Bra spelrek i Malta-Sverige

odds

Det börjar verkligen dra ihop sig i EM-kvalet och för Sverige är läget lovande men på intet sätt ”grönt”. Spanien väntar till veckan men först ett besök på Malta för att plocka tre enkla poäng. Det ska förstås gå vägen men vi räknar INTE med någon kross – fin spelrek i Malta-Sverige finns att rygga nedan! I samma grupp gillar vi läget för Norge att ta en pinne av Spanien medan Danmark-Schweiz blir en stenhård drabbning mellan två lag som för allt i världen vill undvika förlust. SHL-lördagen är också trevlig: vi går emot krislaget Brynäs igen och räknar med underhållning när HV71 får besök av målmaskinen Färjestad.

Given spelrek i Malta-Sverige

På tisdag tar Sverige emot Spanien på Friends i en match som kommer att avgöra en hel del – men där är vi inte riktigt ännu. Först ska ju Sverige på lördagen åka ner till Malta och plocka ”tre säkra”. Malta har sett ut ungefär som vanligt i detta kval och det går ju inte att påstå att laget är på någon direkt frammarsch. Har ändå hållit ihop ganska bra vid ett antal tillfällen. När Spanien kom på besök i våras höll Malta nere siffrorna till 0-2 och när man var i Rumänien i september skrevs förlusten till blott 0-1. Malta är minst sagt vana vid att förlora matcher men sätter förstås stolthet i att undvika de riktiga brakförlusterna – knappast något undantag på lördagen, Malta kommer att kämpa i 90 minuter.

För Sverige gick det enkelt hemma mot Malta i juni, 3-0 den gången. Sverige fick utdelning direkt och visst kunde det blivit fler mål men alltså ”bara” tre kassar. Nu går det ju inte att blunda för vad som väntar på tisdagen. Det är mycket fokus på Spanien-matchen och givetvis går det att hävda att Malta-matchen litegrann kommer i kläm. Det är tre poäng som gäller – och gärna utan att bränna alldeles för mycket kraft. Har Sverige en stabil ledning räknar vi med kontroll snarare än fortsatt ”körning”. Minns matchen mot Färöarna i september. Där gjorde Sverige förvisso hela fyra mål redan i första halvlek men ”allt” satt ju den kvällen. Sedan hände just ingenting i andra halvlek.

Vi har jättesvårt att se Sverige springa iväg till några jättesiffror på lördagen. Den starka spelreken i Malta-Sverige är ”Sverige vinner och U 3,5 mål i matchen” till 1.71*. Ska vi säga 0-2? Det sunda resultatet får en peng till 4.90*.

Norge krigar till sig krysset?!

Sverige möter alltså Malta på lördagen – men parallellt spelas även Norge-Spanien i samma grupp, en match som ju på många sätt är högintressant. Norges EM-dröm lever ju men ska Lagerbäcks gäng nå dit måste ju Sverige passeras. Norge klarade 1-1 på Friends i september – eller ”klarade” är kanske fel ord. Norge såg bra ut och skulle något lag vunnit måste vi faktiskt erkänna att norrmännen låg närmast. Inget snack om att laget tagit positiva kliv med spelare som Ödegaard, King och nu även Salzburg-sensationen Håland och som sagt, ännu lever EM-drömmen. Poäng mot Spanien vore förstås en jättenyttig ”bonus” som skulle hålla norrmännen vid liv inför veckans ödesmatch mot Rumänien.

Att Spanien spelar EM nästa sommar är naturligtvis odiskutabelt efter sex segrar på sex omgångar. Vid förra samlingen blev det svettigt i slutet borta mot Rumänien men Spanien höll undan till 2-1, innan Färöarna planenligt besegrades med 4-0. Spanien är på väg att bygga lite nytt och konkurrensen i laget skapar ett peppat Spanien – men visst går det ändå att slå fast att poängtapp på lördagen inte direkt vore någon katastrof.

Småtufft att komma till ett kyligt Ullevål mot ett nytänt, tokladdat Norge. Mycket boll för Spanien är såklart att vänta och Ödegaard har man ju bra koll på – men vi är långtifrån övertygade om att Spanien har desperationen för att avgöra. Nej, vi kan lätt se Lagerbäck lösa en pinne – vi testar oavgjort till kittlande 4.30*.

Nytt kryss i getingboet?

