Favorit i repris

Årets sista SHL-omgång

Svensk sport i fokus på fredagen när vi bland annat tar ställning i ett bottenmöte i Allsvenskan i fotboll. Det blir allsvenska spel även i ishockeyn där två odds sticker ut och lockar rejält. Förutom tunga Karlskoga så lyfter vi återigen fram Björklöven som en stark favorit hemma i Umeå. Det kan vara ett toppläge att ta rygg – och missa inte vårt roliga tennisfynd!

Björklöven studsar tillbaka

Att gå på Björklöven har som bekant varit en vinnande strategi under hösten men i tisdags tog laget lite ”ledigt”. Fick direkt problem som klar favorit hemma mot Västervik och fick till slut nöja sig med en pinne. Kom i alla fall tillbaka från 1-3 till 3-3 och att ta poäng även de kvällar man inte riktigt ”flyger” är ju klassisk topplagsstyrka. Överlag har det sett ytterst lovande ut för Löven men någon stor lucka har man ju verkligen inte i toppen och det gäller att leverera vidare. Hittills har man svarat upp bra på de något sämre insatserna och det räknar vi med även på fredagen, då man gästar Södertälje.

Hemmalaget SSK åkte på en rejäl knäck i onsdags. Var på väg mot såväl efterlängtad som snygg seger då man med mindre än nio minuter kvar hade 3-1 hemma mot Karlskoga – men några minuter sedan stod SSK utan poäng. Blixttappade till 3-4 och ett redan sargat självförtroende fick sig ytterligare en tuff törn. Södertälje är nu under strecket och frågan är om laget är så himla mycket bättre än så? Vi börjar faktiskt tvivla på det. Ett par namnkunniga spelare finns men bygget är ojämnt och det är ju uppenbart att SSK är ett lag som sliter med tryggheten.

Att nu få ett retat Björklöven över sig känns som snudd på sämsta tänkbara uppgift för ett SSK ur balans. Vi tar ett nytt spel med Björklöven – denna gång till goda 1.95*.

Karlskogas tyngd avgör

Det brukar kunna bli laddat när BIK Karlskoga ställs mot Västerås – kanske framförallt en fredagskväll i Nobelhallen… Bra hetta är alltså att vänta och där trivs fortfarande BIK Karlskoga. Laget har fortfarande en hel del klubbhjärta i truppen, kombinerat med skicklighet. 43 gjorda mål är klart flest i serien och på de tio inledande omgångarna tycker vi gott att Karlskoga bevisat sig som ett lag för toppstrid. Fick ge sig i seriefinalen borta mot Björklöven förra veckan men har studsat tillbaka bra med ett par segrar. Vändningen från 1-3 till 4-3 borta mot Södertälje i veckan var vass och också ganska talande för detta Karlskoga-lag, kan vi tycka.

Ett hett hemmalag att vänta, alltså – orkar Västerås verkligen med det? Nu kommer Västerås från behaglig seger hemma mot Kristianstad men frågetecknen för laget kvarstår. Gjorde ju succé i återkomsten förra säsongen men hittills denna hösta har Västerås inte alls lyckats bygga samma fart och tryckt. Framförallt har bortaspelet varit för klent – förlusten mot förväntade toppkonkurrenten Timrå blev oroväckande klar. Poängmässigt hakar Västerås på godkänt men det är absolut inte med någon mersmak och att man nu ska vara att stå emot i Nobelhallen – nej, det tvivlar vi på.

Vi säger finfin chans för BIK Karlskoga att med all sin tyngd trycka till ett redan pressat Västerås – bra favorit på hemmais till 2.10*!

Wawrinka lever farligt

Vi har gillat hur Stanislas Wawrinka slagit sig tillbaka under 2019. Efter stora skadeproblem höll ju 34-åringen på att tyna bort från världseliten men detta år har Wawrinka stundtals visat prov på ett spel som i fornstora dagar. Tourens allra fräschaste kropp har man ju dock inte och efter att ha åkt ut i US Open-kvarten mot ”omöjlige” Medvedev tog Wawrinka ett nytt break. Nu är han tillbaka i spel och i onsdags slog han Lopez i en veteranduell där servandet som väntat satte sin prägel. Få breakbollar och att matchen till slut avgjordes i tiebreak i tredje set var talande. Där var Wawrinka starkast och därmed väntar nästa ”gubbduell” på fredagen.

Gilles Simon, 34 bast precis som Wawrinka, sjunger onekligen på en av karriärens slutverser men kan fortfarande spela bra tennis – och inomhus som här i Antwerpen är Simon farlig. Riktigt starkt att ta ner Tsonga senast och efter en överlag tuff sommar och höst ser Simon nytänd ut igen. Hans snabbhet, som fortfarande finns där, betalar sig bra på underlaget och mot Wawrinka passar Simon bra: har 4-4 i matcher mot den trefaldige Grand Slam-vinnaren, det är riktigt starka papper och ett tydligt bevis på att han vet hur Wawrinka ska besegras.

Annan typ av match att vänta för Wawrinka här, som kommer få tillbaka mycket bollar – har han då formen och kvickheten för att orka styra och ställa? Vi tvivlar på det och testar en nytänd Gilles Simon till 2.45*.

Vi tar ställning i bottenmötet

Det har föga överraskande varit ett tufft år för AFC Eskilstuna. Nykomlingen har krigat i botten och även om man sällan är utspelat så är laget numret för litet. Än finns chansen till nytt kontrakt men då kan det rentav krävas seger i resten av matcherna. Det lär knappast hända och formen är heller inte på uppgång. AFC har inte vunnit på nio matcher nu och man har tagit blott två pinnar på dessa: Tränarbytet nyligen har inte gett effekt. Vi ser ingen riktig potential att höja sig i sluttampen och man har som bekant inget vidare stöd hemma i Eskilstuna.

Även för gästande Gif Sundsvall har säsongen varit kämpig. Man var ju en positiv överraskning ifjol men har inte alls lyckats motsvara förväntningarna. Tränaren Joel Cedergren fick lämna sin post nyligen och ersättaren Tony Gustavsson har fått bra fart på laget. Bara en förlust på de fem senaste matcherna och den senaste insatsen överraskade de flesta. Man ställdes då mot IFK Norrköping som har varit ett av seriens absolut bästa lag på slutet. Det har varit smått omöjligt att ens göra mål på laget men Gif Sundsvall satte hela tre i första halvlek i 4-4-mötet.

Det finns stort kunnande hos gästerna och självförtroendet är äntligen tillbaka. Konstgräs är lagets ordinarie underlag och när vi får fina 2.05* på tvåan så är det spelläge.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.