Hemmaseger för Modo

Årets sista SHL-omgång

Efter några intensiva dagar med EM-kval är det minst sagt lugnare på fotbollsfronten på onsdagen – men hockeykvällen lockar! I Hockeyallsvenskan har Modo glänst så smått i hemmaspelet och det ska gå smidigt även mot Vita Hästen. Mora är en sund vinnare hemma mot det begränsade AIK. I CHL löser Liberec avancemanget via nödvändig hemmaseger medan KHL-bjässen Magnitogorsk ”bara måste” ta sig i kragen – bra uppgift på onsdagen, säger vi.

Ny hemmaseger för Modo

Hockeytokiga Örnsköldsvik drömmer om en återkomst till SHL – och hemmapubliken måste vara ganska nöjd med vad den fått se av sitt kära Modo i de senaste hemmamatcherna. 7-1 mot Mora, 5-1 mot Karlskrona och 5-0 mot Almtuna är onekligen en vass rad trots att motståndet kanske inte varit det allra tuffaste. Nu kommer Modo dessutom stärkt av att i fredags hållit undan nere i Kristianstad och löst höstens första bortaseger. Inget snack om att Modo har ett lag för toppstrid och på onsdagen blir det lätt att räkna med ytterligare en bekväm hemmaseger.

Vita Hästen har förvisso gjort det ganska bra hittills, åtminstone bättre än förra säsongen. Då var ju Hästen Hockeyallsvenskans solklara jumbo och tvingades till kval för att hålla sig kvar. Till denna säsong har det dock blivit bättre på torpet och än så länge är raden helt okej, med fyra segrar och fem förluster. I fredags klantade man dock till det hemma mot Karlskrona och den typen av förluster har Hästarna inte riktigt råd med.

Det har varit rejält med spelglädje hos Modo här hemma och vi räknar med samma visa även på onsdagen – då är det onekligen ”galopprisk” för Hästen. Ny hemmaseger för Modo och vi spelar Modo -1,5 till 1.95*.

Bra uppgift för Mora

Mora åkte dystert ur SHL i våras efter att Leksand fått revansch i kvalduellen – och det är svårt att tro på någon snabb återkomst. Som vanligt efter degradering har man ju fått bygga om och Moras trupp skrämmer onekligen inte. Efter en tuff start har dock dalmasarna jobbat upp sig och nyligen löstes fyra raka segrar, varav tre på hemmais vilket förstås var viktigt för självförtroendet. Försvarsspelet har suttit allt bättre – kan man hitta någon het lina framåt finns absolut chansen att haka på kring topp-8-strecket, åtminstone. Nu kommer man från förlust men det var borta mot ett retat Karlskoga, en av säsongens svårare uppgifter.

En betydligt mildare uppgift på onsdagen då AIK gästar. Det är ju ett ”nytt” AIK denna säsong, ett AIK som inte längre kan sikta mot toppstrid. Efter att ha misslyckats i jakten på SHL har ju budgeten dragits ner och frågan är vilken väg AIK ska gå framöver. Någon toppstrid blir det i alla fall verkligen inte denna säsong – Gnaget är ett tidigt bottenlag och det kan bli nog så svårt att lämna den striden. Senast kom man inte alls åt Björklöven och vi har sällan sett AIK visa några lovande takter.

Fortfarande tycker vi att AIK är något överskattat – på onsdagen tycker vi att Mora förtjänar ett större favoritskap. Bra uppgift för Mora och vi lirar hemmasegern till 2.15*.

Liberec löser läget

Tjeckiska Liberec har inte gjort något bra gruppspel i CHL – men inför onsdagens slutomgång har man ändå ett gott läge att reda ut situationen och nå slutspelet. Tar emot tyska Augsburger, samma motståndare som förra veckan. Liberec behövde två poäng den gången för att leva vidare och löste det efter att ha vunnit straffläggningen. Därmed är förutsättningarna glasklara inför onsdagens slutomgång: tre poäng till Liberec och man snuvar tyskarna på avancemanget.

Liberec tillhör de mer stabila tjeckiska topplagen. Spelade final i våras och är definitivt ett bud i toppstriden även denna säsong: trots ett par bortaförluster på sistone har man bara två poäng upp till serieledningen. I hemmaspelet är Liberec obesegrat i ligan och de tjeckiska lagen brukar ta CHL på stort allvar – vi räknar med rejäl laddning ikväll. Då blir det tufft, tufft för Augsburger att freda sig. Ingen märkvärdig start på den tyska ligan för Augsburger och man har ingen särskilt trygg defensiv att falla tillbaka på.

Det bättre laget Liberec löser detta och tar sig vidare – vi säger stark hemmafavorit till 1.60*.

Magnitogorsk är igång

Att Metallurg Magnitogorsk efter 18 spelade matcher är jumbo på den östra sidan av KHL är ingenting annat än sensationellt. Magnitogorsk är ett ständigt topplag – blev mästare både 2014 och 2016 – och ingenting talade för någonting annat denna säsong. Tvärtom, man värvade ganska tungt i somras. Metallurg fick dock en dålig start med flera knappa förluster på ett mestadels svårt schema. Nu börjar det dock se bättre ut. Torsk borta mot svåra Dynamo Moskva senast men poäng i fem raka innan dess, varav ett antal bra segrar. Gubben Mozyakin – tidernas bäste poängplockare i KHL – har kommit igång och vi kan inte tänka oss annat än att Magnitogorsk börjar klättra uppåt i tabellen väldigt, väldigt snart.

Gästar på onsdagen ett Sochi som har det tufft och är nästjumbo på den västra sidan. Har blivit nollat av tuffa gäng på sistone och måltorkan har hållit i sig ganska länge nu. Bara en seger på de nio senaste och till skillnad från i fallet Magnitogorsk tvivlar vi på att Sochi kommer få något större lyft. Truppen skrämmer inte. Inget ont om Malte Strömwall och Robert Rosén – men att dessa båda går i förstalinan tycker vi ändå är ett litet svaghetstecken i den tuffa KHL-konkurrensen.

Ett kallt och ganska trist Sochi – detta ska Metallurg Magnitogorsk greja! Vi gillar bortasegern till 2.30*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.