Lill-lördag med hockey i fokus

Årets sista SHL-omgång

På onsdagen blir det stort fokus på hockey – såväl i Sverige som i CHL. Vi tar bland annat ställning i ett krismöte och ringar in ett vasst överspel. Dessutom får handbollsexperten plats då han ivrigt vill lyfta fram ett hett handikappspel i onsdagens Champions League.

Kiel vinner men inte utan motstånd

Storlaget Kiel är en av förhandsfavoriterna till att ta hem både handbollens Champions League och Bundesliga. De leder sin Champions League-grupp med 13 poäng efter åtta spelade matcher. Stora delar av säsongen har varit ett stort segertåg då man ett tag mäktade med hela elva segrar i streck. Men det har varit en del grus i maskineriet under november-matcherna. Bortaförlust mot Rhein i ligan och sen förlust hemma mot Porto i Champions League vilket var en superbomb. Dock så tog man sig samman och tog en viktig uddamålsvinst på bortaplan mot Porto. Det följde man upp med en niomålsvinst mot Hannover i ligan. Fast det var inte utan uppoffring då storstjärnan Duvnjak blev skadad och kan vara borta upp till fyra veckor. Sen tidigare så är det skador på kaptenen Steffen Weinhold och Gisli Thorgeir Kristjansson. Det betyder att tre högklassiga skyttar finns på skadelistan. Däri finns en del av svaret till att Kiel visat sig lite mänskliga på slutet.

Ukrainska Motor Zaporozhye ligger sist i Champions League ”Grupp B” med endast ett poäng inspelat. Senast blev det en fyramåls förlust borta mot franska Montpellier som ligger tvåa i gruppen. Och det är så det har sett i de flesta matcherna för Motor Zaporozhye, man räcker inte riktigt till men blir sällan sopade av banan. Det blev tränarens sista match då han fick kicken. Man kan förvänta sig att spelarna nu vill visa upp sig ifrån sin bästa sida inför nye tränaren. Man förlorade med tolv bollar mot ungerska Telekom Veszprem i den första rundan av gruppen. Det är dock den enda matchen där man blivit helt utklassat. Handikapplinan till den här matchen ligger på +7.5 mål och det känns lite väl tilltaget när Kiel har hårt matchprogram och skador på flera niometersskyttar.

Handikapplinan +7,5 har Motor Zaporozhye klarat av i 7 av sina 8 gruppspelsmatcher. Vi tror att man återigen lyckas hålla hyfsat jämna steg med motståndet. Kiel lär vinna bekvämt men det behöver inte alls rinna iväg och vi spelar Motor Zaporozhye +7.5 till oddset 1.78*.

Bäst effekt för AIK

Det pratas kanske lite för ofta om ”krismöten” – men när AIK på onsdagen tar emot Mora i Hockeyallsvenskan är det sannerligen ingen överdrift. Att de båda storklubbarna ligger under strecket och nu har sparkat sina tränare är bevis nog. AIK började faktiskt bra borta mot Björklöven i lördags och hade 0-0 efter 20 minuter – men 40 minuter senare hade man torskat med 1-8. Ett tydligt på hur bräckligt AIK varit. På sistone har det dock varit toppmotstånd hela vägen – annan typ av uppgift nu och ärligt talat har AIK faktiskt spelat hyggligt vissa stunder. Kan nye tränaren Bobo Simensen, en riktig gammal räv, bygga upp självförtroendet i truppen kan vi lätt se AIK få en klassisk nytändning – och att nu få börja med tre poäng på onsdagen vore förstås strålande. Det är snudd på ett måste, åtta poäng upp till strecket och den luckan får inte bli mycket större.

Även Mora hoppas på en positiv effekt här: oerfarne tränaren Jakobs fick i måndags sparken och har nu ersatts av finnen Tomek Valtonen. Logiskt att Mora ändrar men är Valtonen frälsaren? Det känns tveksamt, så sent som förra veckan fick han sparken från sin klubb i tyska andraligan… Att Mora går tungt förvånar inte oss nämnvärt. Åkte ju ur SHL i våras och det var inte oväntat att omstarten i luriga Hockeyallsvenskan skulle bli svår. Offensivt har det hänt alldeles för lite hela hösten – och på sistone har det även brustit bakåt.

Visst blir det en del spekulation men vi landar definitivt i att AIK har bäst chans till snabb effekt – hemmasegern liras till 2.10*!

