Fredag med heta speltips

City visar klassen

Vi fortsätter med fokus på EM-kvalet där vi har ett par finfina vinnare och en klockren lösning i Sveriges bortamöte med Rumänien. Dessutom två speltips i hockeyn, där vi har skördat bra på slutet, samt ett uträknat jättefynd i ATP-slutspelet i tennis!

Dussinet fullt för Modo

Vi lämnade ”klartecken” på Modo i onsdags och jodå: 7-3 hemma mot Västerås gav elfte raka trepoängaren! Det har varit många imponerande segrar längs vägen men frågan är om inte onsdagens trepoängare var den allra vassaste. Modo kom ju direkt från jättederbyt mot Björklöven och hamnade i underläge mot det svårspelade VIK – men urladdningen i mittperioden var smått makalös. Modo kan inte sluta göra mål och exempelvis har sena värvningen Adam Tambellini blivit en snabb succé bredvid Jonathan Johnson, seriens poängkung. Trots supersviten är Modo faktiskt bara trea i en haltande tabell – det talar starkt för att man håller koncentrationen uppe och bara kör vidare. Hemma i Övik snittar laget 5,33 gjorda mål per match och det är mest bara galet.

”Ganska” svår uppgift för Kristianstad alltså… Dessa gör det ju fortsatt bra och poängen tickar in, även om när man inte har sina bästa kvällar. I onsdags räddade man en poäng i Södertälje efter att hemmalaget bjudit in Kristianstad i matchen. Nykomlingen ligger sjua och framförallt har man ju skaffat sig god marginal ner till bottenstrecket. Vi vädrar ändå något tuffare tider för ett Kristianstad som åtminstone inte haft otur – och att man blir laget som stoppar Modos extrema framfart har vi onekligen väldigt svårt att se…

Nej, en fredag i en nytänd hemmatänd håller Modo koncentrationen uppe och därmed blir det dussinet fullt och tolfte raka segern. Vi tar Modo -1,5 till 1.60* och sitter säkert.

Dubbelrevansch för Västerås

Efter det mycket positiva fjolåret siktade Västerås på absolut toppstrid i Hockeyallsvenskan denna säsong men det börjar se svårt ut. Har släppt lucka upp till Karlskoga, Löven och Modo och för att haka på allra högst upp måste Västerås hitta en ny nivå – och riktigt den kapaciteten kanske inte finns? Bitvis har det ändå sett bra ut men i onsdags kom en tuff krasch. Ledde med 1-0 borta mot Modo efter 20 minuter – men efter 40 minuter var man i underläge med 3-6! 3-7 till slut och ett sådant ras är givetvis inte okej, inte ens i seriens svåraste uppgift. Nu vill Västerås alltså ha revansch på sig själva – och dessutom på fredagens motståndare Almtuna.

Almtuna skrällde ju i bortamötet för en dryg månad sedan, vann med 5-2 mot ett Västerås som inte alls var ”där”. Det blev starten på en rätt bra Almtuna-period men nu pekar formpilen nedåt igen för det bottentippade laget, som ju egentligen åkte ur Hockeyallsvenskan i våras men fick en gratisbiljett då Pantern uteslöts. Knapp förlust nere i Karlskrona i veckan och att nu få ett retat Västerås över sig låter jobbigt.

Vi gillar verkligen läget för ett Västerås med ”dubbel revanschlust”. Vi går bestämt på bortasegern till 2.45*!

Norge städar av Färöarna på hemmaplan

Norge fick bara med sig 1-1 borta mot Rumänien senast och där rök nog chansen till EM-slutspel. I teorin finns fortfarande chansen men då krävs det två segrar i slutomgångarna för Norge mot Färöarna och Malta och sedan får man hoppas på några riktiga mirakel-resultat i de andra matcherna i gruppen. Norge har i grunden gjort ett bra EM-kval men det stora problemet har varit att man haft för många oavgjorda resultat i nyckelmatcherna mot de andra topplagen.

Färöarna förväntades inför EM-kvalet vara den stora slagpåsen i grupp F tillsammans med Malta och precis så har det blivit. Färöarna och Malta har tagit tre poäng var och det är i hemmamatcherna mot varandra. Färöarna har annars varit chanslösa i matcherna mot de bättre lagen i gruppen. Färöarna räcker inte helt till i dessa sammanhang och det är helt naturligt med en trupp där halva styrkan spelar i den inhemska ligan och de flesta som spelar utomlands tillhör klubbar på andranivån i de nordiska ligorna. Norge vet nog innerst inne att chansen att nå andraplatsen i gruppen är körd men man måste ändå göra sitt och på Ullevål kan vi inte se ett svagt Färöarna hota.

Det finns gott om spets i det norska laget och med tanke på hur Färöarnas resultat varit mot lag av Norges kvalitet så tror vi för en stor och stabil seger för Norge och spelar -2.5 till oddset 1,75*.

