Givna speltips till EM-kvalet

Klara Premier League-segrar

Söndagen domineras förstås hårt av EM-kvalet och det är där vi lägger krutet. Flera lag börjar ha ”gjort sitt” i kvalet: antingen är EM-biljetterna säkrade eller så är det kört. Så är fallet när Cypern möter Ryssland och vi gillar förutsättningarna för öppen, målrik match. Nederländerna fick svettas rejält mot Nordirland i torsdags men det löste sig – på söndagen går det enklare! Ett välmående Österrike har fin chans mot ett pressat Slovenien medan starka Polen säkrar EM-biljetten via ”knapp men klar” seger mot Nordmakedonien. Vi gillar söndagen speltips till EM-kvalet – rygga bunten nedan och bli en kvalvinnare du också.

Målrikt att vänta på Cypern

Ryssland fick en uppenbar nytändning av hemma-VM 2018 där man ju nådde kvartsfinal och nosade på ännu mer. Sedan följde något av en generationsväxling men de positiva vibbarna sitter ändå in och nu är EM-biljetten klar. Nej, inte i teorin – men i praktiken. Har åtta poäng ner till söndagens motståndare Cypern med tre omgångar kvar och då ska man veta att Ryssland har San Marino kvar på programmet. I torsdags klev Ryssland ifrån till snygga 4-0 hemma mot Skottland efter dubbla mål av tunge, fine Dzyuba och vi tycker faktiskt att detta Ryssland är riktigt bra.

Nu gästar man Cypern, grupptrean som alltså inte har någon realistisk chans att komma ikapp. Att Cypern på allvar skulle utmana om en EM-plats var det väl heller inte många som trodde på förhand och laget har gjort ett rätt bra kval med deras mått mätt. Cypern är förstås ett begränsat lag men ska ändå ha en del beröm: är ett lag som försöker ”köra” och inte bara backa sig till poäng i de svårare uppgifterna. Bortaslog Kazakstan med 2-1 i torsdags vilket var småstarkt och trots att EM-hoppet är ute räknar vi med att Cypern kan hitta en rätt inspirerad söndagsinsats.

Vi har alltså ett Cypern som lär spänna bågen och ett ganska avslappnat, glatt Ryssland – vi säger rolig och händelserik match och gillar Ö 2,5 mål till 1.95*.

Enkelt för lättat Nederländerna

Det var nära ögat, Nederländerna! Mötte ju som storfavorit Nordirland i torsdags med vetskapen om att seger skulle innebära ett jättesteg mot EM. Nederländerna fick dock slita för utdelningen och hamnade i underläge med kvarten kvar. Förlust hade skapat en jättetuff situation – men anfört av Memphis Depay hittade Nederländerna vändningen och seger med 3-1. En pärs men det löste sig alltså och nu ska det extremt mycket till för att man ska missa EM. Överlag har ju Nederländerna börjat se högintressanta ut igen och när man på söndagen gästar Vitryssland räknar vi med att ett lättat Nederländerna får en smidigare resa.

Vitryssland är ju inte bra. Har stått och stampat i många år utan att kunna ta nämnvärda kliv framåt – faktiskt snarare tvärtom. I torsdags var man klar favorit hemma mot det usla Estland men utdelningen kom aldrig, 0-0. Trubbigheten är påtaglig och Vitryssland skrämmer inte ett dugg. Visst bör det stimulera en del att ta nu ta emot stormotstånd men att Vitryssland ska stå emot ett segerfokuserat Nederländerna… Nej.

Som sagt, efter pärsen i torsdags räknar vi med ett mer avslappnat Nederländerna på söndagen och då ska man enkelt hitta vägarna igenom ett vitryskt försvar som på intet sätt ska överskattas. Nederländerna -1,5 till 1.58* sitter smidigt och är ett bra favoritspel.

Österrike fixar nyckelseger

Österrike klev in i EM-kvalet efter några sämre år – och fick också en mardrömsstart på EM-kvalet med dubbla förluster. Inför slutspurten sitter man nu ändå riktigt bra till: har samlat ihop sig smått imponerande och löst 13 poäng på de fem senaste vilket ger andraplats i gruppen. Vinner man även i Slovenien på söndagen törs vi lova att det är klart. I torsdags hamnade Österrike i underläge mot det luriga Israel men Inter-spelaren Lazaro kvitterade viktigt innan paus och i andra halvlek kunde Österrike gå ifrån till 3-1. Vid förra samlingen imponerade Österrike rätt rejält i mersmakande 0-0 borta mot Polen och vi tycker att man gott och väl visat att man är ett lag för EM.

Mer tveksamt då kring Slovenien. Inför torsdagen såg prognosen hyggligt lovande ut men då åkte Slovenien till Nordmakedonien och torskade med 1-2. Visst, en smålurig uppgift – men i det avgörande läget var det ändå ett underkänt resultat, inget snack om saken. Nu räknas bara tre pinnar hemma mot Österrike, vilket skulle föra upp Slovenien på andraplatsen igen. Prognosen kommer ändå vara tuff då man har Polen borta kvar på programmet och vi har jättesvårt att se Slovenien landa före Österrike till slut.

Som sagt, bara tre pinnar räknas för Slovenien nu – men vi tvivlar hårt på att att ett pressat, stressat och ganska begränsat Slovenien löser det. Håller sig ett mer välmående Österrike kyligt kommer man få strålande lägen att avgöra detta och vi plockar gärna bortasegern till 2.40* – det utses till söndagens bästa speltips i EM-kvalet!

Knappt men klart för Polen

Vi har flera gånger sett Polen leverera riktigt vassa kvalspel – och detta EM-kval inleddes med fyra raka segrar. Samlingen i september blev dock sämre och det smög sig in lite dramatik. I torsdags var dock polackerna enkelt tillbaka på banan: avgjorde direkt borta mot Lettland och 3-0-vann efter hattrick av suveräne måljägaren Lewandowski. Då Slovenien samtidigt förlorade är Polens EM-biljett därmed i praktiken klar – tre poäng på söndagen och biljetten är helt säkrad även i teorin. Rent krasst är det dock allra viktigast att inte torska, även en poäng skapar ett betryggande läge.

Nordmakedonien har tagit ganska lovande kliv de senaste åren och är ju nu faktiskt fortfarande med i racet om en EM-biljett. Det är definitivt ett långskott men torsdagens 2-1-seger hemma mot Slovenien höll hoppet vid liv. Bra insats av Nordmakedonien där och man har gjort ett koppel hedervärda prestationer i detta kval – exempelvis var man bra med i hemmamatchen mot detta Polen i juni, förlusten med 0-1 var småsur. Nu är Nordmakedonien skarpt poängbehov men att tro att man ska komma till tuffa Polen och dominera vore förstås naivt. Nordmakedoniens bästa chans ligger i att prioritera defensiven och försöka ”stjäla” matchen på en fast situation eller liknande.

Det har vi förstås jättesvårt att se Nordmakedonien lyckas med men lagets försvar respekteras och vi räknar INTE med något superfrejdigt Polen på söndagen. Jättebra chans för Polen att vinna matchen och få EM-jubla men inga stora siffror på gång – vi tycker att detta ser ut som 1-0 eller 2-0 ganska lång väg. Lösningen ”Polen vinner och U 2,5 mål i matchen” till oddset 3.15* stämmer riktigt bra överens med vår analys!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.