Spelexperter i toppform

Årets sista SHL-omgång

Håller Dagens Spels spelexperter toppform? Jovars, det vill vi lova – det mesta har gått in den senaste veckan. I vissa fall med stor marginal och till finfina odds. I torsdags satt samtliga tre hockeydrag och nu lyfts ytterligare tre idéer fram. Dessutom fyndar vi vidare i EM-kvalet där vi har planen klar med målrika lösningar på två arenor.

Tuffare tider för Rögle

Vi har varit jättepositiva till Rögle ända sedan premiären och på det stora hela kan vi ju verkligen ge oss själva rätt: Rögle är bra med i den täta toppstriden. Nu är det ju dock inget snack om att laget befinner sig i sin tyngsta period hittills. Ganska tydlig svacka innan uppehållet och dessutom en del skador – och i omstarten i torsdags tog man stryk borta mot HV med 0-5. Fortfarande saknas spelare med Everberg i spetsen och efter att ha badat i hyllningar är statusen plötsligt en helt annan.

På lördagen har man dessutom ”otur” med motståndet. Frölunda visar kanske inte heller någon toppform och torsdagens 4-1 hemma mot Örebro var inte alls så enkelt som siffrorna kan antyda. Likväl en stark seger mot succélaget och vi räknar med att Frölunda snart börjar visa stark form igen, precis som Rögle hade man ju en liten dipp innan vilan. Här kommer Frölunda dessutom revanschsuget efter ganska sur hemmaförlust mot Rögle tidigare på säsongen.

Då var Rögle i kanonslag – det är man absolut inte nu. Frölunda har fler spelare som kan kliva fram och till snudd på helt jämna odds blir valet enkelt: Frölunda till 2.50*.

Djurgården torskar igen

Vi har varit skeptiska till Djurgården – och det har vi inte direkt varit ensamma om… I mest hela oktober såg det risigt ut och insatserna innan uppehållet var direkt underkända. En stökig truppstatus underlättade förstås inte heller. I torsdagens omstart ledde Djurgården hemma mot Luleå inför slutperioden – men att Luleå där vände och vann kändes inte direkt ologiskt. Ingen av Djurgårdens värre insatser men heller inte det ”lyft” man febrilt jagar. Det är bara att konstatera att dagens Djurgården har ”minuspsyke” och helt enkelt inte är mycket bättre än vad nuvarande mittenplacering säger.

Gästar nu Linköping och det ser ut som en farlig uppgift: Linköping är ju på gång! I rak motsats till Djurgården gick ju LHC på uppehåll med nya krafter. Efter en helt iskall höst hittade man några viktiga segrar innan vilan och det gav profilcoachen Bert Robertsson chansen att bygga upp sitt manskap under vilan. Föga oväntat kom en stark insats i torsdagens omstart: började svagt mot Leksand men trampade sedan ifrån till 4-1. Vips har den tidigare jumbon tre lag bakom sig i tabellen och utan att höja detta Linköping till skyarna tycker vi bestämt att man ska kunna sticka undan från den absoluta bottenstriden.

Stor ”humörskillnad” här och vi räknar med att de tydliga trenderna håller i sig: Linköping en bra hemmavinnare till 2.30*.

Örebro studsar upp direkt

Med tredjedelen spelad av SHL är Örebro med i den absoluta toppstriden – det var faktiskt länge sedan vi såg en så här pass positiv överraskning i SHL-hockeyn. De senaste säsongerna har varit dystra, Örebro har rentav varit något av en problemklubb, och ärligt talat var det inte mycket som skvallrade om något större lyft denna säsong. Örebro har dock hittat ett sätt att verkligen få ut max, vilket förstås byggt en tro och en harmoni som nästan går att ta på. Innan uppehållet tog Örebro nio trepoängare på tio matcher. Har vunnit matcher på ”olika sätt” och gjort mycket mål, sunt fördelat på många spelare. I torsdagens omstart kom Örebro kanske ner på jorden en aning – men insatsen i 1-4-förlusten borta mot Frölunda var INTE dum. Slutresultatet ljög en del, Örebro var betydligt närmare än så.

