England glänser i kvalet

Premier League

Vilket lag har imponerat mest i EM-kvalet? Ett av buden är definitivt England, som på fyra kvalmatcher skickat in 19 mål! England har sett ordentligt suget ut och framförallt har Sterling och Kane levererat. På fredagen räknar vi med att England glänser igen och enkelt slår Tjeckien. Enkelt ska det gå även för Frankrike borta mot ett Island vars ”fotbollsunder” nog snart är ett minne blott. I Hockeyallsvenskan hoppar vi på Björklöven igen medan Modo skrämmer bort sitt lilla bortaspöke.

England glänser vidare

Man kan säga vad man vill om motståndet i gruppen – Englands rad i EM-kvalet är mäktig! Fyra raka segrar och 19 (!) gjorda mål är extremt imponerande, i synnerhet då det inte är några riktiga ”blåbär” som har besegrats. Sterling och Kane har gjort sex mål vardera och visst har England spunnit vidare på det positiva VM 2018. EM-platsen är nu förstås i praktiken säkrad men när man på fredagen gästar grupptvåan Tjeckien räknar vi ändå med fortsatt engelsk spelglädje. Det är bra konkurrens i laget och inte mycket talar för att man plötsligt ska ”slå av”.

För Tjeckien har gruppen utvecklats till en kamp om andraplatsen mot uppstickaren Kosovo. Där sitter Tjeckien i ganska bra position. Torskade visserligen mot Kosovo borta i september men 3-0-segern borta mot Montenegro var övertygande och i november har Tjeckien hemmamatch mot konkurrenten. Där kommer förstås snudd på allt att avgöras – poäng hemma mot England på fredag vore förstås en nyttig bonus men knappast någonting Tjeckien har ”budgeterat” för. Tjeckien har överlag haft flera sämre år och har numera sparsamt med spelare i de tyngre ligorna och klubbarna.

5-0 och fullständig förnedring när lagen möttes på Wembley i mars. Riktigt så stora siffror ska det förstås inte bli på fredagen – men visst räknar vi med att England glänser vidare och tar nästa, enkla seger. Vi plockar England -1,5 till 2.27*.

Ridå för Hamrén

Många höjde på ögonbrynen när Island efter VM 2018 valde att plocka in Erik Hamrén som ny förbundskapten – och spelet i Nations League förra hösten var ju det sämsta vi sett av Island på mycket, mycket länge. I detta kval har Island ändå höjt sig några snäpp igen – men EM är avlägset. Förlusten borta mot Albanien vid förra samlingen var ju nämligen ytterst kostsam och för att passera Frankrike eller Turkiet kommer Island nu behöva leverera ett par skrällresultat av rätt rejäl art. Det har vi onekligen otroligt svårt att se Island och Hamrén greja och visst måste vi kunna konstatera att det ”isländska fotbollsundret” sjunger på sista versen och att man är på väg att återgå till en mer ”normal” nivå.

Givetvis måste Frankrike ändå respektera fredagens bortauppgift i Reykjavik – och det utgår vi från att Frankrike gör. Har ju redan ”drällt bort” en viktig uppgift då man i somras torskade nere i Turkiet efter en väldigt klen insats. Skulle man bränna även på fredagen hamnar världsmästarna under viss press och det skulle naturligtvis kännas onödigt. Bollade fullständigt med Island i hemmamötet i våras, 4-0-segern var snarast i underkant, och man har mött Island ett antal gånger på senare år – vet således ganska bra vad som väntar.

Visst lär Island vara tappert men rent krasst måste man gå för trepoängaren och då är ju risken uppenbar att man straffas av Griezmann & Co. Vi är trygga med att dra ner ridån för Hamrén och väljer Frankrike -1,5 till 2.35*.

Bra ”målmatch” hittad

EM-kvalet är inne på slutspurten och vissa lag är högmotiverade – men vissa är också fullständigt avsågade. Så är fallet när Montenegro tar emot Bulgarien i den grupp som England kommer att vinna och där Tjeckien och Kosovo gör upp om andraplatsen. Såväl Montenegro som Bulgarien gick in i kvalet med vissa förhoppningar, det såg på förhand ganska öppet ut bakom England, men duon har ju inte ens varit nära.

