Målspel i EM-kvalet

Sverige

Under tisdagen avslutas den späckade landslagsveckan och vi har fastnat för målspel i flera av matcherna. Serbien får inte till det och kan mycket väl köra fast mot ett ödmjukt och hårt jobbande Luxemburg. Fler mål att vänta i Montenegro och inte minst i Albanien där hemmalaget är piskat att vinna men mycket väl kan bli hårt straffat av farliga Island.

Island utnyttjar läget

Visst bör Frankrike ordna förstaplatsen i grupp H men i nuläget står Turkiet och Island på samma poäng (12). De sistnämnda vann plättlätt med 3-0 senast i hemmamötet med Moldavien. Det är inte lika ”tight” spel som under Lagerbäck, som ju – precis som i Sverige – efterträddes av Erik Hamrén. Islänningarna springer mycket och rätt samt är tunga på sista tredjedelen med Gylfi Sigurdsson som kreatör.

Nu gästar man ett Albanien som har hamnat lite på efterkälken men nu har sista chansen att haka på. Då är det bara tre pinnar som gäller och vi kan således räkna med en öppen och rolig tillställning. Mot nämnda Frankrike föll laget med 4-1 förra veckan – givetvis ingen skam att inte stå emot men det var oroväckande svajigt bakåt. Albanien är av tradition hemmastarkt men detta faktum har åkt lite på sned. Man släppte bland annat in hela fyra mål här hemma (i Nations League) mot beskedliga Skottland. Det är dock knappast frågan om någon försiktig taktik här med tanke på luckan upp till topptrion.

Albanerna har haft en del problem på fasta situationer och där är Island för sin del vasst med både bra fötter och starkt huvudspel. Här är tabelläget verkligen centralt när man ska värdera matchen. Visst kan Island acceptera en pinne men då har man sannolikt inte kvalödet i egna händer sedan och visst bör man försöka – och kunna – utnyttja hemmalagets desperation.

Ja, vi tror på en öppen matchbild med en hel del målchanser och Island har hygglig chans att sätta ett par bollar i nät. Här finns ett klockrent målspel och det är att Island gör över 1,5 mål till höga 2.65* i odds.

Målsnålt för dystert Serbien

Serbien hade i lördags chansen att sätta sig i fin position i jakten på EM men det blev precis tvärtom. Tog stryk med 2-4 hemma mot Portugal och nu är det jättesvårt att se hur Serbien ska kunna lägga antingen Portugal eller gruppledande Ukraina bakom sig. 0-5-smällen mot Ukraina i juni var hemsk och det är bara att konstatera att Serbiens på pappret sköna material återigen är på väg att underprestera.

Nu ska Serbien försöka ruska av sig lördagens besvikelse och göra jobbet borta mot Luxemburg. Givetvis är det en bra segerchans för ett på pappret överlägset Serbien men Luxemburg fortsätter ju att ta positiva kliv. Landslaget är numera rätt svårt att få hål på – och på klubblagsnivå kvalade ju Dudelange nyligen in i Europa League, för andra året i rad. Luxemburg torskade bara med 0-1 borta mot Ukraina i juni och fem insläppta på fyra kvalmatcher ska respekteras.

Luxemburg sätter stort värde i att utmana i en match som denna och känner vi Serbien rätt har dessa ingen propagandainsats på gång, direkt… Bra chans för Luxemburg att hålla siffrorna nere och vi tar under 2,5 mål till 2.15*.

Offensiv match på gång

Montenegro hade någonting spännande på gång för ett antal år sedan men den generationen lyckades ändå inte ta ”det sista steget” – och sedan dess har fotbollsnationen tappat. Fortfarande finns givetvis en del skicklighet men organisationen är det sämre med. Tio insläppta på fyra mål i detta kval är för dåligt och EM-chansen är minimal. Seger hemma mot Tjeckien skulle ändå väcka ett pyttetlitet hopp och vi räknar med att Montenegro gör ett sista, snudd på desperat försök.

Tjeckiens EM-chans är som väntat bättre men i lördags kom ett kostsamt bakslag. Torskade borta mot uppstickaren Kosovo med 1-2 och släppte därmed över initiativet om andraplatsen till just dessa. Otroligt viktigt för Tjeckien att nu direkt slå tillbaka. Körde över detta Montenegro med 3-0 på hemmaplan i juni och efter en tuff generationsväxling tycker vi att Tjeckien börjat röra på sig i rätt riktning igen, lördagens förlust till trots.

Det är två lag på given segerjakt som möts, två lag som kan göra mål men som inte har någon vidare defensiv trygghet. Vi räknar med action och ser goda möjligheter till över 2,5 mål – det spelas gärna till 2.05*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.