Målrikt att vänta i Värmland

BIK Karlskoga fortsätter att göra det riktigt bra i Hockeyallsvenskans toppstrid. Den handlar ju mest om Norrland då Modo, Björklöven och i viss mån Timrå går starkt – men Karlskoga är också ”äkta vara” i racet och gillar ju rollen som outsidern bland de stora, klassiska klubbarna. Senast åkte man till Mora och körde över krislaget med 6-3. Därmed är man uppe i 87 gjorda mål på 21 omgångar, ett ruskigt snitt som i mångt och mycket slätar över det faktum att man även släpper in en hel del (53 insläppta). Karlskoga spelar med tyngd och har bra spridning på produktionen: kommer fortsätta att måla, inget snack om det.

Gästas nu av ett Södertälje som inte helt oväntat fått ett lyft. Var ju snabba med att byta tränare och sedan kom uppehållet lägligt – nu har man stått som segrare i tre raka och åtminstone klättrat över bottenstrecket. Det ska sägas att schemat i förra veckans segermatcher var förmånligt men likväl var det nyttiga segerjubel för ett pressat SSK. Helt annan svårighetsgrad ikväll men SSK kommer till Värmland med påfyllt självförtroende – och Karlskoga är ett lag som lämnar en del blottor.

Vi ger SSK bra chans att göra ett par-tre mål på onsdagen – men givetvis är risken stor att man släpper in ännu fler. Karlskoga är en trolig vinnare men vi tror på underhållande hockey och framförallt gillas målrikt: Över 5,5 mål till 1.68* är starka grejer.

Timrå spinner vidare

Toppkonkurrenterna går riktigt starkt och Timrås svacka innan uppehållet var kostsam – men nu är laget tillbaka på banan. Förra veckan löstes snygga bortasegrar mot AIK (5-1) och Västervik (4-1) och visst är det på tok för tidigt att räkna bort Timrå i racet. Det är en lucka men massor återstår och kapacitetsmässigt är Timrå tillräckligt bra för att fortfarande räknas, absolut. Förra veckans bortasegrar var alltså övertygande och då var ändå Jonathan Dahlén och hans lina ganska sval – där kommer det börja spraka till igen väldigt snart, törs vi lova.

På onsdagen väntar ännu en bortamatch av liknande svårighetsgrad då Timrå gästar Almtuna. Dessa ska ha beröm, helt klart. Åkte ju egentligen ur denna serie i våras och kändes inte riktigt redo när man till slut ändå fick en gratisplats – mot den bakgrunden har Almtuna gjort det klart bra. Efter en tuffare period studsade man tillbaka starkt i fredags, höll undan till 2-1 hemma mot Västerås.

Här menar vi ändå att Almtuna kliver upp i svårighetsgrad och dessutom möter Timrå vid ett farligt tillfälle. Almtuna borta är inte direkt seriens ”roligaste” uppgift men ett Timrå på jakt kommer hit med rätt koncentration, det tar vi för givet – då är det riktigt bra segerchans till tacksamma 1.95*!

München rycker direkt

Efter tisdagens sju dueller avslutas åttondelsfinaler i Champions Hockey League med EHC München-Yunost Minsk på onsdagen – och vi kan inte riktigt se München släppa avancemanget. I den bökiga bortamatchen i Vitryssland förra veckan hamnade München i 0-2-underläge och var direkt illa ute – men vändningen till 3-2 imponerade. I den tyska ligan går München extremt starkt: har tagit 52 poäng av 57 möjliga! Ruskigt imponerande – det är ju ingen skräpliga – och med solklar serieledning kan München gott kosta på sig att ladda hårt för CHL. Det gjorde man ju även förra vintern då man tog sig hela vägen till final (förlust mot Frölunda).

Yunost Minsk gjorde det bra som tog sig vidare från gruppen. Det var en hård grupp och Yunost landade faktiskt på minusmålskillnad – men hade marginalerna med sig i ”rätt” matcher mot finska Pelicans och tjeckiska Trinec. Nu har man dock försatt sig i en jättetuff sits och visst hade man behövt få med sig ett försprång från hemmamötet. Truppen skrämmer inte och den vitryska ligan är ju svag, starka spelare tenderar ju förstås att snabbt hamna i KHL.

Nej, segermaskinen München ska enkelt lösa detta. Någon stor marginal har man inte med sig och därmed räknar vi med att man ”kör” och snabbt går för att stänga detta. Vårt val blir München som vinnare av första perioden till oddset 1.90*!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.