EM-kvalet lockar till spel

Premier League

Kvalfesten fortsätter på måndagen och vi har inga problem att lyfta fram starka lösningar. Ryssland vinner ohotat mot Kazakstan med ett revanschsuget Tyskland vinner ”knappt men klart” borta mot tuffa Nordirland. Slovenien har kommit igång fint och ses med bra chans i nyckelmatchen hemma mot Israel. Det kanske allra vassaste draget är ett välmående Ungern hemma mot ett Slovakien som var riktigt risigt i fredags. EM-kvalet lockar till spel – rygga våra lösningar!

Ryssland sticker undan

VM på hemmaplan förra sommaren blev ett lyft för Ryssland, som ju tog sig till kvartsfinal och nosade på semi. Säga vad man vill om enkel lottning och ”köpta matcher” – bitvis imponerade faktiskt Ryssland rätt rejält. Sedan dess har man gjort om en del i laget men är ändå på väg att spinna vidare och kvalificera sig till EM. Segern borta mot Skottland i fredags var verkligen en nyckel och nu ska det mycket till för att ryssarna ska bomma.

Trea i gruppen är faktiskt Kazakstan men trots vissa framsteg är man absolut inget lag för ett mästerskap. 1-1 borta mot Cypern i fredags var ”egentligen” godkänt men Kazakstan hade behövt segern för att verkligen skapa lite nerv. Mot bättre nationer är de starka resultaten ytterst lätträknade – i synnerhet på bortaplan.

I bortamötet i mars visade Ryssland med eftertryck vilka som är storebror: seger 4-0. När ett välmående Ryssland nu snudd på kan säkra EM-biljetten räknar vi med en enkel resa igen: Ryssland -1,5 till 1.55* är starkt favoritmaterial på måndagen.

Knappt men klart för Tyskland

Det är ganska enkelt att gilla Nordirland: få nationer gör det bättre utifrån resurserna. Skickligheten är begränsad och truppen skrämmer väl egentligen ingen – men Nordirland gör alltid jobbet, är farligt på fasta situationer och brinner för spel i landslagströjan. Nu har man börjat detta kval klockrent med fyra raka segrar – men det har ju varit två gånger mot Estland, två gånger mot Vitryssland. Nu börjar med allvaret då dubbelmöten med både Tyskland och Holland återstår. Nordirland kommer behöva leverera minst en skräll för att nå EM och vi har faktiskt ganska svårt att se det ske.

Tyskland är visserligen i viss gungning nu: 2-4 hemma mot Holland i fredags sved och från VM förra sommaren och framåt har det ju varit ovanligt bräckligt. Löw har generationsväxlat och kapaciteten måste gillas – men tryggheten finns inte riktigt där ännu. Mot ett så pass bra lag som Holland lever man bevisligen farligt men här blir det andra bullar. Tyskland kan lita på sin skicklighet och ta hand om matchen – och efter förlusten i fredags blir det lätt att räkna med klassisk tysk vinnarmentalitet. Då ska den klasskillnad som tveklöst råder ta ut sin rätt.

Någon propaganda är inte att räkna med men Tyskland gör jobbet: vi gillar alternativet ”Tyskland vinner och U 2,5 mål i matchen” till 3.30*. Läser vi detta rätt är lösningen klart attraktiv.

Slovenien tillbaka på banan

Det har varit några blytunga och stökiga år för Slovenien, ett landslag som länge haft hygglig kapacitet men som inte alls fått fram den. Det har inte varit någon som helst harmoni och förra hösten slog man i botten då man gick segerlöst i Nations League. Detta EM-kval började på liknande sätt – men 5-0 mot Lettland i juni satt skönt och i fredags visade Slovenien att man är ”tillbaka”. Hemmasegern mot dittills obesegrade Polen var riktigt vass och fullt rättvis. Slovenien är nu i allra högsta grad med i fighten om en EM-biljett – och seger hemma mot Israel på måndagen skapar rentav ett kanonläge.

Israel kommer från besvikelsen 1-1 hemma mot Nordmakedonien. Israel drev matchen och esset Zahavi gjorde också 1-0, en ledning som dock inte stod sig särskilt länge. Efter kvitteringen var det Israel för mest hela slanten men kvitteringen kom aldrig ovh två ”sumpade” poäng var ett faktum. Israel är ett lag som kan göra riktigt bra matcher men som inte riktigt har stadgan. Är med Zahavi i spetsen farligt framåt men bakåt är det värre och i en match som denna, när man lär hamna under tryck, blir Israel bräckligt.

Vi tar Sloveniens nytändning på allvar och kunde man rättvist slå Polen, ja då ska det vara riktigt bra chans att ta ner ett ostadigt Israel. Sund hemmavinnare till 2.00*!

Slovakien helt ur slag

Ungern sitter bra till i jakten på EM. Började kvalet med förlust i Slovakien men har sedan dess vunnit tre raka, bland annat här hemma mot konkurrenterna Wales och Kroatien. Framförallt imponerade förstås segern mot Kroatien och utan att ha något särskilt namnkunnigt lag blir det enkelt att konstatera att Ungern fått ihop det bra. En hel del erfarenhet finns hos spelare som Dzsudzsak, Szalai och Kadar och en yngre generation är också på väg att etablera sig. Att man förra veckan förlorade mot Montenegro tar vi ytterst lätt på – det handlade ju om en träningsmatch.

Slovakien kommer däremot från tävlingmatch, hemma mot Kroatien i fredags – och det blev 90 ytterst tunga minuter för Slovakien. Hamnade direkt under tryck och när Kroatien tog ledningen strax innan paus var det helt i sin ordning. Slovakien vek sedan ner sig till förlust med 0-4 och även om det måste sägas att Kroatien övertygade ska ett Slovakien med EM-ambitioner givetvis inte förlora på det viset, på hemmaplan. Förlorade även i Wales i mars och har ett ganska turbulent landslagsår bakom sig – vi tvivlar hårt på att man hittar tillräckligt rätt för att lösa EM-biljetten.

Nej, vi håller definitivt Ungern som mer välmående och vi säger fin chans att ta revansch på Slovakien efter bortaförlusten i våras. Ungern till 2.40* ser bra ut.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.