Luleå kör över Brynäs

Årets sista SHL-omgång

Kanske är det lite för tidigt att ”krisstämpla” något SHL-lag redan nu – men det är inte några bra vibbar kring Brynäs. Laget kommer från storförluster och att på torsdagen åka upp till norr för match mot Luleå känns ytterst opassande… Luleå kör över Brynäs! Sedan blir det förstås att se hur Oskarshamn reagerar på lördagens pinsamma 0-12-smäll – vi räknar med att defensiven prioriteras när Frölunda gästar. Sedan är det ju äntligen dags för EM-kval igen! Det börjar verkligen dra ihop sig och det skapar givna förutsättningar. Polen och Nederländerna är stornationer som levererar medan både Österrike och Israel behöver gå för tre poäng – det ger målrik match!

Luleå en stark vinnare

Att Luleå ligger nia är utan tvekan en missräkning. Laget toppstred ju hela vägen förra säsongen och till denna säsong trissades förväntningarna upp ytterligare. Även vi har höga tankar om Luleå och räknar definitivt med klättring i tabellen framöver. I lördags fick man ge sig här hemma mot ett bra Djurgården och nu blir det enkelt att räkna med ett skarpt Luleå på torsdagen – två raka hemmaförluster hör verkligen inte till vanligheterna.

Luleå-pondus att vänta och då är det svårt att se dagens Brynäs duga. Brynäs har ju hamnat helt snett och vikt sig oroväckande enkelt vid ett antal tillfällen. Det började med tuffa smällen mot Leksand och förra veckan kom 1-6 mot Örebro och 1-4 hemma mot HV. På pappret tycker vi faktiskt att Brynäs har ett ganska spännande material men nu har man kommit fel in i säsongen och de senaste insatserna vittnar inte direkt om någon bättring.

​Att nu åka till Luleå för match mot ett retat hemmalag känns som helt fel typ av uppgift för dagens Brynäs – vi räknar med att Luleå kör över Brynäs och gillar favoriten till 1.80*.

Oskarshamn undviker nytt ras

Aj då, Oskarshamn… Succéstarten har ju snabbt ebbat ut och i lördags kom säsongens första riktiga stjärnsmäll: 0-12 i baken mot Färjestad. Det var 0-7 redan efter första perioden och sådana siffror ska det ju naturligtvis inte få bli. Nu blir det givetvis intressant att se hur Oskarshamn reagerar på den förnedringen. Motståndet heter Frölunda och det kan på sätt och vis passa bra. Ingen förväntar ju sig att Oskarshamn ska stå för finliret och det är ingen vågad gissning att det blir ”safety first” som gäller för nykomlingen – man vill ju för allt i världen undvika ännu en jätteförlust.

För Frölunda är det tätt på given. Segersviten i SHL sprack i lördagens seriefinal, 1-2 mot det tuffa Rögle. Ingenting att skämmas över och i tisdags fick man jobba upp självförtroendet igen då man nästan nådde tvåsiffrigt mot Cardiff i CHL. Inget snack om att Frölunda har formen på plats och visst är man i toppstriden för att stanna. Häftig duell mot Luleå till helgen och när man nu gästar Oskarshamn räknar vi med att Frölunda är ganska nöjda med att bärga segern utan att bränna alldeles för mycket kraft.

​Visst är favoritsegern klart trolig men Oskarshamn kan packa ihop styrkorna och sälja sig ganska dyrt. Vi tror definitivt inte på någon kross och gillar U 5,5 mål till oddset 2.06*.

Mål att vänta i Österrike

En av de jämnaste kvalgrupperna är G-gruppen, där fem lag fortfarande måste anses vara med i matchen. Österrike är det definitivt. Fick en mardrömsstart på kvalet men har jobbat upp sig och satt sig i position. Starkt att hålla 0-0 i Polen och innan dess hade Österrike det riktigt roligt mot Lettland (6-0) och Nordmakedonien (4-1). Det återstående schemat ser okej ut, med Slovenien borta till veckan som den absoluta nyckelmatchen. Först måste dock tre poäng lösas hemma mot Israel, annars riskerar man att halka farligt långt bakom Slovenien.

