Målkalas för England

odds

Tre EM-kvalgrupper avslutas på söndagen. Ett gäng matcher är ”betydelselösa” rent sportsligt – men spelmässigt är det ju en helt annan sak… England bara vräker in mål och på söndagen räknar vi med ett nytt målkalas, borta mot ett piggt Kosovo. I samma grupp är det goda möjligheter till en bunt mål även mellan Bulgarien och Tjeckien. Frankrike avslutar sin grupp i snygg stil medan Portugal gör vad som krävs för att säkra EM-biljetten – men vi räknar INTE med någon kross mot ett Luxemburg på frammarsch.

Nytt målkalas för England

Man kan säga vad man vill om motståndet i gruppen – det är ett riktigt mäktigt EM-kval England levererar! På sju matcher har laget skickat in 33 mål, vilket alltså ger ett snitt på nästan fem gjorda mål per match. Smått galet och den positiva ”vibb” som byggdes upp kring England under VM 2018 har definitivt vuxit sig ännu starkare. Harry Kane har gjort 11 av målen och kämpar om skytteligatiteln i kvalet. När Montenegro förnedrades med 7-0 i torsdags gjorde Kane hattrick – men han är långtifrån ensam om att producera i detta spännande, attraktiva England.

På söndagen avslutar England borta mot Kosovo. Inget EM för dessa, den sista chansen försvann i torsdags då man tappade 1-0 till 1-2 i Tjeckien, men likväl måste den unga nationen få toppbetyg. Kosovo spelar med rejäl stolthet och det finns gott om fina fötter, i sann Balkan-anda. Det blir högintressant att följa Kosovo fram och trots att EM-chansen är borta blir det enkelt att räkna med rejäl Kosovo-laddning på söndagen: att få ta emot bjässen England är stort och bygger ytterligare erfarenhet.

I september gick lagen en pang-pang-match på Wembley: 5-3 till England den gången. Vi ser fina möjligheter till underhållning och action även på söndagen, trots att matchen rent krasst inte gäller mycket. Ö 3,5 mål till 2.75* ser attraktivt ut!

Frankrike avslutar snyggt

Världsmästarna Frankrike har som väntat säkrat EM-biljetten – men något superkval har man INTE gjort. Raden 7-1-1 är förstås svår att klaga på men det har inte riktigt slagit gnistor. I torsdags hamnade man i pinsamt underläge hemma mot Moldavien – vände ”förstås” på steken men det stannade vid 2-1. Frankrike får passa sig för att bli för bekvämt och med hård konkurrens i truppen kan vi tycka att Frankrike borde kunna visa lite vassare inställning.

Avslutar nu borta mot Albanien, ett Albanien som aldrig riktigt varit med i matchen i detta kval. Nådde ju överraskande EM 2016 men det var en ”peak” i landets fotbollshistoria – har sedan dess snabbt fallit tillbaka till mer normal nivå. Här hemma ska Albanien fortfarande respekteras men i torsdags glänste man inte direkt… Albanien fick nöja sig med 2-2 hemma mot Andorra, givetvis ett rent underkänt resultat.

Det blir inte direkt lättare på söndagen. Vi räknar med att Frankrike trots segern senast visar viss ”revanschlust” och vill vinna detta i snyggare stil. Frankrike med -1,5 i Asian Handicap till 2.08* ska sitta stabilt.

Luxemburg stretar emot

Luxemburg har endast tagit fyra poäng i gruppspelet och dessa har kommit mot jumbon i grupp B – Litauen – men det är inget snack om att fotbollen i Luxemburg har gått framåt. Man är inte längre den där stora slagpåsen som man tidigare varit och flera av de bättre lagen i gruppen har fått slita för tre poäng. Ukraina avgjorde bortamatchen mot Luxemburg på övertid och Luxemburg fick även med sig en hedersam förlust senast mot Serbien via 2-3 på bortaplan. Flera av spelarna i Luxemburgs lag huserar till vardags i vettiga klubbar, som till exempel Gerson Rodrigues i Dynamo Kiev och Maxime Chanot i New York City i MLS.

Portugal var aningen pressat inför kvalmatchen mot Litauen då Serbien jagar andraplatsen som Portugal nu innehar. Portugal gjorde dock processen kort med Litauen och vann hemma med 6-0. Cristiano Ronaldo som visat tveksam form i klubblaget Juventus var på strålande spelhumör och svarade för ett hattrick. Portugal har fortsatt pressen på sig då man behöver tre poäng även här för att helt på egen hand säkra en plats i EM-slutspelet.

