Heta tisdagsmöten i SHL

NHL-spel

Äntligen har SHL dragit igång och det blir flera rykande heta möten under tisdagen. I Champions League har många lag kvalat men det är först nu i gruppspelet vi får se storlagen kliva in. Liverpool är regerande mästare och inleder med en till synes knivig uppgift i Neapel. Vi reder ut styrkeförhållandena och har en spelidé där. I övrigt blir det ett sylvasst tennisdrag – men stort fokus på den högintressanta hockeyn såklart!

Revansch på San Paolo

Napoli inledde säsongen med två sprakande målfester som båda slutade 4-3. Först vann man mot Fiorentina och därefter blev det förlust med samma siffror mot Juventus. I helgen hade man en på förhand fin uppgift när Sampdoria kom på besök efter en urjobbig inledning på Serie A-säsongen. Napoli tog kommandot direkt och efter 1-0-ledningen i 13:e minuten var man fortsatt det bättre laget. Efter att Mertens satt sitt och lagets andra mål efter paus var det lugna gatan mot tre pinnar.

För Liverpool handlar mycket om den tvekamp många tror på i ligatoppen, där ju Manchester City är en minst sagt värdig motståndare. Nu föll dessa sensationellt i helgen och därmed har ”Pool” fått en lucka. Klopps mannar har övertygat med maximala 15 poäng så här långt och efter starka 3-1 mot Arsenal har man gjort 6-1 på de två senaste matcherna. Det här är ju som bekant de regerande Champions League-mästarna och Liverpool var ju faktiskt i final även 2018.

Svår uppgift för hemmalaget såklart men när Liverpool var här senast så hade man inte mycket att komma med. Man hittade dock nya växlar i vårens bortamatcher i CL och sedan dess har laget höjt sig ytterligare en nivå. Lita på att man lärde sig något av den nämnda matchen. Viktig match mot Chelsea i helgen men därefter är schemat enklare och fyra spellediga dagar efter Neapeltrippen är tillräckligt för de vältränade spelarna. Napoli imponerar inte helt och det krävs en klockren insats för att störa Liverpool. Vi tvivlar och lyfter fram tvåan som ett av kvällens bästa spel till oddset 2.30*.

Nya tider i Skåne

Trenden har varit tydlig de senaste säsongerna: Rögle har närmat sig ”storebror” Malmö. Förra säsongen var Rögle nära att få kalla sig bäst i Skåne – den här säsongen säger vi bra chans att fixa den titeln. Rögle har ju värvat riktigt vasst och fortsätter att jobba rätt, det tycker vi märks tydligt. Att man lyckades locka hem Everberg var ju ett givet kvitto på det och i lördags var han en av dem som visade vägen när Rögle drömstartade: 4-0 hemma mot HV71 efter samtliga mål redan i första perioden. Rögle kunde ”spela av” resten av matchen och visst var det en alldeles strålande start på säsongen.

Tuffare då för Malmö, som ju fick problem redan innan matchstart i lördags. Strul med flyget gjorde att matchen uppe i Leksand blev försenad – och kanske var den stökiga uppladdningen en anledning till att Malmö i slutperioden tappade till förlust, 2-5. Malmö profilerade sig förra säsongen som ett hårt jobbande lag som tveklöst var jobbigt att möta. Ett liknande stuk är att vänta denna säsong och Malmö sågas inte – men vi tycker ändå att helheten ser lite för trubbig ut för att laget verkligen ska kännas intressant. På pappret rankar vi ner Malmö rätt rejält jämfört med sjätteplatsen från förra säsongen.

Visst säljer sig Malmö dyrt i ett hemmaderby men till 2.75* blir Rögle ett enkelt val här – laget gladde oss i premiären och ska liras igen.

Frölunda studsar upp bäst

HV71 och Frölunda var premiäromgångens två stora förlorare i SHL. HV71 låg under med 0-4 redan efter första perioden mot Rögle och sedan var den matchen givetvis över, medan Frölunda kontrades bort av Brynäs och till slut föll med 2-5. Nu handlar det alltså direkt om att studsa upp för dessa båda lag och det ger vi Frölunda bäst chans att lyckas med.

Frölunda vann ju guldet i våras och till slut såg man absolut ut som rättmätiga mästare – men man ska ändå komma ihåg att säsongen länge var ganska ojämn och innehåll flera skralare insatser, inte minst på hemmais. Frölunda var dock i regel bra på att revanschera sig och nu testas den egenskapen alltså direkt. Har ett rutinerat lag med en hel del klubbhjärta, bland annat i hemvändarna Sundström och Lasu, och vi är trygga med att Frölunda gör det bra redan på tisdagen.

Mer tveksamt då kring HV71, som haft en fallande trend i ett par säsonger och som vi inte riktigt tycker har värvat för att ordna något större trendbrott denna säsong. Snarare tvärtom: tappen av framförallt Lehtonen och Tedenby var riktigt tuffa. Premiärinsatsen var direkt usel och ska rubrikmakarna snabbt leta ett krislag spår vi att HV ligger pyrt till…

Som sagt, vi är tryggare med att Frölunda snabbt slår tillbaka än att HV71 gör det – Frölunda liras till 2.40*.

Busenkelt för Tsonga

Vi var knappast ensamma om att förvånas rejält över Pablo Andujar-Albas avancemang till fjärde rundan i US Open nyligen. Den spanske veteranen har ägnat nästan en hel karriär åt grustennis och brukar i regel ryka direkt på snabbare underlag, nästan oavsett motstånd. I US Open vann dock Andujar-Alba tre rundor och visst spelade han bra – vägen fram var dock tacksam och vill man vara lite elak kan man konstatera att Andujar-Alba slog tre spelare som gjorde riktiga botteninsatser. Inomhustennis nu och det kommer gå ännu snabbare – vi har inga som helst förväntningar på att spanjoren ska spinna vidare.

Däremot kan Jo-Wilfried Tsonga ha en rätt spännande höst på gång. Visst börjar den rejäle fransosen sjunga på sista versen (34 bast) men kan Tsonga hålla kroppen i skick är han fortfarande riktigt farlig – nuvarande ranking (61:a) ska givetvis tas med en nypa salt, Tsonga är fortfarande betydligt vassare än så. Vann challengern i Cassis utan att tappa set – inget värstingmotstånd där men onekligen skönt för Tsonga att få spela och vinna många matcher. Inomhustennis är Tsongas bästa gren: 12 av karriärens 17 titlar har tagits inomhus. Vann i Montpellier i våras och har faktiskt vunnit här i Metz tre gånger.

Det är rejäl klasskillnad mellan dessa två på detta underlag och vi räknar med att Tsonga kör över Andujar-Alba rätt rejält. Tsonga med -4,5 i gamehandikapp till 1.86* är toppen.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.