Toppfynd i SHL och EM-kvalet

odds

Vi tänker fynda in i det sista i EM-kvalet och idéerna är riktigt fina på tisdagen. Det är full fart framåt som gäller för våra speldrag och det bör bli mål i plural. I hockeyn är vi mer tveksamma till det sistnämnda och lirar ”under” på flera arenor – med dessa odds och förutsättningar har vi verkligen fog för det – häng med!

Wales starkare i måstematchen

Förutsättningarna är enkla för Wales här. Tre poäng och man går till EM medan oavgjort eller förlust inte räcker. Wales tog en pliktskyldig 2-0-seger borta mot Azerbajdzjan senast där man stängde matchen redan i den första halvleken via två mål. Wales satte sig i en tuff sits i kvalet med två förluster i juni-matcherna borta mot Kroatien och hemma mot Ungern. Men man reste sig sedan och tog en mycket viktig poäng hemma mot Kroatien, som nu gett dem slagläge inför slutrundan.

Ungern innehar just nu andraplatsen i gruppen vilken betyder en plats i nästa sommars EM-slutspel. Men man jagas från två håll där man har Wales en poäng bakom och samtidigt har fortfarande Slovakien en chans att nå ikapp. Så det är tre poäng som gäller även för Ungern här då det är stor risk att oavgjort inte räcker, då Slovakien vid seger mot Azerbajdzjan går förbi. Ungern har visat sämre form mot slutet i kvalet och förlust mot såväl Slovakien hemma som en storförlust borta mot Kroatien har satt dem i detta läge där de måste vinna.

Vilken avslutning vi har att se fram emot i grupp E. Här möts två lag som säkrar en plats i EM-slutspelet om de tar tre poäng. Detta samtidigt som oavgjort i den här matchen ger Slovakien en EM-plats vid seger mot avsågade Azerbajdzjan. Det är alltså två lag som måste framåt och vi håller Wales som det bättre laget i grunden.

På hemmaplan är vi helt inne på att deras spets med Gareth Bale avgör så vi spelar Wales över 1.5 lagmål till oddset 2.00*.

Motiverat Slovakien tar chansen

Slovakien stod med ena benet i EM-slutspelet då man hade en 1-0-ledning borta mot Kroatien i lördags, men man tappade till 1-3 förlust och därmed är läget mörkare. Man måste vinna här och samtidigt hoppas på ett oavgjort resultat mellan Wales och Ungern. Slovakiens kval har över lag varit lite för mycket upp och ner för att man ska vara helt nöjda och framför allt har man haft svårt i matcherna mot de bättre lagen i gruppen.

Azerbajdzjan har varit gruppens stora slagpåse och man har endast tagit en poäng på sina sju spelade matcher. Men den poängen togs på ett både oväntat och imponerande vis hemma mot gruppsegrarna Kroatien.  Senast förlorade Azerbajdzjan hemma mot ett Wales med full motivation och det var aldrig något snack om saken.

Slovakien måste ta chansen här även om deras öde lika mycket ligger i matchen mellan Wales och Ungern som måste sluta oavgjort.  Man avfärdade Azerbajdzjan enkelt med 5-1 på bortaplan och då all motivation ligger på Slovakien här medan Azerbajdzjan inte har något att spela för så ser vi framför oss en kraftig press av hemmalaget. 

Ja, visst ska Slovakien ta en bekväm seger för att ge sig själva chansen och vi spelar gärna Slovakien -1.5 till oddset 1.82*.

Frölunda måste ösa

Returer i Champions Hockey League-slutspelet på tisdagen och väldigt mycket talar för att de regerande mästarna Frölunda, som vunnit turneringen tre gånger, tvingas lämna redan i åttondelen. Förra tisdagen var ju laget kvar i omklädningsrummet i Karlstad och släppte iväg Färjestad till 5-0! Frölunda repade sig och minskade luckan något men förlusten skrevs ändå till tuffa 3-6. Alltså: Frölunda måste vinna med minst tre mål på tisdagen!

