Svårt för Färjestad i CHL

Årets sista SHL-omgång

Färjestad kommer från historisk 12-0-seger och visar form – men när det på tisdagen vankas CHL nere i München är vi övertygade om att det blir svårt för Färjestad. München är en rätt ruggig segermaskin för dagen och vill säkra gruppsegern! Från CHL lyfter vi även fram klara siffror för Bern medan Pittsburgh blir nattens NHL-val mot ett Winnipeg i tidig gungning. Från tennisen lyfter vi fram en nytänd Zverev som behöver hålla fokus uppe under säsongsspurten – mot Chardy ska det gå enkelt.

Svårt för Färjestad

12-0 hemma mot Oskarshamn – snacka om att Färjestad hade en rolig lördag! Givetvis en snygg insats men att nu ”landa” efter ett sådant resultat kan nog faktiskt bli en utmaning. Inget snack om att Färjestads form är god, fin trend, men på tisdagen räknar vi med trubbel. Det handlar ju om CHL och bortamatch mot München, ett av Europas bättre lag och ett av få lag som ”på allvar” kan utmana de svenska lagen i denna turnering. München spelade ju final förra vintern (torsk mot Frölunda) och har nu fått en sanslös start på säsongen: 27 poäng av 27 möjliga i den tyska ligan! München har varit Tysklands klart bästa lag på senare år men tappade titeln till Mannheim i våras. Det verkar onekligen ha fungerat som en väckarklocka.

Även i CHL-spelet denna säsong har München imponerat och man toppar också tabellen, poängen före Färjestad. Det gör att München alltså kan säkra gruppsegern på tisdagen. Även Färjestad har toppchans att gå vidare och bom på tisdagen vore definitivt ingen katastrof. Ganska läckra SHL-matcher för Färjestad senare i veckan (Leksand torsdag, HV lördag) och vi är inte helt övertygade om att Färjestad på tisdagen visar ett hundraprocentigt ”brinn” för CHL.

Vi ger segermaskinen München bra chans att trumma vidare och detta blir uppenbart svårt för Färjestad. München spelas till 2.30*.

Storseger hittad i CHL

Med två rundor kvar av gruppspelet i CHL är den schweiziska storklubben Bern något illa ute – men läget är betydligt bättre än vad det kan se ut. Är fyra poäng bakom Kärpät och två bakom Skellefteå men dessa ska nu mötas i två matcher, samtidigt som Bern själva ska avsluta med dubbelmöte mot franska Grenoble. Tar Bern full pott blir det avancemang. I matcherna mot Kärpät och Skellefteå tidigare under säsongen spelade Bern faktiskt kryss fyra gånger av fyra efter ordinarie tid, resultat som gott och väl bekräftade Berns höga klass. Starten på den schweiziska ligan har varit sämre men Bern kommer att komma igång även där.

För franska Grenoble handlar CHL ärligt talat mest om att ”se och lära” – åtminstone denna säsong, då man drog en riktig mardrömsgrupp. Fransmännen ska ju dock inte underskattas – det gjorde Skellefteå i början av september och då kunde Grenoble snyggt skrälla, 2-1 uppe i norr. I mötet i Frankrike tog dock Skellefteå enkel revansch och trots att Grenoble är klart bäst i Frankrike är det svårt att snacka upp laget – den ligan är mycket ihålig. Grenoble har ett par duktiga, hyggligt namnkunniga spelare med Damien Fleury i spetsen men helheten är för svag mot detta typ av motstånd.

Bern har alltså avancemanget i egna händer och därmed ”kräver” vi full koncentration och leverans här. Grenoble måste hitta ett mirakel för att gå vidare och det kan man knappast tro på. Nej, vi räknar kallt med överkörning här och spelar Bern -2,5 till 1.78*.

Enkelt för koncentrerad Zverev

Att Alexander Zverev haft en tuff säsong har vi belyst ett antal gånger. Många har ju i ganska många år nu väntat på att Zverev ska ta det ”sista steget” och på allvar utmana Djokovic, Nadal och Federer om toppositionerna och de tyngsta titlarna men 2019 har det snarare blivit tvärtom. Zverev bröt med sin tränare Ivan Lendl i somras och har inte alls känts harmonisk. I US Open nyligen var Zverev i alla fall okej och i Peking förra veckan vann han tre rundor i ganska snygg stil. Det tog stopp mot en likaså nytänd Tsitsipas men Zverev börjar se bra ut – och nu krävs en vass avslutning på säsongen. Topp-8 under 2019 ska ju göra upp i ATP-slutspelet och inför veckan i Shanghai har Zverev den åttonde och sista platsen. Behöver alltså plocka ytterligare poäng för att nå slutspelet.

Möter nu Jeremy Chardy, den franske veteranen som gör ett stabilt år och nu redan vunnit tre matcher i Shanghai: vann först två kvalmatcher och slog sedan iskalle Edmund i första rundan (som Zverev stod över). Bra gjort av Chardy, som är en ganska ”enkel” spelare. Servar jättestabilt och har säkerheten – men mot de bästa är han nästan alltid lite för begränsad. Att han nu ska freda sig mot en koncentrerad Zverev… Nej, knappast.

Vi har gått emot Zverev med framgång ett par gånger men nu är det dags för ”sidbyte”. Detta ska han lösa smidigt och vi tar Zverev med -3,5 i gamehandikapp till 1.76*.

Stark chans för Pittsburgh

Pittsburgh Penguins lyfte bucklan både 2016 och 2017 men nämns inte längre bland de allra hetaste kandidaterna till Stanley Cup-pokalen. Det finns skäl till det: bakom Crosby och Malkin har man haft svårt att få ihop bygget och det har blivit lite för bräckligt. Fortfarande är dock Pittsburgh ett lag som kan vara ruskigt svårstoppat, det visade man senast: körde över Columbus med 7-2. Noterbart var att såväl Crosby som Malkin spelade undanskymda roller och det kan faktiskt ses som ganska positivt, bra att bredden får producera.

Gästas på tisdagen av Winnipeg Jets, ett lag som haft en lovande trend i ett par säsonger – men nu är det direkt värre. Winnipeg hade en smått turbulent sommar och ser försvagat ut, framförallt på backplats. Efter många om och men skrev man nytt kontrakt med Laine men den förhandlingen bekräftade ändå att Winnipeg inte är ligans mest välmående klubb – och säsongsstarten har inte direkt dragit upp humöret. Vände och vann i New Jersey men torskade mot både Rangers och Islanders. Har släppt in mycket mål och att nu åka vidare till fjärde raka bortamatchen är onekligen ett tufft inledningsschema.

Nej, vi sätter rätt rejält tveksam status på Winnipeg och gillar läget för ett Pittsburgh som alltså visade lovande form senast. Pittsburgh spelas till 2.09*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.