Avgörande i EM-kvalet

Premier League

Det är dags för fotbollskval igen och nu ska samtliga grupper avgöras under de fem kommande dagarna. Vi har fastnat för två favoriter som stundtals har imponerat i EM-kvalet och nu har läge att spela ut hela registret på hemmagräs. I SHL-hockeyn finns ovanligt många fina idéer och där bör man absolut klicka ”våra” tre odds. I supermötet Djokovic-Federer håller vi inte riktigt med om det stora favoritskapet för den förstnämnde – varningen är utfärdad till kittlande odds!

Spelschemat kan avgöra bataljen

Lagen möttes för knappt två månader sen även då i Lund. Då gick Lugi segrande ur striden med vinstsiffrorna 26-24. Den matchen innehöll två stycken åttamålsskyttar, Hampus Olsson i Malmö och Lucas Pellas i Lugi. Det skiljer fem poäng mellan lagen i tabellen då Malmö står på 19 poäng och Lugi på 14 poäng. Lugi behöver komma tillbaka till vinnarspåret då man står med två raka förluster mot de två Ystads-lagen IF och IFK. Senast mot IFK så gick Lugi ut som zombies och var snabbt i 3-9 underläge. Tränaren Tomas Axner lyckades väcka laget men det var för sent. Malmö står med två raka segrar som tagits bekvämt med sju måls-seger mot Varberg. Dock så såg det initialt illa ut då man var i underläge 1-5, men man malde på och tillslut så blev det enkelt. Elva-målsvinst mot Redbergslid där man satte högsta fart direkt och hade avgjort matchen redan i halvtid.

Malmö är inte nöjda med spelschemat som handbollsförbundet sätter för sina lag med Europa-spel. Man ska möta storlaget Füchse Berlin endast 40 timmar efter matchen mot Lugi. Tränaren har redan aviserat att han måste rotera en del på laget och ge färre spelminuter till sina stjärnor. Skånederby mot Lugi är normalt tuffa även utan att behöva rotera så detta kan vara faktorn som gör att Lugi tar sin andra raka seger mot Malmö. Lugi bör ha lärt av misstaget från senast att inte vara vakna från start och är de med nu från början så kan de mala ner ett roterande Malmö.

Vi tycker att ett spel på hemmalaget Lugi är väldigt motiverat då oddset är väldigt fint – faktiskt hela 2.55*.

Portugal avfärdar svagt Litauen

Portugal tappade helt chansen till gruppseger i EM kvalets grupp B när man föll borta mot Ukraina med 1-2 senast. Man har dock andraplatsen helt i sina händer och den borde vara klar när man har bottenlagen i gruppen, Litauen hemma och Luxemburg borta, kvar att möta. Två segrar och en plats i EM-slutspelet är säkrad. Christiano Ronaldo kommer från några tunga veckor i Juventus men i landslaget har han levererat och parkerar på en femte plats i hela kvalets skytteliga med sina sju mål.

Litauen har inte gjort någon glad i kvalet. Man tog visserligen med en poäng hemma mot Luxemburg men förutom det har det varit idel förluster. I de senaste matcherna mot Ukraina och Serbien har man visserligen hållit nere siffrorna men mot Portugal hemma innan det var man chanslösa och föll med 1-5. Med ett landslag i stort sett fritt från profiler och utan erfarenhet från de större europeiska ligorna räcker laget inte helt till på nivån.

Ett Portugal som måste vinna här blir såklart stor favorit hemma mot ett blekt Litauen och vi köper detta helt och hållet. Vi räknar med ett taggat hemmalag som inte slår av på takten inför hemmapubliken. Lägg därtill en Ronaldo som vill visa att de senaste veckornas sämre spel i klubblaget varit en tillfällighet. Vi tror på storseger och spelar Portugal -3.5 till oddset 1.86*.

