Premiärspel i Europa League

Europa League

Torsdagar betyder Europa League framöver och nu är det dags för premiär. Gruppspelet startar med ett koppel högintressanta drabbningar och vi hittar flera pangodds. I SHL-hockeyn väljer vi en målsnål lösning i en hall och tar solklar ställning i en annan. Lycka till med liren!

Rögle kvar i topp

Två omgångar spelade, två vinstspel med Rögle inprickade – på torsdagen kör vi vidare, hemma mot Oskarshamn. Rögle rivstartade ju minst sagt i premiären hemma mot HV71: 4-0 redan efter första perioden och sedan var det förstås stängt. Mer dramatik i tisdagens derby i Malmö där Rögle tappade 3-1 till 3-3 – men när man sent ändå lyckades avgöra och ta alla poäng var det absolut inte orättvist. Rögle har redan fått igång bra med spelare och bilden av en ”framåtlutad” klubb i harmoni har direkt bekräftats.

Oskarshamn har fått en härlig start på sin debutsäsong i SHL. Tog ju en poäng uppe i Skellefteå i premiären (och hade bud på full pott) innan man i tisdags slog Leksand i hemmapremiären. 4-1 till slut men då bör det ju noteras att Oskarshamn avslutade med två mål i tom bur – absolut inte en så enkel seger som slutresultatet kan antyda. Visst har Oskarshamn kommit igång bra och det är jätteviktigt – men för varje framgång tickar respekten för laget upp och givetvis väntar tuffare tider.

Redan på torsdagen ska Oskarshamn åka på ett bakslag, har vi tänkt: Rögle har alltså levererat för oss hittills och lyckas man bara ladda om efter derbyt, ja då ska detta gå smidigt. Vinner med minst två puckar och vi lirar Rögle med 0-1 i hcp till 2.10*.

Nervöst i Karlstad

Man ska naturligtvis inte dra några större växlar efter blott två av 52 omgångar – men visst är det två lag under viss press som möts när Färjestad på torsdagen tar emot Växjö. Det är ju två lag med solklara toppambitioner men nu är det två nollpoängare som möts. För Färjestad brast det rejält i den derbydoftande premiären hemma mot Örebro: 4-6 till slut efter en på tok för givmild prestation. Hade det sedan tufft uppe i Skellefteå i tisdags och 1-3-föll, var inte riktigt nära poäng där. Färjestad är ett offensivt inriktat lag men nu gäller det att sätta defensiven.

Den lär vara i fokus även hos Växjö efter tisdagens pang-pang-match hemma mot Djurgården. Det var 3-5 tidigt i andra perioden innan det lugnade ned sig. Växjö mötte fel motståndare för den typen av match och blev hårt straffat. I premiären uppe i Luleå kom Växjö inte alls till, var tidigt slaget där. Efter det så imponerande guldet 2018 var det inte helt oväntat att Växjö föll tillbaka förra säsongen, utan Elias Pettersson och en rad andra guldmakare. Denna säsong är tanken att det ska lyfta uppåt igen – men inledningen vittnar ju inte direkt om det.

Som sagt, det är två lag under tidig press som möts. Båda har straffats hårt bakåt och enkel coachlogik säger att det borde bli ”safety first” på torsdagen. U 5,5 mål till 1,60 tycker vi är en stark lösning och vi kikar också på krysset till 4.05 – visst värnar båda lagen om att spräcka poängnollan.

Varning för MFF

Dynamo Kiev lyckades inte kvala in till Champions League och lagets vitryske tränare fick sparken. Man bortaföll då mot Club Brugge och lyckades inte heller besegra belgarna i returen. Det blev 3-3 men man var aldrig vidare ens en sekund av den matchen och hade behövt göra två mål för avancemang. Inga ojämna matcher på något sätt men heller inget supermotstånd. Hemma i Ukraina räcker man för dagen inte till mot Shakhtar och visst har Dynamo Kiev tappat i slagstyrka på senare år. Få toppspelare och ett kollektiv som man inte ska överskatta – även om vi förstår att man gillade lottningen.

