Slutspel i CHL

Årets sista SHL-omgång

Vi vänder blickarna mot hockeyns CHL där vi är framme vid åttondelsfinalerna. Vi tar gärna rygg på två svenska lag där och i ett fall är det mot landsmän. Spännande och spelvärt! I övrigt blir det NFL där det vankas toppmöte och dessutom tennis på toppnivå – där tror vi att rutinen avgör i ATP-slutspelet.

Toppmöte i NFL

Vi får se ett riktigt toppmöte i NFL och det är dessutom ett viktig sådantt. Gästande Seattle Seahawks, med 7 vinster och 2 förluster, jagar hemmalaget San Francisco 49ers i tabellen. Lagen spelar ju i samma division och vi tvivlar starkt på att luckan minskar här.

Ja, 49ers har imponerat något oerhört hittills och är ligans enda obesegrade lag efter nio veckors spel. På slutet har man överlag imponerat och slipper man skador på nyckelspelare framöver så kan det bära hur långt som helst. Jimmy Garappolo är inte ligans bäste quarterback men han matchar perfekt med sin offense och har levererat på en hög nivå så här långt. Notera att man faktiskt haft några offensiva kuggar på skadelistan men hela tre stycken återkommer här – stora plus. Näst senast körde man över klart dugliga Panthers med hela 51-13 och innan den matchen hade man släppt till 7, 9 och 0(noll!) poäng i respektive match. I senaste omgången ledde man stort och att Arizona kom upp till 28-25 till slut tog vi inte särskilt hårt på. Något slitet var det dock och elva dagars vila lär ha gjort susen – inte bra för att skadade spelare har återkommit.

Seattle hade för sin del en mycket svår uppgift senast mot Baltimore Ravens, som går som tåget. Man borde dock ha lyckats bättre i passningsspelet då Ravens är medelmåttigt när det gäller just att stoppa dessa. Nu ställs man istället mot ligans allra bästa försvar mot passningar och matchplanen blir inte lätt att lägga upp. Seattles quarterback Russell Wilson är en av de absolut bästa men lyckades inte ens med hälften av sina passningar senast. Det berodde till mångt och mycket på omgivningens brister och det finns risk för lika dålig statistik nu. Då lär man inte störa 49ers och springspelet måste fungera fullt ut men inte heller där är vi övertygade av Seattle. Nyckeln kan bli att även Wilson själv hotar genom att springa med bollen. Det gör han ofta bra men tillfällena minskar om man får alltför lite tid på planen.

Mot lag med ett bristfälligt passningsspel trivs Seattle som fisken i vattnet då man kan fokusera fullt ut att stoppa springspel. Nu måste man vara redo på olika lösningar och mot ligans näst bästa springspel lutar det åt att Seattle får vika ner sig även om man inte lär krackelera. Vi tror på tidig ledning för San Francisco här och det finns som sagt uppenbar risk att Seattles offense får alltför lite tid på planen. Det är sannerligen inte lätt att jaga detta näst intill kompletta lag och kommer hemmalagets QB Garoppolo upp i normal standard måste det vara toppchans.

Det här ska San Francisco 49ers fixa med mer än en touchdowns marginal och handikappet -6 spelas till fina 1.92*!

Skellefteå hetast i CHL

Efter landslagsuppehållet är SHL-lagen tillbaka i action på tisdagen – i alla fall de lag som deltar i CHL. Skellefteå och Djurgården gör upp i åttondelsfinal och vi räknar med att Skellefteå kopplar greppet i tisdagens inledande rond uppe i norr. Lagen möttes ju här i SHL för bara två veckor sedan: 4-0 till Skellefteå den gången. I övrigt var Skellefteås rad innan uppehållet kämpig men det ska sägas att samtliga förluster faktiskt kom mot formstarka topplag. Överlag en rätt bra höst av Skellefteå som visade bra engagemang för CHL när man i slutet av gruppspelet plussade mot starka Kärpät och löste avancemanget.

