Många heta speltips

Årets sista SHL-omgång

Den här helgen finns det otroligt många spelobjekt på förhand och vi lär klicka många odds. Redan på fredagen lyfts hela åtta speltips fram och det här kan bli en pangstart på helgen. Hockeyexperten får säga sitt efter en vecka där i stort sett allt gått vägen. Dessutom högintressanta fotbollslösningar i fyra olika ligor. Häng med!

Smidigt igen för Timrå

Vi har litat på Timrå den senaste tiden och det har minst sagt varit klockrent: tre raska bortasegrar med klara siffror: 5-1, 4-1 och senast 3-0 mot Almtuna. Timrås svacka innan uppehållet var ganska påtaglig men det är uppenbart att man använde vilan på bästa sätt och nu kommit tillbaka med nya krafter. Att stapla segrar är också helt nödvändigt: det är en liten lucka upp till topptrion som ju också vinner det mesta. Med andra ord: fortsatt Timrå-koncentration krävs och som vi skrev inför Almtuna-matchen senast: visst lär det börja spraka kring superstjärnan Jonathan Dahlén igen väldigt snart?!

Att det ska börja spraka kring Mora känns dock mer avlägset… Bytte i helgen tränare men det blev ingen drömstart med nye finnen Valtonen i båset: förlust med 1-3 i onsdagens krismöte borta mot AIK. Ingen större hockeymatch men AIK var helt enkelt lite bättre. Hos Mora debuterade de nya nordamerikanerna Gazley och Harris men utan att göra succé. Det har heller inte nygamle keepern Bakala gjort. Det stormar en del kring Mora och arbetsklimatet känns inte särskilt gynnsamt. Nej, som det ser ut just nu är Mora i bottenstriden för att stanna.

Timrå gör första hemmamatchen på länge och lär vara suget på att visa upp sig – och med självförtroendet tillbaka ska man ses med mycket bra chans att fixa en trevlig hemmafest mot krislaget Mora. Vi tar Timrå -1,5 till 1,86*.

Björklöven ger betalt igen

Vi har varit positiva till Björklöven från första nedsläpp denna höst och en titt i tabellen ger oss onekligen rätt: Löven toppar, strax före BIK Karlskoga och Modo. Även Timrå är med i matchen men trots Modos framfart den senaste månaden och trots Karlskogas ständiga målfester vill vi mena att Björklövens serieledning är ”korrekt”. Visst har det kommit ett och annat snedskär men överlag inga stora svackor alls. Den hyllade sportchefen Kenttä fortsätter dessutom att jobba hårt: senast debuterade backen Zach Palmquist, Lövens sjätte nordamerikan – visst är satsningen mot SHL uppenbar! I onsdags var Löven absolut inte som bäst men likväl kom fjärde raka trepoängaren: 2-0 hemma mot Västervik och jänkarkeepern Cannata förbättrade sina supersiffror ytterligare.

På fredagen väntar Södertälje på bortais, ett SSK som haft en hygglig trend på sistone. Blev ju först i serien med att byta tränare och det har börjat se bättre ut: tre raka segrar förra veckan. Det var dock mestadels små marginaler och heller inte det värsta schemat – i onsdags steg svårighetsgraden och då föll SSK tillbaka. Ledde faktiskt inför slutperioden i Karlskoga men sedan kom kraschen: torsk med 3-7 till slut! Inte lätt att stå emot Karlskoga-offensiven men sex insläppta på en period är alltid underkänt och kan ha satt SSK i gungning igen.

När Björklöven var här för ganska precis en månad sedan vände man hem till Umeå med 6-1-seger. Riktigt så stora siffror begär vi inte på fredagen – men visst vinner Löven igen! Tvåan spelas till 2.00*.