Bra italiensk chans igen

Bosnien har i skrivande stund chansen att nå andraplatsen i EM-kvalgruppen men ska det hålla i sig så måste Finland ”bränna” mot ursvaga Liechtenstein dessförinnan. Det lär inte hända och då är Bosniens EM-chanser väck, gone, borta och historia – surt faktum då man på förhand rankades tvåa efter Italien. Nu ställs man mot just Italien och det blir – trots att det är en fullskalig tävlingsmatch – något av en ”vanlig” landskamp. Räkna dock med att italienarna vill fullfölja sitt starka kval med en stabil vinst. Bortaplan ska inte vara något större handikapp då Italien har gjort imponerande 14-2 vid sina fyra bortavinster.

Vi gillar Italiens trupp allt mer, med en bra mix både när det gäller spelartyper och åldrar. Man kan ha synpunkter på att stortstjärnorna är få men i detta skede känns det just därför högintressant. Det är hård konkurrens på många positioner och alla vill visa att man ska ha en startplats i EM. Tränare Mancini kan själv förlänga sin kvalsvit då hans lag vunnit rubbet hittills med imponerande målskillnad. Bosnien är inget dåligt landslag, med toppmittfältaren Pjanic i spetsen men upplagan är inte den vassaste och här bör det dock som sagt bli svårt att rå på ett taggat bortalag.

Vi tycker det skiljer minst en nivå i kvalitet och kryssrisken bör vara lite lägre nu när poängen inte lär spela någon roll för ländernas EM-planer. Vi gillar Italien skarpt och tvåan klickas gärna till oddset 2.30*.

Dramatik och mål att vänta i Rumänien

Sverige tog en mycket viktig poäng hemma mot Spanien senast och har nu andraplatsen i EM-kvalets grupp F i egna händer. Man har en poäng ner till just Rumänien och dessutom enklare motstånd i sista omgången då Sverige möter Färöarna hemma medan Rumänien har bortamatch mot Spanien (som förvisso inte bör ha något att spela för). En poäng för Sverige mot Rumänien och chanserna att gå till EM ska vara extremt stora. För inte förlorar Sverige hemma mot Färöarna i sista omgången?

Lika glatt som det var i Sverige efter förra omgången, lika dystert var det i Rumänien då man tappade 1-0-ledning hemma mot Norge till 1-1 på övertid. Tre poäng där och det hade istället varit Rumänien som hade haft andraplatsen i egna händer. Rumänien har gjort mål i samtliga kvalmatcher hittills och den store målskytten är, för den stora massan, ett tämligen okänt namn. Claudio Keserü som till vardags spelar i Ludogorets i den Bulgariska ligan. Det var han som gjorde reduceringsmålet för Rumänien borta mot Sverige så det svenska försvaret bör vara förvarnat.

Det finns alla förutsättningar för dramatik här. Rumänien behöver framåt för tre poäng medan en poäng bör kännas mer än ok för det svenska laget, för att sedan kunna knipa andraplatsen i gruppen genom att ta tre poäng hemma mot Färöarna på måndag. Det kommer alltså oavsett ställning i den här matchen alltid finnas ett lag som behöver anfalla tämligen desperat och vi ser framför oss en öppen matchbild.

Vi tycker oss ha hittat ett riktigt fint spel där vi spelar båda lagen att göra mål till 1.95*.

Toppchans för Nadal

Vi har hamnat rätt på Rafael Nadal i ATP-slutspelet. Först blev det förlust till tacksamt odds mot Sascha Zverev och sedan blev det seger mot Daniil Medvedev – och vilken seger sen… Vi skrev att Nadal skulle plocka fram sin ”patenterade skalle” och till slut blev det en mental uppvisning. Nadal hade ju förlorat matchen: 0-4 och breakbollar emot sig i tredje set. Sedan även en matchboll emot sig. Nadal hittade dock vändningen och det bekräftades verkligen hur pass viktigt det mentala är i denna underbara sport. Medvedev krackelerade och superskallen Nadal såg – och tog – sin chans. Visst gick det att kalla segern slumpartad men nej, det vore orättvist mot Nadal. Ingen annan än just Rafa hade hittat den vändningen.

Nu lever Nadal inför slutomgången, även om han inte har det i egna händer. Nadal måste förstås vinna här och sedan dessutom hoppas att Zverev torskar mot Medvedev. Alltid tufft att inte ha det i egna händer men Nadals match spelas först och vi är övertygade om att han är inställd på att komma ut och göra jobbet. Då är det mer tveksamt vilken inställning Tsitsipas orkar få fram. Greken har sett strålande ut men är nu klar för semifinal – alltid svårt att hitta hundraprocentig koncentration med sådana förutsättningar. Dessutom kan man fundera över vilken motståndare Tsitsipas vill ha i semifinalen. Förlust mot Nadal och greken KAN bli grupptvåa, istället för gruppetta – och det går faktiskt lätt att argumentera för att andraplatsen är mer gynnsam. Då blir det nämligen Thiem i semin, annars Djokovic eller Federer…

Att segern betyder mer för Nadal är hur som helst solklart och vi räknar med att världsettan följer upp jättevändningen från senast. Dagens förmodligen bästa speltips: 2-0 i set till Nadal liras bestämt till 2.35*!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.