Starkt drag i Manchester City-Chelsea

Drag i City-Chelsea

Landslagsfotboll i all ära – att storfotbollen nu dundrar igång igen gillas skarpt på vårt kontor! Mest fokus hamnar ”som vanligt” på Premier League. Kvällsmatchen Manchester City-Chelsea är en höjdare och vi har ett starkt drag: vi räknar med rivstart och tidiga mål. Sedan blir det förstås våldsamt intressant att se Mourinho debutera på Tottenhams bänk: vi räknar med en lyckad debut mot ett West Ham i fritt fall. Spanien, Tyskland och Italien bidrar också med bra lösningar, liksom SHL-hockeyn. Luleå kommer retat till Leksand medan Oskarshamn knappast tar revansch på Färjestad efter 0-12 i förra mötet…

Starkt drag i City-Chelsea

Premier League-lördagen avslutas med en riktig kanonmatch mellan de två lag som vi tycker har spelat bäst hittills – trots Liverpools klara serieledning.

Hemmalaget Manchester City vet om att man inte har råd att tappa alltför många poäng under resten av säsongen, om man ska ha någon som helst chans att gå ikapp Liverpool. Guardiolas mannar lär som vanligt ta tag i taktpinnen direkt och två tredjedelar av lagets matcher har gått över 1,5 mål redan före paus. I flera fall har man då ändå mött lag som redan ifrån start försökt ligga lågt och defensivt kompakt.

Nu väntar istället ett Chelsea som visar upp en härlig offensiv under Lampard. Backlinjen är inte så stabil och den lär sättas på rejäla prov här. Framåt ska det mycket till om inte gästerna får in en boll för farten framåt lär ställa till oreda för City. Abraham har klarat av anfallsrollen galant, uppbackad av lirare som Willian, Mount och Pulisic. Kan Chelsea ”måla” i första halvlek så ska det här spelet sitta som en smäck.

Vi räknar alltså med rivstart och fastnar för över 1,5 på spelformen ”Totalt antal mål första halvlek” till finfina 2.10* i odds. Ett starkt drag i dundermötet City-Chelsea!

Mourinho-effekt!

I lördagens tidiga Premier League-match är det inte svårt att gissa vem kameran kommer att zooma in… Jose Mourinho har ju tagit över Tottenham och nu inleder han med London-derby borta mot West Ham. Det är förstås galet intressant och många har ju verkligen ifrågasatt Tottenhams beslut att skicka ut Pochettino och ersätta honom med just Mourinho, två tränare som inte direkt liknar varandra rent taktiskt. Att få in Mourinho i klubben medför massor med publicitetet och det vill till att Spurs gör snabba resultat, annars blir det inget roligt arbetsklimat… