Starka lördagsvinnare att plocka

Premier League

Lördag innebär såklart full körning i fotbollen – och dessutom full SHL-omgång. Vi lyfter fram flera starka lördagsvinnare från olika håll. Hemma i Allsvenskan ser GIF Sundsvall ut som urtypen av en ”motivationsvinnare”, mot ett Helsingborg som har sitt på det torra. I Premier League litar vi på ett Chelsea som fortsätter att växa. I hockeyn spelar vi med ett fortsatt skarpt Frölunda medan oddset på ett formstarkt HV71 lockar.

Dortmund torskar derbyt?!

På lördagskvällen väntar en av Bundesliga-säsongens höjdpunkter: Schalke tar emot Dortmund i det klassiska Ruhr-derbyt. Alltid hett mellan dessa lag och att det nu är väldigt tight i tabellen drar ju upp hettan ytterligare. Schalke svarade för en riktig kalkonsäsong ifjol men mår betydligt bättre nu, inget snack om den saken. Senast var man dock ineffektivt borta mot Hoffenheim och torskade till slut – givetvis viktigt att nu direkt studsa upp för att behålla den positiva känslan från säsongsupptakten.

Dortmund gäller förstås som ”storebror” i derbyt – men dagens Dortmund står inte riktigt att känna igen. Har sumpat flera ledningar i Bundesliga-spelet och sällan fått några enkla resor. Efter tre raka 2-2-matcher blev det seger förra helgen – men det var sannerligen med ett nödrop hemma mot Gladbach. I veckan tog man sedan stryk borta mot Inter i nyckelmatchen i Champions League och det var ett tag sedan vi såg det ”sprudlande” Dortmund.

Nej, vi tvivlar på dagens Dortmund och derbyt brukar kunna bli kämpigt för deras del. Spännande läge för Schalkle att vinna ”årets match” och vi lirar hemmasegern till 3.05*.

Chelsea spinner vidare

Det såg inte riktigt stabilt ut för Chelsea och nye tränaren Frank Lampard i säsongsupptakten men nu börjar klubbikonen få ordning på sitt älskade lag. Ökade trycket efter paus hemma mot Newcastle förra helgen och avgjorde matchen – och i veckan löste man ju Ajax borta i Champions League. Chelsea visade pondus i den jättesvåra uppgiften och vi tyckte åtminstone inte att det var orättvist när Batshuayi avgjorde. Uppåt hos Chelsea alltså och trots att Burnley borta absolut är en bökig uppgift räknar vi kallt med att Lampard ställer ut sitt lag för tre pinnar.

Burnley stretar på bra, inget snack om det. Förra helgen utmanade man formlaget Leicester på ett bra sätt men det blev till slut ändå förlust – precis som det blivit i tidigare möten med topplag. Det säger ändå ganska mycket, tycker vi. Burnley är lite för ofarligt för att räcka hela vägen till skrällar och när man nu möter en stark dagsversion av Chelsea luktar det ”knapp men klar” förlust på nytt.

Jätteviktigt för Chelsea att kunna lösa den här typen av uppgift och i dagsläget litar vi på att man gör det – sund bortavinnare till 1.74*.

”Giffarna” tar jättekliv

Med två omgångar kvar är GIF Sundsvall fortsatt under press i bottenstriden. Ligger på kvalplatsen men bara en poäng före AFC och Falkenberg, en duo som dessutom möts i slutomgången. Med andra ord: GIF Sundsvall kommer behöva fler poäng för att klara kvalplatsen. Det finns ju också en liten chans att lösa kontraktet helt utan kval – men som säsongen sett ut vore kvalplatsen ändå en framgång. Överlag har ju ”Giffarna” samlat ihop sig bra under hösten och löst några jätteviktiga segrar – men förlusten mot nyss nämnda AFC senast var ju förstås extremt kostsam.

Även Helsingborg har haft en tuff, turbulent säsong – men nu är ju kontraktet ändå till 100 procent säkrat. Har förlorat mot Sirius och Häcken på sistone men tog ju ett par avgörande segrar när Mellberg kommer in. Jobbig säsong som sagt men man ska inte glömma att Helsingborg trots allt är nykomling. Huvudmålsättningen var nytt kontrakt och nu är det alltså klart – det går onekligen att ifrågasätta hur mycket kraft HIF orkar mobilsera när på lördagen tar långresan upp till ett kyligt Sundsvall…

Nej, GIF Sundsvall får ett gyllene läge till tre kanske helt avgörande poäng. Detta ser verkligen ut som en klassisk ”motivationsvinnare” och vi lämnar klartecken på ”Giffarna” till 1.64*. En stark lördagsvinnare!

Frölunda på knock – igen

För ganska precis en månad sedan åkte Frölunda upp till Skellefteå och vann med 6-1. En mycket imponerande insats – och sedan dess har Frölunda egentligen imponerat non-stop. I torsdags fick man visserligen slita för två poäng borta mot Djurgården men det var ju givetvis en svår uppgift. Starkt av Frölunda att till slut stå som segrare trots att spelet inte riktigt ”satt” den kvällen. Här hemma har det varit härligt tryck mest hela tiden och visst luktar det stark lördagsinsats lång väg – det är alltid någon enhet som kliver fram för det breda Frölunda.

Efter en fin period har Skellefteå snabbt åkt på två tuffa förluster. Förra lördagen räckte man inte till borta mot Rögle och i tisdags torskade man jobbigt i derbyt mot Luleå. Skellefteå jobbade sig starkt tillbaka i den matchen, bara för att bjuda på ett friläge som Luleå kunde avgöra på. Ingen dålig insats men i jämförelse med exempelvis Frölunda har Skellefteå lite för få spelare som verkligen kliver fram. Att formstarke keepern Lindvall klev av senast var heller inte bra.

6-1 för en månad sedan alltså – och det var inte direkt första gången som Frölunda manglade Skellefteå. Vi håller Frölunda-ettan som stark och tycker att 1.76* duger gott.

Rolig revansch för HV?!

HV71 tillhör seriens formstarkaste lag och börjar ärligt talat se ut som en klart positiv överraskning i våra ögon. Åkte ju på några tunga tapp inför säsongen men har nu fått ihop årets bygge på ett bra sätt. Senast kom höstens kanske allra skönaste seger: 4-1 i derbyt mot Växjö. Det var ett Växjö på uppgång som kom till spel men HV gjorde ännu en stabil prestation och målade i ”rätt” lägen. På de sju senaste har HV bara en förlust – och den kom riktigt surt mot lördagens motståndare Färjestad. För två veckor sedan tappade ju HV 3-1 till 3-4 efter avgörande i slutminuten – det blir med andra ord lätt att räkna med ett revanschsuget HV på lördagen.

Så kan det mycket väl bli. Färjestad har gått riktigt starkt en längre tid och offensiven är absolut svårstoppad. Lindqvist och Nilsson kämpar i toppen av poängligan men är sannerligen inte ensamma, det är många om budet när Färjestad gör mål. Samtidigt släpps det också in en hel del och i förra hemmamatchen körde man fast så smått, mot ett stadigt Luleå. Imponerade heller inte nämnvärt i Linköping i torsdags och vårt intryck är att den allra hetaste FBK-formen börjar mojna.

Ett smart HV kan absolut göra det svårt för Färjestad på lördagen – och framåt räknar vi definitivt med ett par bortamål. Det kan gott räcka till seger och till 3.45* är HV ett roligt skrällspel.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.