Kvalgrupp D är ett race mellan Irland, Danmark och Schweiz. Ett av lagen ska bort och det ser snudd på vidöppet ut. Danmark ställde dock till det för sig i september då man åkte till Georgien och sköt blankt. 0-0 där innebar två sumpade poäng och nu talar en hel del för att man behöver hitta segern antingen hemma mot Schweiz på lördagen eller borta mot Irland i november. Två tuffa uppgifter och visst är pressen på danskarna uppenbar. I grund och botten har vi ett mycket gott öga till Danmark men statusen känns något osäker. Exempelvis har Christian Eriksen slitit denna höst och han betyder ju otroligt mycket för den danska kreativiteten. Nej, detta blir tufft.

Schweiz är just nu poängen bakom Danmark men då ska det snabbt noteras att man har en match mindre spelad och ett par ”gratismatcher” kvar på programmet (avslutar med Georgien hemma, Gibraltar borta). Har även konkurrenten Irland kvar på programmet men spelar den matchen på hemmaplan – förlust där ska inte behöva ske. Matematiken går att vända och vrida en del på men utgångsläget för Schweiz är ändå ganska uppenbart inför lördagen: krysset funkar fint, då kommer man sitta i bra position inför spurten. Gjorde en bra match borta mot Irland i september och tog också en sen ledning, bara för att släppa in 1-1 i slutet. Surt men ändå en lovande prestation och ett godkänt resultat.

Samtliga möten mellan gruppens topplag har slutat oavgjort och vi tycker att det ligger nära till hands även på lördagen. Danmark behöver rent krasst segern bättre men allra viktigast är trots allt att undvika förlust – och oavsett vilket kommer det blir tufft att bryta ner ett stabilt Schweiz. Vi gillar delad pott till 3.25*!

Nästa smäll för Brynäs

Att gå emot Brynäs uppe i Luleå i torsdags var minst sagt rätt val: stryk med 0-4 i en match där Brynäs aldrig var nära. Därmed har Brynäs vedervärdiga 2-16 på de tre senaste och visst bränns det för Gävle-laget och tränare Sundquist. På pappret finns det tveklöst saker att gilla med detta Brynäs men en bunt spelare med Anton Rödin i spetsen måste steppa upp – och det har man alltså inte ens varit nära att göra på sistone, tvärtom. Nej, visst går det att krisstämpla dagens Brynäs och det blir inte lätt att vända trenden på lördagen heller då man åkt vidare till Skellefteå.

Dessa har blandat och gett en del i upptakten men nu är Skellefteå trots allt fin trea i tabellen. Kall insats i Örebro förra lördagen men starkt att sedan nolla Kärpät i CHL och göra 4-0 nere i Malmö i torsdags. En ganska intensiv vecka alltså men Skellefteå kommer hem till ”schtaan” med påfyllt självförtroende och visst räknar vi med en vass lördagsinsats. Skellefteå har förstås koll på statusen på Brynäs – kommer hemmalaget ut hårt kan detta snabbt vara avgjort.

Vi får 2.00* på Skellefteå och till det oddset spelar vi gärna med Skellefteå – eller kanske snarare, till det oddset går vi gärna emot Brynäs…

Målrikt på gång i Jönköping

Säsongen började något frustrerande för HV71 som fick skral poängutdelning i ett gäng jämna matcher. Nu har det dock lossnat: åtta poäng på de tre senaste och ett par storsegrar. Linköping besegrades med 5-0 och Brynäs med 4-1 – detta har givetvis gjort gott för HV-statusen och nu har man dessutom fått en veckas skön vila. Det borde borga för ett ”påslaget” HV på lördagen.

Det lär behövas när målmaskinen Färjestad gästar. Dessa hamnade skrynkligt till hemma mot Leksand i torsdags men pumpade på och vändningen var logisk. Segern skrevs till 6-4 – starkt att göra sex mål men ändå ingenting jämfört med förra helgens 12-0 mot Oskarshamn… Färjestad gjorde flest mål i SHL förra säsongen och nu har man direkt tagit en överlägsen ledning i den ligan igen. Nilsson och Lindqvist toppar poängligan och det är lätt att räkna med fortsatt underhållning från dagens Färjestad.

Ofta hett och underhållande när dessa lag möts och visst blir det så även på lördagen. Att få plocka Ö 5,5 mål till 2.50* tycker vi är rätt rejält tacksamt!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.