Efterlängtad vinst för Tingsryd

Tingsryd vann rubbet på försäsongen och den inledande månaden av Hockeyallsvenskan var också klart positiv – men sedan dess har man kört fast. Är uppe i nio raka utan trepoängare och någon trygg marginal ner till bottenstrecket är det inte. Vi vill dock inte såga Tingsryd alltför hårt. En del poäng har ändå trillat in medan nollpoängarna kommit i idel tuffa uppgifter. Förlusterna mot Modo, Timrå, Karlskoga och Löven har ju inte varit så mycket att orda om. Senast var trendbrottet väldigt nära då Tingsryd länge hade 2-0 hemma mot Karlskona. Det sargade självförtroendet märktes och man tappade till 2-2. Tingsryd löste i alla fall extrapoängen och på det stora hela en rätt bra insats som bör ha givit visst råg i ryggen.

Almtuna slåss i liknande tabellregioner som Tingsryd: är tre pinnar bakom och har således bara tre poäng ner till bottenstrecket. Det är svårt att säga annat än att Almtuna ”ska” vara med i botten. Det tåls att upprepas att Almtuna ju faktiskt åkte ur Hockeyallsvenskan i våras men sedan erbjöds en gratisplats då Pantern skickades ur – mot den bakgrunden har Almtuna gjort det ganska bra men i långa loppet blir seriös bottenstrid jättesvårt att undvika, den prognosen är vi inte ensamma om. Senast blev Almtuna nollat, 0-3 hemma mot Timrå, och i segern mot Västerås dessförinnan hade man onekligen marginalerna med sig. Bortaspelet har varit vekt och på fredagen blir det jättetufft att freda sig.

Tingsryd brinner för tre efterlängtade poängen och rent krasst blir uppgiften faktiskt inte så mycket bättre. Dagens Almtuna skrämmer inte ett dugg och vi räknar med att Tingsryd kommer ut hårt och håller hela vägen denna gång. Tingsryd spelas till 2.05*!

Onsdagen ”sitter i”

Kristianstad och Vita Hästen levererade minst sagt olika resultat i onsdags: Kristianstad kommer från säsongens värsta ras, Vita Hästen från säsongens skönaste seger. När lagen nu möts på fredagen är det onekligen svårt att blunda för vad som hände för blott 48 timmar sedan. Kristianstad hade 3-0 hemma mot Västerås efter första perioden och var alltså på jättegod väg mot snygg seger – men sen… Redan efter andra perioden hade man tappat till underläge och i slutperioden fortsatte raset. 4-8 till slut och nu blir det onekligen intressant att se hur Kristianstad reagerar på det raset. Nykomlingen har ju överlag gjort det klart bra men lite sämre den senaste tiden – och kanske blev onsdagen starten på en större svacka? Vi utesluter det inte.

Om onsdagen gav sänkta Kristianstad-skallar var det raka motsatsen för Vita Hästen, som hemma i Norrköping blev laget som satte stopp för Modos dundersvit. Modo kom ju till spel med tolv (!) raka trepoängare men det brydde sig Hästen inte om: tidig ledning som sedan fylldes på till 4-0. Sedan laddade Modo och att Hästen då fick det tufft var inte direkt konstigt – men man höll undan till 4-3 och bejublad seger. Riktigt starkt men inte helt överraskande. Hästen har fungerat bra en längre tid nu och har gjort flera bra matcher, egentligen oavsett motstånd. Har fått med sig poäng i åtta av de nio senaste och det har vid flera tillfällen varit bud på mer. Ifjol var Hästen ett stort problemlag och blev ju klar jumbo i denna serie – att det är en helt ny nivå nu har vi sedan länge kunnat konstatera.

Visst går det att spekulera i ett retat Kristianstad och ett lite väl ”nöjt” Vita Hästen – men nej, som lagen sett ut den senaste tiden och i synnerhet i onsdags har vi inga problem att välja bortasegern här. ”Hästarna” är ett givet speltips när de kan liras till roliga 2.60*.