För Israel är detta absolut sista chansen. Prognosen var ganska lovande inför förra samlingen men där blev det fel. Låg på hårt för seger hemma mot Nordmakedonien men fick nöja sig med 1-1. En stor missräkning – och dagarna senare tappade man 2-1 till 2-3 i Slovenien. Avgörandet kom i 90:e och visst kan det ha varit nådastöten för Israels EM-dröm. Skräll i Wien skulle dock öppna en liten dörr igen och vi räknar med att Israel gör ett försök med sin ganska spänstiga offensiv. Det finns faktiskt flera bra namn – och Zahavi sticker ut. Zahavi är kanske inget stort namn i stugorna men den som följer hans klubbkarriär vet att detta är en grym målskytt – och nu har han levererat även i kvalet. Med nio gjorda kvalmål är han tydlig skyttekung i hela Europa.

​Detta är alltså två lag på given segerjakt som möts och med framförallt Israel inblandat gillar vi skarpt att spekulera i mål. Ö 2,5 mål till 1.71* är starkt och den djärve tar även Ö 3,5 mål till 2.80*.

Lätt nyckelmatch för Nederländerna

Att Tyskland och Nederländerna skulle ta EM-biljetterna från kvalgrupp C såg ut som ett givet scenario på förhand  och så kan det mycket väl bli – men än så länge är ju Nordirland med i racet efter att ha vunnit fyra av fem. Det är dock en tabell som ljuger en aning, det måste sägas. Nordirlands fyra segrar kom ju i dubbelmötena mot Estland och Vitryssland. I september var man inte riktigt nära hemma mot Tyskland – och schemat framöver är alltså Nederländerna borta, Nederländerna hemma och Tyskland borta… Nordirland kommer behöva hitta ett antal poäng i dessa matcher för att nå EM och nej, det är svårt att tro på.

Det finns en del att gilla med Nordirland men nej, här råder faktiskt given klasskillnad. Rejäl nederländsk dominans att vänta och vi sitter tryggt med Nederländerna -1,5 till 1.58*. Starkt favoritspel att använda sig av.

Nederländerna sitter bra till. Hemmaförlusten mot Tyskland i våras skapade ju vissa problem i september tog man sylvass revansch på tysken, imponerande seger med 4-2 på bortaplan. Om Nederländerna nu gör jobbet på torsdagen skaffar man sig ett EM-grepp som man knappast ska kunna släppa. De senaste kvalen har slutat med rätt rejäla fiaskon men de senaste åren har den gamla stornationen verkligen hittat rätt igen, anförda av ”Ajax-gänget” där spelare som de Ligt och de Jong ju nu tagit plats i feta klubbar.

Polen knockar krislaget

Den baltiska fotbollen mår INTE bra. Estland och Litauen har det riktigt tufft – och allra tyngst går det för Lettland. Lagets pil har pekat spikrakt nedåt i ett par år och detta EM-kval har varit rent hemskt för letterna: har inte ens varit nära poäng och målskillnaden 1-21 talar sitt tydliga språk. Den lettiska truppen ser väldigt fattig ut – att den stora merparten av spelarna hämtas från den inhemska ligan säger det mesta. Nej, ingen ljusning för Lettland och man kan mycket väl stå kvar på noll poäng när alla tio matcher är spelade.

På torsdagen blir det i alla fall inte några poäng. Gästas av Polen, en mycket stark och stabil kvalnation som sällan går bort sig. Efter en klockren start på detta kval var dock förra samlingen en besvikelse. Förlusten i Slovenien kom oväntat och sedan ”nöjde” Polen sig med 0-0 hemma mot Österrike. Fortfarande har Polen ett ganska stabilt grepp om en EM-biljett men givetvis måste man nu hålla fokus och göra jobbet. Det räknar vi iskallt med att Polen och deras namnkunniga offensiv (Lewandowski, Piatek, Milik med flera) fixar.

Vi räknar med att Polen går på knock och direkt stänger detta. Lösningen ser läcker ut: Polen med 0-1 i hcp till 2.65* redan i första halvlek. Lockande lir!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.