut att säga ifrån. Löste dock ett par småluriga lägen och mot Dimitrov i semfinalen såg det bättre ut. Visst är det dock en sliten Medvedev som kommer till spel – och en av höstens få förluster kom ju mot just Rafael Nadal. 

Dessa mötte ju i finalen i Montreal, då Nadal var fullständigt överlägsen: 6-3, 6-0. Nadal gör nu en riktig superturnering och har gått fram till finalen fullständigt ohotad. Behövde tiebreak i första set mot Berrettini i semifinalen men efter att ha krånglat till sig det setet var det sedan raka spåret. Nadal släppte inte till en enda breakboll på hela matchen, en jättebedrift. Nadal har ju ”på ålderns höst” slipat till sin serve och det är ruskigt imponerande hur han ständigt söker förbättring. Dessutom har Nadal kroppen i skick – det har ju tyvärr ofta varit lite så och så med det men nu har Nadal sett smått oförskämt fräsch ut. 

Medvedev är en skön typ och vi kan lova att detta inte är karriärens sista Grand Slam-final – men trots hans coola approach lär det ändå bli tufft att maxprestera i karriärens hittills största match, i synnerhet med så pass sliten kropp. För Nadal är detta Grand Slam-final nummer 27 (!) – vi räknar med grym beslutsamhet från Nadal och då viker Medvedev. 3-0 i set är taget till 2.05*.

Sverige tydlig storebror 

Riktigt häftigt på Friends på söndagskvällen då Sverige och Norge gör upp i den stora nyckelmatchen i EM-kvalet. För Norge är förutsättningarna tuffa: sanningen är att Lagerbäck behöver ställa in siktet på tre poäng, annars kommer det bli jättetufft att passera Sverige och även Rumänien under hösten. Det är inget snack om att Norge tagit positiva kliv under Lagerbäck. Han gör ju alltid ett noggrant, gediget jobb – och dessutom börjar spelarmaterialet se mer intressant ut än på länge, med Ödegaard i spetsen. 

Ändå är det inget snack om att Sverige fortfarande rankas högre – i mötet i Oslo i mars var Sverige det 

tydligt bättre laget, det måste vi säga trots att matchen slutade oavgjort (3-3). Nu kommer Sverige stärkta av 4-0 på Färöarna, en match där Sverige visade snygg beslutsamhet och där Alexander Isak spelade sig in i startelvan ”för gott”. Det är harmoni i leden och under Janne Andersson har Sverige aldrig floppat i någon kvalmatch. 

Vi ser Sverige greppa taktpinnen här och chanser kommer att skapas mot ett Norge som inte sett klockrent ut bakåt och som alltså förr eller senare kommer behöva leta sig framåt. Ett ”coolt” Sverige ses med fin chans att avgöra detta och vi tar gärna spel till 1.95*.

Finland fixar succépoäng 

Visst är Finlands resa häftig! Det är inte många år sedan laget hånades och såg snudd på rekordsvagt ut – men nu är det nya tider. Spelet i Nations League förra hösten gav en rejäl boost och nu gör man ett helt suveränt EM-kval hittills. Började med förlust borta mot Italien men var rätt bra i den matchen – och sedan dess fyra raka segrar! Försvaret är ytterst robust och framåt har man ju Pukki, som utan överdrift är en av hela Europas hetaste anfallare. Senast slog Pukki in en straff vilket räckte till 1-0 hemma mot Grekland i en mycket tight och ganska typisk historia. 

Nu gästar Italien, ett Italien som verkligen övertygat i EM-kvalet. Inget snack om att Gli Azzurri är tillbaka efter den kris som ju orsakades av Sverige i kvalet till VM 2018. Nu ser Italien ut att ha roligt igen och efter att ha testat gott om spelare börjar förbundskapten Mancini hitta en tydlig, stark stomme. 

Italien har full pott och är ju i praktiken redan klart för EM – det skulle funka helt okej att ”bara” kryssa här. För Finland vore krysset ruskigt nyttigt och vi gillar läget till finländsk succépoäng. Krysset spelas till trevliga 3.50*.

Bosnien löser måste-matchen 

Ska något lag snuva Finland på EM-biljetten är det Bosnien. Dessa är fem poäng bakom Finland men har Finland hemma senare i höst – det är definitivt inte kört för det kapabla Bosnien. Laget var högintressant med sin ”gyllene generation” som nådde VM 2014. Sedan dess har det gått trögare men fortfarande finns en hel del skicklighet och klass i laget, där Pjanic och Dzeko sticker ut som de stora stjärnorna. 

Gästar på söndagen ett Armenien som kanske fortfarande drömmer om EM men som inte kommer vara nära. Skrällde mot krislaget Grekland i somras och tog faktiskt ledningen hemma mot Italien i torsdags. Tappade ju dock till 3-1 och Armenien har inte den stabilitet som krävs för att på allvar utmana i en tuff kvalgrupp. Armenien är ett ganska optimistiskt lag som vågar kliva framåt – men det brukar kosta bakåt. 

Ett erfaret Bosnien kommer definitivt få sina chanser här och har rutinerade pjäser som ska hantera detta. Bra chans för Bosnien att hitta avgörandet och vi tar gärna bortasegern till 1.95*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.