Montenegro torskade här hemma mot Tjeckien med 0-3 vid förra samlingen och väntar på första segern. Laget kändes intressant för fem-år sedan men har inte lyckats spinna vidare på det, tvärtom. Här hemma kan laget ändå bygga hyggligt tryck och nu är det inte mycket att hålla på: Montenegro borde kunna mobilisera segersug och göra någonting ganska vasst.

Även Bulgarien är segerlöst. Inledde kvalet med två kryss men förlusten mot Tjeckien i somras var kostsam och sedan dess har bulgarerna sett uppgivna ut. 2-3 hemma mot Kosovo och sedan blev man fullständigt utspelat av England på Wembley, fick nästan vara tacksamt över att förlusten inte blev större än 0-4. Bortaspelet har varit ett bekymmer i många år och det var länge sedan Bulgarien var konkurrenskraftigt.

Rent krasst kan matchen kallas betydelselös men vi räknar ändå med hygglig fart mellan två lag som bra gärna spräcker segernollan. Montenegro lär driva på och vi tror på en öppen match mellan två lag med bräckliga försvar. Ö 2,5 mål till 2.25* är en kul lösning att jobba in.

Upp på Björklöven-tåget igen

Vi har plussat en hel del för Björklöven under säsongsupptakten men efter några mindre övertygande prestationer valde vi att byta sida och gå emot senast – det borde vi INTE ha gjort, med facit i hand… Björklöven växlade upp rejält och svarade för bästa insatsen hittills vilket gav övertygande 6-3-seger i tidiga seriefinalen hemma mot Karlskoga. Ett riktigt styrkebesked av Löven och som vi slagit fast sedan omgång 1: den klassiska klubben är starkare än på många år och den tidiga serieledningen överraskar inte oss.

På fredagen gästar man Hovet och AIK, ett AIK som ju tagit sig i kragen efter mardrömsstarten. Hittade trendbrottet hemma mot Timrå förra fredagen och lyckades i onsdags avgöra sent i Västervik. Väldigt nyttiga segrar för AIK – men vi har ändå svårt att prata om något jättetydligt trendbrott. Timrå ”gav bort det” tidigt och sedan mötte man ett iskallt Västervik som kom från 1-9-förlust. AIK avgjorde med 18 sekunder kvar och även om det förstås var en boost var det ingen seger att direkt hylla. Vi menar att faktum kvarstår: i rak motsats till Björklöven är AIK sämre än på länge denna säsong.

Är Björklöven bara nära nivån från i onsdags ska det gå smidigt att besegra AIK på Hovet – vi hoppar upp på Björklöven-tåget igen och spelar bortasegern till 2.20*.

Modo följer upp

Det har varit ojämnt för Modo hittills och snabbsammanfattningen är att hemmaspelet har varit hett men bortaspelet kallt. Nu kommer Modo närmast från 5-0 hemma mot Almtuna i en match som avgjordes direkt. Kul kväll mot Modo som alltså har 17-2 på de tre senaste hemmamatcherna… På fredagen väntar bortaspel nere i Kristianstad – lurig uppgift men trots allt enklare än bortauppgifterna på slutet. Förra veckan var man i Timrå och Västerås men inte med några större marginaler – nu torde Modo brinna för att bryta bortatrenden och helt klart är att både form och kunnande finns.

Nykomlingen Kristianstad ska ha en del beröm. I veckan spurtade man till sig en poäng i Karlskrona och innan dess blev man första lag att besegra Björklöven – fin skalp, även om Löven långtifrån gjorde sin bästa insats där. Än så länge har Kristianstad viss marginal ner till bottenstriden och högre än så kan ribban ju inte sättas. Det finns en hel del att gilla med Kristianstad och stödet här hemma är högljutt – men spelare-för-spelare är det ändå ganska svårt att ”gå igång” på truppen.

Visst är detta ännu en kul hemmamatch för Kristianstad men vi räknar ändå med att Modo knyter hockeyhandsken och visar att man även kan vinna på bortais. Modo-tvåan liras till 1.90*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.