Det blir givetvis en jätteutmaning men känner vi Frölunda rätt kommer man att göra ett seriöst försök. Att laget tar CHL på största allvar behöver vi inte tvivla på och laget har gått flera spektakulära CHL-matcher de senaste säsongerna – får man tidig utdelning kommer Frölunda växa i jakten på ett litet mirakel, samtidigt som Färjestad kan börja fundera och bli skärrat. Givetvis sitter Färjestad strålande till och formen har varit stabil en längre tid. Att bara gå ut och ”spela av” en match tillhör dock inte Färjestads starkare grenar. Däremot finns ju offensiv spetskompetens och det är inte svårt att spekulera i spelvändningar för Färjestad – viktigt att ta tillvara på ett par av dessa.

Förutsättningarna talar onekligen för att detta blir händelserikt från ett tidigt skede och vi har inga problem att ringa in spelet: Ö 5,5 mål till oddset 1.89*!

Luleå-butiken fortsatt stängd

Inför returen i CHL-åttondelen mot schweiziska Bern står Luleå med minst en och en halv skridsko i kvartsfinalen. Förra tisdagen var ju Luleå nere i Schweiz och svarade för en typisk Luleå-insats: stängde igen butiken och vann med 3-0. Att Luleå höll Bern nere till 18 skott på mål var en mäktig notering. Sedan dess har Luleå vunnit vidare i SHL: 3-1 borta mot Djurgården och busenkla 3-0 hemma mot Oskarshamn. Vi har gillat Luleå-trenden en längre tid och nu fungerar laget ganska precis som man ska.

Bern har alltså ett extremt svårt uppdrag framför sig uppe i norr på tisdagen – man ska passa sig för att kalla någonting omöjligt i dessa sammanhang men kan Bern verkligen ”tro på det”? Vi tvivlar starkt på det, i synnerhet då storklubben haft en tuff höst och inte är bättre än tia i den schweiziska tabellen. Segern mot serieledande Zürich i lördags var i alla fall en liten boost men här trissas svårighetsgraden upp ytterligare.

Nej, vi räknar med att Luleå fortsätter att hålla butiken stängd. Ett mycket koncentrerat Luleå från start är att vänta och vi kan inte se Bern väcka liv i duellen. Luleå kontrollerar hem avancemanget mot ett smått uppgivet Bern och någon offensiv hockeyfest är INTE att vänta. Vi gillar U 4,5 mål till 2.00*.

Rysare att vänta på Hovet

Efter 3-3 uppe i Skellefteå för en vecka sedan är det som upplagt för dramatik när CHL-åttondelen mellan Djurgården och Skellefteå ska avgöras på Hovet på tisdagen. Det är två pressade lag som möts och framförallt har ju Djurgården lidit en längre tid nu. Formen innan landslagsuppehållet var ärligt talat helt bedrövlig – och sedan omstarten har nya förluster tickat in. Först 1-3 hemma mot Luleå, sedan 2-4 i baken i Linköping. Bättre prestationer jämfört med bottennappen innan uppehållet men visst är det fortsatt tydligt att Djurgården är ett pressat lag med sargat självförtroende.

Det börjar Skellefteå också att bli: efter en stark period har man plötsligt blivit utan poäng i sex av de sju senaste SHL-rundorna. Enda segern under denna period kom för övrigt mot Djurgården, 4-0 hemma för ett par veckor sedan. Svaga SAIK-insatser efter uppehållet och defensiven har brustit. Nu handlar det alltså om CHL och en chans för dessa lag att hitta en välbehövlig framgång. Skellefteå var det bättre laget för en vecka sedan men fick alltså nöja sig med 3-3 efter att ha släppt in en dråplig kvittering. Nu är frågan vilket av lagen som vågar komma ut och greppa taktpinnen? Svaret kan vara – inget… Det är definitivt två lag i gungning som möts och att båda prioriterar säkerheten från start är ingen vågad gissning.

Rysare på gång och att det ska sticka iväg till något målkalas har vi svårt att se: spelet blir U 5 mål till oddset 1.97*, där exakt 5 mål alltså ger insatsen tillbaka. En bra deal.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.