Luxemburg har inget annat än hedern att spela för här, men det är sällan man har det och ändå står man upp bra mot riktigt bra motstånd. Portugal behöver vinna och med en Ronaldo i fin form ska de såklart ha en kanonchans. Men Luxemburg är inte längre något lag man går ut och kör över på beställning och det kommer inte finnas någon jätteanledning för Portugal att ”bara gasa” i ledning, då kan det bli säkerheten först som gäller för portugiserna.

Vi tycker att handikappet är mycket generöst på Luxemburg med dessa förutsättningar och spelar Luxemburg +2.5 till oddset 1,84*.

Betydelselöst och svängigt i Bulgarien

Bulgarien kommer inte från något roligt EM-kval. Det kan i stort sett sammanfattas som en katastrof både på och utanför planen. På planen har man endast tagit tre poäng, via tre oavgjorda matcher. Detta förvisso i en av kvalets tuffaste grupper men några av förlusterna har varit rent bedrövliga insatser och man har bland annat 0-10 i målskillnad i sina två matcher mot gruppsegrarna England. Även utanför planen har det varit turbulent och Bulgarien fick ett hårt straff av UEFA efter 0-6 förlusten hemma mot England där hemmapubliken skrikit rasistiska ramsor. Bulgarien var spellediga under veckan från EM-kvalet men förlorade istället en träningsmatch med 0-1 hemma mot Paraguay.

Om det är hängande huvuden i Bulgarien så är det en helt annan sinnesstämning i Tjeckien. Man säkrade en plats i nästa års EM i torsdags kväll efter en vändning från 0-1 till 2-1 hemma mot Kosovo. Tjeckien var i den matchen det klart bättre laget och det blev onödigt spännande efter ett flertal missade chanser innan man kunde ta en rättvis seger. Tjeckien har nu inget att spela för här då England ligger för långt före för att Tjeckien ska ha en chans på gruppsegern och vi kan förvänta oss lite rotation i det tjeckiska laget.

Matchen spelas inför tomma läktare i Bulgarien. Detta som ett straff från UEFA efter de rasistiska ramsorna i matchen mellan Bulgarien-England. Tomt och öde i Sofia, alltså. Det är dock två lag som kan spela helt utan press och som Tjeckien har sett ut på slutet förväntar vi oss ett lag som fortsätter ösa på offensivt. Framför allt kommer det finnas flera duktiga spelare som nu får chansen att visa upp sig. Bulgariens defensiv har inte sett rolig ut medan man samtidigt gjort en del mål framåt.

Vi tycker det finns goda förutsättningar för en öppen match mellan två lag som inte behöver ha defensivt tänk i bakhuvudet: Ö 2,5 mål till 1.80* lockar!

Målsnål match för Sävehofs damer

Slovenska Krim ska normalt vara givna som topp-3 i Champions League-handbollens Grupp D vilket innebär vidare avancemang. Men tyvärr för deras del så klantade man till det och förlorade hemma mot tjeckiska Most i den första omgången. Står på fyra poäng, en poäng före Sävehof, så man klarar sig vidare vid kryss oavsett vad som händer i den andra matchen. Slovenska handbollsförbundet visar dålig respekt för sina damer som deltar i Europa-spel, eller vad sägs om att lägga Krims viktigaste seriematch klockan 18.00 en lördag när det sen väntar en Champions League match klockan 17.00 på söndagen! Det är bara två lag av klass i Slovenien och det är Krim och Ajdovscina, båda lagen har vunnit alla matcher i serien så lördagens möte är alltså en ren seriefinal.

Sävehof visar fin form och ligger trea i SHE-ligan med raden 7-1-1. Första förlusten i SHE kom senast mot seriefavoriten H65 Höör. Trots raden 1-1-3 i Champions League så har man gjort bra ifrån sig. Två av förlusterna är mot Györ som har en budget som Sävehof bara kan drömma om och motståndet är överlag riktigt starkt. Sävehof har det yngsta laget som man har haft på många år. Danske tränaren Rasmus Overby gör dock ett bra jobb och klubben har ju en stark vinnartradition. Man förlorade inbördes-matchen mot Krim i Partille med 21-25.

Krim är i grunden ett starkare lag men deras uppladdning är inte den bästa och det bör ligga i deras intresse att det inte blir en match med för mycket springande. Endast 21 timmars återhämtning gör att detta kan bli en taktisk match match med lågt tempo. Målsnålt i förra mötet och som upplagt för det igen: spelet blir U 51,5 mål till oddset 1.78.*

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.