Vi tar ställning i Londonderbyt

Fulham var på förhand en toppkandidat inför Championship-premiären, både för oss och många andra. I sina bästa stunder imponerar laget men poängmässigt har det inte riktigt tagit fart. Näst senast blev man bortkontrat av Hull men senast blev det tre rättvia pinnar. Man fick ganska tufft motstånd i Birmingham men Mitrovic satte matchens enda mål efter paus. Man skapade en hel del trots bortaplan och avsaknaden av nyckelmittfältaren tillika lagkaptenen Cairney. Nu är han tillbaka när det vankas derby.

Queens Park Rangers hänger med okej i tabellen men något vidare spel har laget inte visat upp. I det förra Londonderbyt var man minst ett nummer för litet mot Brentford. Nu lär det bli tufft igen och vi måste (medvetna om tufft motstånd i flera fall) kalla formen tveksam. QPR har släppt in många mål på slutet och det oroar när man nu ställs mot vassa Fulham. Senast hade man äntligen en bra uppgift hemma mot bottenlaget Middlesbrough. Trots spelövertag och 2-1-ledning bjöd man dock in motståndarna i matchen. Boros kvittering blev matchens sista mål och totalt sett var det en missräkning med poängtapp.

Inget snack om vilket lag som ser starkast ut och hemma på Craven Cottage ger vi Fulham goda möjligheter – ettan ska spelas till oddset 1.83*.

Hemmaplan avgör för Levante

Levante parkerar just nu på en tolfte plats i en jämn tabell där man inte har många poäng varken upp till Europaplatserna eller ned till att vara inblandat i bottenstriden. I senaste matchen tog man ledningen borta mot Athletic Bilbao men orkade inte stå emot en hård press och tappade till 1-2 i slutminuterna. Spelet har varit upp och ner men det är sällan laget är utspelat. På hemmaplan har man gjort det bra och ståtar med endast en förlust. Senaste hemmamatchen var riktigt imponerande när Barcelona besegrades med 3-1.

Nykomlingen Mallorca tillhör seriens bottenskikt även om man just nu ligger på säker mark ovanför nedflyttningsstrecket. Omställningen från Segunda till La Liga har inte gått helt smärtfritt även om man sprattlat till i några matcher och på hemmaplan slog man faktiskt självaste Real Madrid med 1-0 för en månad sedan. I senaste matchen var man riktigt effektiva då man slog Villarreal på hemmaplan trots att bortalaget förde spelet. Men bortaspelet har varit klart sämre. Fem matcher har resulterat i fem förluster och endast två gjorda mål.

Levante är nu tre poäng före Mallorca i tabellen och även om det är tidigt i säsongen så tar det segrande laget här ett litet men ack så viktigt kliv. För Levantes del närmar man sig europaspels-platserna medan Mallorca tar ytterligare ett kliv från bottenstriden.

Vi håller Levante som det bättre laget här och med tanke på Mallorcas svaga bortaspel tycker vi att hemmasegern känns bra till 1.84* i odds.

Revanschsuget Dortmund går för kross

Borussia Dortmund är en riktig maktfaktor hemma på Signal Iduna Park (tidigare Westfalenstadion). Mittenlaget Wolfsburg blev det senaste offret här och de fick åka hem med en 0-3-förlust i bagaget. Matchen dessförinnan så blev det en 3-2-seger mot italienska Inter. Det såg illa ut med ett 0-2 underläge i halvlek. Men deras underbara fans på den södra läktaren som går under namnet ”den gula väggen”, fortsatte att trumma på. Laget reste sig och vände mirakulöst till en 3-2 vinst. Man hade tre raka nollor i ligan när man senast åkte till München för ett möte mot ärkerivalerna Bayern München. Men varken det eller det faktum att Bayern hade en hel del skador spelade någon roll. Det blev som vanligt att när man kommer dit så låser sig allt och man blir överkörda. Denna gången med resultatet 0-4.