Ny kross på Wembley

5-0, 4-0 och 5-3 – snacka om att England har skämt bort hemmapubliken i EM-kvalet. Det finns mycket offensiv kraft i laget och konkurrensen är stenhård om flera positioner. Sammantaget är vi helt inne på att vi får se ännu en sprakande hemmainsats av engelsmännen. Poängmässigt har man redan gått ifrån i gruppen men varje rankingpoäng räknas och gruppsegern vill man givetvis säkra. I senaste EM-kvalmatchen sprutade England in mål även på bortagräs när Bulgarien besegrades med förkrossande 6-0. Rashford, Sterling och Kane var två av målskyttarna och Chelseas succé Abraham knackar också på dörren – här finns finfina alternativ.

För Montenegro har inte kvalet varit lika lyckat – ja, det är rentav lillfiasko-stämpel. Inte en enda seger än och då har man bara torsdagens bortamatch kvar att spela. Mot mer beskedliga Kosovo och Bulgarien har man hängt med okej men mötena med Tjeckien och England har slutat illa. Trots okej inledningar i ett par av matcherna har det blivit förlust i samtliga tre matcher mot toppduon – med sammanlagt 1-11 i målskillnad. Man får analysera sina insatser och sikta mot nästa kval. Det känns givetvis insiprerande att komma till London men efter ett par baklängesmål är det inte så roligt längre.

Trots att hemmaplan brukar betyda mycket för såväl England som Montenegro så vann de förstnämnda med hela 5-1 när man gästade Podgorica. Nu inför hemmafansen lär engelsmännen ha kopplat grepp redan innan halvtid och sedan kan det rinna iväg. Mycket god chans till engelsk seger med minst tre bollar och handikappet -2.5 ger överraskande fina 1.71* i odds!

”Fel uppgift” för Djurgården

Det var mer eller mindre fritt fall hos Djurgården innan landslagsuppehållet och visst kom vilan lägligt, inget snack om det. I tisdags var man tillbaka i spel då man mötte Skellefteå i CHL-slutspelet. Fick med sig 3-3 efter att ha fått en dråplig ”gratiskvittering” – men på det stora hela var det inget jättelyft för Djurgården. Visst kommer det att bli bättre framöver, troligen ganska snart, men det är bara att konstatera att sommarens spelartapp varit ännu tyngre än befarat. Att man nu plockat tillbaka Dick Axelsson måste vi gilla men här och nu är det rimligt att tvivla på både honom och laget – och torsdagens uppgift är ”fel”.

Det är ju ett stabilt Luleå som gästar, ett Luleå som är mycket bra på att få kontroll på matcherna och straffa rörigare motståndare. Luleå gick på vila med mycket stabil, lovande trend – och den utvecklingen var ju inte ett dugg överraskande efter den lätt tveksamma starten. I tisdags var även Luleå i farten i CHL: åkte ner till farliga Bern och fixade 3-0-seger, ett riktigt klassresultat.

Nej, vi tvivlar starkt på att Djurgårdens lyft kommer mot just detta Luleå – att få 2.65* på Luleå-tvåan måste kallas tacksamt!

Skärpning, Frölunda

Det har varit enkelt att lyfta fram Frölunda under hösten. De svenska mästarna har visat klassen flera gånger – ja, ett antal prestationer har definitivt varit ”guldmässiga”. Bredden i truppen är imponerande och vi gillar hur kedjorna har växeldragit. Innan uppehållet kom dock några klenare insatser och bortaförluster mot Brynäs och Malmö – och när man i tisdags var tillbaka i elden i CHL var Frölunda helt under isen från start. Hamnade ju i direkt pinsamt 0-5-underläge borta mot Färjestad! Höjde sig och förlorade till slut ”bara” med 3-6 men visst var det underkänt på det stora hela. Det börjar alltså bli dags att kräva skärpning av Frölunda – och man är också ett lag som brukar svara upp bra och inte tillåta sig att hamna i några längre svackor.

För Örebro kom uppehållet lite olägligt: laget har ju varit rekordhett! Nio trepoängare på de tio senaste och det är ju mäktigt värre. Som sagt, uppehållet var således lite olyckligt och nu blir det intressant att se hur Örebro kommer ut efter vilan – visst finns det en risk att man ”svävat iväg” en aning..? Visst imponerar Örebro men att tro att laget ska fortsätta på detta vis vore förstås naivt. ”Så bra” är Örebro inte och vi tycker också att det kan slås fast att Örebro åtminstone inte haft stolpe-ut.

Känns givet att räkna med ett skarpt Frölunda på torsdagen – och att man fick upp farten i tisdags tycker vi ska vara en fördel jämfört med ett måhända lite rostigt Örebro. Frölunda studsar upp och tystar därmed samtidigt Örebros succésång – ettan en bra favorit till 1.80*.

Nyckelseger för Linköping

Det har sannerligen inte varit någon rolig höst för Linköping, som är jumbo i SHL. Har ju överlag haft en risig trend i ett par år nu och ärligt talat är det inte helt överraskande att man bottenstrider. Innan uppehållet byggde dock Linköping upp sig: slog tillbaka HV med 5-3 och tog sedan två starka poäng borta mot Rögle. Känner vi coach Bert Robertsson rätt har han nu verkligen sett chansen att bygga upp sitt lag under uppehållet och nu väntar en riktig nyckelperiod: kan Linköping spinna vidare på trenden och ta ett par segrar direkt efter uppehållet kan det vända hela säsongen. Ett hett Linköping att vänta här, det är vi övertygade om!

Liknande läge hos Leksand, som efter en hemsk förlustsvit fick stopp på raset innan uppehållet. Först sent avgörande i Växjö, sedan 4-1 borta mot Malmö. Givetvis jätteskönt och inte helt ologiskt: SÅ dåligt som resultaten sade var Leksand inte under förlustperioden. Visst har Leksand ändå visat sig begränsat och som så många gånger förr var det lite väl optimistiskt på sina håll på förhand.

Här är frågan alltså vilket av lagen som spinner vidare på de positiva trenderna och vårt val är definitivt Robertssons Linköping – vi plockar hemmasegern till 2.10*!

Federer gillar läget

Det finns enklare uppgifter att vara tvungen att behöva besegra Novak Djokovic – men vi är ändå övertygade om att Roger Federer gillar läget inför torsdagens avgörande. Federer började ju ATP-slutspelet med att torska mot Dominic Thiem: 5-7, 5-7. Som vid ett antal andra tuffa förluster denna säsong kändes det lite onödigt men Federer har på gamla dar börjat darra något på manschetten i avgörande lägen. Nåja, i tisdags vann Roger som vi trodde ganska bekvämt mot Berrettini och när sedan Djokovic torskade mot Thiem skapades givna förutsättningar inför denna slutrunda: segraren går vidare, förloraren ryker.

Novak Djokovic började med att bolla med Berrettini men torskade sedan mot Thiem han också. En jättetuff förlust för Novak som till skillnad från Federer sällan viker ner sig när det ska avgöras men i avgörande sets tiebreak tappade Djokovic 3-0. Blev överlag lite väl passiv mot en het, offensiv Thiem. Efter att ha tvingats bryta i US Open-åttondelen i början av september har Djokovic tagit två titlar och knappt tappat set men Thiem-förlusten väckte ändå vissa frågetecken måste vi säga, inte vanligt att Djokovic torskar en sådan typ av match.

Det blir förstås inte mycket bättre än en helt avgörande match mellan dessa. Det senaste mötet var i Wimbledon-finalen i somras, vilket ju på sina håll beskrevs som tidernas bästa tennismatch. Den gången sumpade Federer extremt surt segern – revanschlusten ska inte underskattas och vår feeling är att Federer verkligen brinner för detta, det har blivit lite väl många hedersamma förluster mot Djokovic och särskilt många fler chanser får Federer inte.

Förutsättningarna passar i grund och botten Roger bäst och hans stöd här i London är massivt – vi kan lätt se detta bli stenhårt och då sitter vi gärna på Federer till 3.10*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.