För Djurgården kom uppehållet lägligt, minst sagt: det har ju varit jättesvacka! Det var länge sedan laget såg formstarkt ut och innan uppehållet var man verkligen nere i källaren. Precis som Skellefteå kunde man till viss del skylla på ett svårt schema – men Djurgården åkte ju på flera storföluster och såg allt annat än kul ut. De tre avslutande matcherna innan vilan gav noll poäng och 2-13 i målskillnad. I CHL har höstens prestationer varit ojämna och i det läge DIF hamnat in kan det inte vara något snack om att SHL tydligt måste prioriteras.

Som sagt, 4-0 till Skellefteå här nyligen och vi tvivlar starkt på att Djurgården samlat ihop sig tillräckligt för att slå tillbaka. Skellefteå går för att skaffa sig ett försprång inför returen och lyckas – hemmasegern gillas till 2.30*.

Luleå slår problemmotstånd

Det blev visserligen förlust borta mot ett retat Växjö i sista matchen innan vilan – men överlag har Luleås formpil pekat i rätt riktning en längre tid nu. Fem raka trepoängare innan den förlusten och Luleå har varit sedvanligt svårt att göra mål på. På tisdagen handlar det om CHL, en turnering som Luleå både i höst och tidigare visat att man tar på allvar. Vann sin grupp och har nu tagit sig till Schweiz för rond ett mot storklubben Bern.

Det kan absolut se ut som en tuff lottning – men Bern är ett problemlag. Brukar vara ett ständigt topplag i Schweiz men formen innan uppehållet var bedrövlig och nu ligger man blott nia i ligan – en riktig fiaskoplacering, inget snack om saken. Mest noterbart är att Bern släppt in flest mål i hela ligan (65 stycken på 19 matcher) och det vittnar om ett lag med tveksam struktur – raka motsatsen till Luleå, alltså…

Vi räknar med att Luleå är på plats med bra engagemang och som vanligt spelar sitt spel – det ska kunna räcka väldigt långt mot dagens Bern. ”Knappt men klart” för Luleå, som så många gånger förr, blir tipset och vi spelar gärna bortasegern till 2.45*.

Federer går på knock

Aj då, Roger Federer! Schweizaren brukar trivas i ATP-slutspelet i London men nu är han genast väldigt illa ute. Började ju med förlust mot Dominic Thiem med 5-7, 5-7 i söndags och för att kunna gå vidare måste nu först Matteo Berrettini besegras – och sedan med största sannolikhet även en viss Novak Djokovic… Inte lätt. Förlusten mot en formstark Thiem var förstås ingen skam men Roger förlorade de viktiga bollarna, ett problem han mer eller mindre haft hela säsongen. Överlag har 38-åringen svarat för ett starkt 2019 men det hade faktiskt kunnat vara SÅ mycket bättre, merparten av årets förluster har faktiskt kunnat kallas mer eller mindre onödiga.

Nu ska Berrettini alltså besegras och mycket gärna med klara siffror – till skillnad från i vanliga turneringar kan ju segermarginalen få en avgörande betydelse då set- och gameskillnaden kan avgöra vilka som går vidare. Att Berrettini kvalat in hit är en jättebedrift av italienaren. Är åtta på rankingen – när 2019 startade var han på plats 54. Har alltså fått ett rejält genombrott med semifinalen i US Open som höjdpunkt – men den som följer tennisen kan ändå inte vara helt överraskad över tunge Berrettinis framfart, kan säkerligen etablera sig kring topp-10-strecket. Här och nu har han ändå inte mycket att hämta i slutspelet. Blev smått förnedrad av Djokovic i söndags (2-6, 1-6) och att nu få en retad Federer över sig… Inte lätt. Spelarnas hittills enda möte var i Wimbledon i somras och på tal om förnedring: 6-1, 6-2, 6-2 till Roger den gången.

Vi ser en mindre slakt framför oss här. 2-0 i set till Federer till oddset 1.60 är klockrent och vi söker gärna ”tuffast möjliga” lösning när det kommer till gamehandikapp. Federer med -4,5 i gamehandikapp till oddset 2.20 är taget.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.