Det gjorde även Malmö FF men här är det ju givet med inställningen att slå ur underläge. I Allsvenskan tycker vi att formen har varit stegrande och andra halvlek mot IFK Norrköping senast var en styrkedemonstration. Nu ska man försöka kombinera toppstrid i serien med gruppspelet här i Europa League. Den ”grenen” kan man bra och truppen är byggd just för att klara av många matcher. På ett sätt kan det rentav gynna MFF med fortsatt Europaspel då man annars riskerar missnöjda stjärnor som får ont om speltid.

Med gamle sovjetiske mittfältsstjärnan Michalichenko på tränarbänken ska Dynamo Kiev försöka leva upp till favoritskap i många matcher framöver. Vi ser varken spetsen eller stabiliteten för att succén ska bli ett faktum och det här blir ingen promenadseger. Vi ger Malmö FF goda chanser att ta poäng och halvgarderingen X2 ger faktiskt fina 2.01* i odds.

Pressat Wolves i fara

Stor succé förra säsongen – men nu har Wolverhampton redan fått känna på ”det svåra andraåret”. Efter fem omgångar är laget segerlöst och helgens 2-5-ras hemma mot Chelsea var inte likt det Wolves vi lärde känna förra året. Det går självklart att peka på att spelschemat hittills varit svårt men likväl ett stressande läge, förstås. Att nu dessutom ta sig an Europa League blir en rejäl utmaning i detta läge och visst måste man fundera över hur kraftresurserna ska användas: jätteviktig match mot Crystal Palace till helgen.

På torsdagen får det Portugal-influerade Wolves portugisiskt besök i form av Braga, som imponerade när man i kvalet hit slog ut Bröndby och Spartak Moskva. Ligasäsongen har börjat ovanligt svagt men det ska sägas att två av tre förluster kommit mot Sporting och Benfica. I Europa League har vi sett Braga vara vasst tidigare och gällande dessa tvivlar vi inte det minsta på engagemanget: Braga gillar verkligen Europa League. Vi har länge tyckt att Braga varit ett underskattat lag, ständigt i skuggan av Portugals storheter, och här blir det givet att flagga för skräll.

Ett pressat Wolves får svårt att hantera ett farligt Braga och vi gäller läget för gästerna att få med sig någonting hem. X2 till 2.30 är taget och raka skrällen till 5.80 är inte alls fel att testa.

Målsnålt för sargat FCK

Från Malmös Europa League-grupp hämtas mötet FC Köpenhamn-Lugano. FCK har som bekant stor erfarenhet av Europa-spel och ska i grund och botten ses med fin chans att lösa avancemang från denna grupp. Uttåget ur Champions League-kvalet mot Röda Stjärnan var ju dock blytungt, föll på straffar, och sedan dess har FCK inte riktigt hämtat sig. Kommer nu från otypiska förluster mot Aalborg och Hobro och det är bara att konstatera att dagens FCK har problem. Sålde ju Skov till Hoffenheim i somras, Skov som förra säsongen satte målrekord i den danska ligan. Med Wind och N´Doye på topp fanns ändå ingen större anledning till oro – men sedan åkte dessa båda på tuffa skador. Senast debuterade Bendtner med ett inhopp men han är onekligen ett oskrivet kort i dagsläget och i övrigt skrämmer inte Köpenhamns offensiv.

Gästas nu av schweiziska Lugano som drog längst i en hård strid i våras. Det var ruskigt tight bakom Young Boys och Basel men Lugano var väldigt svårslaget under våren och löste tredjeplatsen. Spelade Europa League även 2017 och gjorde då inte bort sig – lurig grupp nu men Lugano kan absolut inte räknas bort helt och hållet. Dagsformen är dock dunkel med fyra raka ligaförluster – dock på snudd på svårast möjliga schema.

Vi räknar kallt med att Lugano nu kommer till Parken för att försöka försvara utgångspoängen – och det kan bli tufft för denna just nu trubbiga FCK-upplaga att avgöra matchen. Någon målfest är svår att se här: U 2,5 mål till 1.95* gillas ganska skarpt.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.