Motsatta siffror för Malmö i torsdags, seger 4-1 – men det var ”viss” skillnad på motståndet: Oskarshamn hemma. Skönt med en behaglig seger men överlag tycker vi att Malmö hamnat lite snett. Till skillnad från Örebro har ju Malmö varit positivt de senaste säsongerna. Var riktigt, riktigt bra säsongen 17/18 och fick ut mycket av materialet även förra säsongen – men inte samma tydliga identitet i Malmö-spelet nu. På pappret skrämmer man inte ett dugg och grunderna måste sitta bättre för att Malmö ska kunna blicka uppåt i tabellen.

Vi drar alltså inga negativa växlar alls av Örebros torsk i torsdags och räknar nu med en i raden av starka hemmainsatser – ettan gillas till 2.00*!

Walesläget öppnar upp

För Azerbajdzjan har EM-kvalet inte varit någon munter historia. På förhand såg det visserligen tufft ut med ett lag som Kroatien i gruppen men i övrigt kändes det som man hade skrällchans mot samtliga. Döm av vår förvåning när vi nu – med bara två matcher kvar – konstaterar att Azerbajdzjan bara har tagit 1 poäng på 6 försök. Den kom mot…Kroatien! Idel förluster mot Wales, Slovakien och (två gånger om) Ungern gör att man redan är ”klar” jumbo. Här hemma har lagets matcher snittat hela fyra mål och man har lyckats hitta nätet i samtliga hemmamatcher.

Inte heller Wales kan vara nöjt med sitt kval men här finns fortfarande en liten chans att faktiskt nå en andraplats och således EM. Man har besegrat Slovakien (samt oavgjort i andra matchen) vilket gör att det räcker att hamna på samma poäng. Slovakerna möter ikväll ett Kroatien som säkrar EM-platsen och gruppsegern med ett kryss. Inte sannolikt med slovakisk vinst och då är Wales i EM med två avslutande vinster.

Bara seger som gäller för gästerna och Azerbajdzjan vill givetvis ta chansen att få med sig en vinst inför hemmapubliken. Vi nämnde hemmalagets målsnitt här och Wales har för sin del bara hållit nollan i 1 av 6 kvalmatcher. Gästerna har offensiv kapacitet och lär såra hemmaförsvaret rejält nu när man måste gasa.

Vid ett eventuellt 1-1-resultat finns inget att spara på och det måste vara bra chans till minst tre mål i matchen. Mötet i Wales slutade 2-1 och vi har ”favorit” på repris – över 2,5 mål (asian) klickas till oddset 2.28*.

Nederländernas målrika svit förlängs

Ännu ett spel förordas av våra spelexperter och det är en målrik lösning i Nordirland-Nederländerna. Nordirland har gjort ett helt ok kval hittills men tabellen i EM-kvalets grupp C är aningen förskönande där man justs nu ligger på en tredje plats. Detta med endast tre poäng upp till gruppens två giganter Tyskland och Nederländerna. Nordirlands enda förluster har kommit just mot dessa två lag men man har också samtidigt båda lagen kvar att möta. Så Nordirlands 12 poäng kommer från segrar i dubbelmöten med Vitryssland och Estland. Man har dock fortsatt chansen att nå andraplatsen i gruppen men då krävs först och främst tre poäng här.

Nederländerna har en plats i EM-slutspelet helt i egna händer. Seger här så är det klart. Man har endast tappat poäng i en match hittills i EM-kvalet och det var 2-3-förlusten hemma mot Tyskland. Men man har nu fyra raka segrar i EM-kvalet efter det, med bland annat en mycket imponerande seger 4-2 borta mot Tyskland. Framför allt har Nederländernas offensiv imponerat och samtliga deras matcher i EM-slutspelet har gått över 2.5 mål.

De här lagen möttes för en månad sedan i Rotterdam och Nederländerna dominerade en märklig match där det var mållöst i 75 minuter innan Nordirland tog ledningen. Sedan visade dock Nederländerna klass och vände till 3-1 under matchens sista minuter. Nordirland har efter det varit inblandad i en riktigt målrik träningsmatch där man tog en imponerande seger borta mot Tjeckien med 3-2.

Här måste Nordirland framåt och det är sämsta tänkbara lag att behöva blotta sig mot då Nederländernas offensiv varit sylvass. Vi tror att Nederländernas trend med målrika matcher fortsätter här och spelar över 2.5 mål till fina 1.88*

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.