Toppidéer i ATP-slutspelet

ATP-slutspelet

På måndagen står tennisen i fokus och det är ATP-slutspelet som pockar på uppmärksamheten. Den sista stora turneringen för året och skyhög klass när de allra bästa spelarna drabbar samman. Vi lyfter fram en toppspelare med toppchans men varnar en aning för att en annan står på tok för lågt i odds. Dessutom ett par hockeydrag – på den fronten har ju resultaten varit glädjande på sistone och vi hoppas på samma visa nu.

Stort övertag för Medvedev

ATP-slutspelet i London är igång och avslutar ju tennissäsongen, en säsong som Daniil Medvedev kommer att minnas länge. Ryssen har ju från sensommaren och framåt fått sitt definitiva genombrott och klättrat till fjärdeplatsen på rankingen – håller sig Medvedev hel kommer han bli kvar i de trakterna väldigt, väldigt länge. Från hardcourtsäsongen och framåt har Medvedev tagit tre titlar, varav två på Masters-nivå, och spelat ytterligare tre finaler. Framförallt gav han ju Nadal en rejäl match i US Open-finalen. Höstens egentligen enda bakslag kom i Paris nyligen då han föll direkt mot Chardy – det gav å andra sidan lite extra vila inför ATP-slutspelet. Nog ganska skönt efter ett extremt matchande i ett par månader.

Greken Stefanos Tsitsipas har haft en annan utveckling på säsongen. I början av säsongen var det ju Tsitsipas som var den store formspelaren, bland annat med semifinal i Australien Open. Sedan svalnade dock unge Tsitsipas, bland annat med omedelbara förluster i både Wimbledon och US Open. Efter att ha spelat väldigt mycket tennis under lång tid kändes Tsitsipas inte riktigt ”där” – och han sade själv att han slet en del med motivationen. Hösten har varit okej men i de tyngsta matcherna har han i regel torskat – bland annat mot Medvedev i semifinalen i Shanghai. 7-6, 7-5 till Medvedev den gången – tighta siffror men det är uppenbart att ryssen har övertaget i denna ganska bittra rivalitet, detta är verkligen inte ATP-tourens bästa vänner.

5-0 i matcher till Medvedev och vi är trygga med att han löser sjätte raka på måndagen. Medvedev en stadig favorit till 1.41*.

Zverev utmanar Nadal

2019 har inte varit kul för Alexander Zverev och på måndagen inleder han ATP-slutspelet mot Rafael Nadal, en spelare han aldrig slagit. Det är 5-0 i matcher för Nadal. Ändå ger vi Zverev rätt bra chans att utmana på måndagen. Hösten har åtminstone varit okej, framförallt med finalplats i Shanghai, och nu kliver han ju in i ATP-slutspelet som titelförsvarare. Var briljant här i London för ett år sedan då han slog Federer i semin och Djokovic i finalen – och att få avsluta 2019 med ett lyckat slutspel vore extremt nyttigt för Zverev, behöver fylla på självförtroendet inför nästa säsong.

Rafael Nadal har faktiskt aldrig vunnit ATP-slutspelet och det kan ju tyckas märkligt. Det finns dock ett par givna förklaringar: dels är snabb inomhustennis inte Nadals bästa gren, dels brukar hans kropp vara rätt rejält sargad denna årstid. Ifjol kunde han inte ens vara med här – och nu kliver han in med vissa fitness-frågetecken igen. I Paris nyligen nådde han ju semifinal men där lämnade WO precis när matchen skulle börja. Det var främst en säkerhetsåtgärd men är världsettan Nadal i tillräckligt skick för att topprestera mot idel toppmotstånd här? Tveksamt, säger vi.

Vi räknar med att få se Zverev från sin avslappnade sida här – då har han alla möjligheter att göra rejäl match av detta. Till 2.80* vill vi ta en peng på tysken.

Enkelt för Karlskoga

Föga oväntat är BIK Karlskoga med i den absoluta toppen av Hockeyallsvenskan. Efter kortare vila var man i lördags tillbaka i spel, med besked: 4-1 i Västerås var ett riktigt klassresultat av värmlänningarna som därmed passerade Björklöven och klev över topp-2-strecket. 74 gjorda mål på 18 omgångar är ruskigt starkt, bara Modo är ens nära den noteringen, och bredden i Karlskoga-offensiven imponerar: laget har sju spelare topp-21 i poängligan.

Faktum är att nio (!) Karlskoga-spelare är före första AIK-are i poängligan… AIK har det ju minst sagt tuffare. Förväntningarna drogs utan tvekan ner inför säsongen men det går ju ännu tyngre än befarat: AIK är jumbo och så väldigt många ”räddningsplankor” finns det inte i denna serie. Gnaget kan definitivt bli kvar i bottenträsket och det är tydligt att motgångarna satt sig i AIK-skallarna. Har tappat ett par ledningar på sistone och saknar spelare som kliver fram i motvinden.

6-1 till Karlskoga i bortamötet i oktober och visst är det väldigt svårt att se AIK hitta revanschen i Nobelhallen på måndagen. Karlskogas tunga offensiv ska ta bra betalt igen och vi väljer hemmalaget med 0-1 i handicap till oddset 2.40*.

Nyckelseger för SSK

Södertälje SK blev i slutet av oktober första lag denna säsong att byta tränare, då Ulf Lundberg fick kicken och ersattes av de tidigare assisterande tränarna Nichlas Falk och Dennis Bozic. Ett inte helt oväntat skifte och man fick också snabb effekt, SSK vann två av de tre första matcherna efter förändringen. Imponerande framförallt när Timrå besegrades. Innan uppehållet sprack det dock rejält bakåt både mot Karlskrona (3-6) och Modo (3-9) och att man nu fått en veckas vila har säkerligen varit nyttigt, både för spelarna och tränarduon. Vi tycker att SSK har kapacitet att få ihop det bättre än hittills och att nu leverera på måndagen blir jätteviktigt.

Gästar ett Almtuna som vi definitivt tycker att SSK ska ha bakom sig i tabellen. Almtuna åkte ju faktiskt ur Hockeyallsvenskan i våras men fick vara kvar då Pantern inte hade koll på siffrorna. Mot den bakgrunden har Almtuna skött sig bra hittills och så länge man håller sig på rätt sida bottenstrecket är det en framgång. Vi har dock svårt att se Almtuna hålla undan i långa loppet och visst är man lite väl beroende av Tony Mårtensson, 39 bast.

Almtuna vann knappt i säsongens första möte men nu räknar vi med att SSK gjort sig redo för revansch. Vi lockas av 2.70* på det bättre laget SSK!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.