Paderborn är nykomlingar som överraskande gick upp i Bundesliga 1 till denna säsongen. Man får nog säga tyvärr för deras del då man ej räcker till och sejouren lär bli ettårig. Sist i ligan med endast fyra inspelade poäng på elva omgångar. Man har förlorat båda de två senaste bortamatcherna med 0-3. Det var mot mittenlaget Hoffenheim och en annan nykomling i form av Köln. Det är orättvist att dra upp gamla resultat mellan lagen då Paderborn var sämre för ett par år sedan. Men trots allt så har Dortmund vunnit de två senaste matcherna mellan lagen med 6-1 och 7-1.

Räkna med att Dortmund kommer vara revanschsugna till max efter att ha blivit förnedrade av Bayern München i senaste matchen. Man har hela fem dagar till nästa match i Champions League så det finns ingen anledning att spara på krafterna. Vi vädrar kross och tar spel på Dortmund hcp -2.5 till oddset 2.10*.

Knappast måltorka i Paris

Vi har trott på mål i många av Lilles matcher under hösten och det har varit en vinnande taktik. Nu gästar laget ett Paris SG som ju har flera spelare i toppklass i sin offensiv. Knappast läge för någon målfattig tillställning och PSG ska normalt vinna komfortabelt.

Det är i vanlig ordning PSG som toppar Ligue 1 men inte i samma överlägsna stil som vi vant oss vid. Även om Mbappé saknas – i skrivande stund finns chans till spel – så har laget tuff konkurrens om platserna framåt. Ett mycket positivt Champions League gör att det trots några snedsteg i ligan är positiva vibbar i storklubben. Vi tror att man tidigt kopplar greppet här och den största risken vi ser är att man slår av på takten. Framförallt kan det ge Lille chanser att sticka upp och få in ett sent tröstmål, om dessa nu inte redan har hittat nätet.

Lille ligger för sin del femma och har i allra högsta grad chansen till en ny Champione League-plats. Det är bakåt som vi tycker att gästerna har sina brister och det är svårt att se dem stå emot hemmalagets högklassiga poängspelare. Framåt har man färgat i såväl ligan som i CL, där det blivit mål i tre av fyra matcher mot tufft motstånd. Lille hade gjort mål i tio raka matcher innan man – slitet efter tufft matchande – kammade noll vid krysset innan uppehållet. Det här är ett lag som skapar lägen i stort sett oavsett motstånd, laguppställning och hemma- eller bortaplan.

Det finns en mycket lockande lösning här, nämligen ”Paris St-Germain vinner och båda lagen gör mål” till fina 2.50* i odds.

Läge för mål i franska tvåan

Caen fick en tuff start i årets ligaspel men man har verkligen ryckt upp sig. Man har nu fem raka matcher utan förlust och det är framför allt offensiven som förbättrats. En viktig orsak har varit Baissama Sankoh som legat bakom det mesta i offensiv väg. I senaste ligamatchen tappade man 1-0-ledning till 1-1 borta mot Auxerre men gjorde sedan en bra match i franska cupen borta mot Mürs-Erigné och vann 6-0.

Le Mans ligger just nu precis ovanför nedflyttningsplats, två poäng bakom Caen. Formen är dock stigande och man är obesegrade i tre raka matcher efter en riktigt bedrövlig inledning på säsongen. Nu vann man visserligen senaste bortamatchen med 1-0 mot Clermont men innan det har bortaspelet varit det stora problemet där man släppt in allt för mycket mål.

Detta blir en viktig match i bottenstriden. Båda lagen har ryckt upp sig på slutet och har alla förutsättningar för att klättra i tabellen. Le Mans bortaspel har inte gjort någon glad och Caen med fin form ska ha fin chans till tre poäng hemma. Framförallt har vi svårt att se Le Mans hålla tätt bakåt.

Ja, vi har verkligen fastnat för överspelet i matchen där över 2 (asian) ser mycket spelvänligt ut då vi får oddset 1.77*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.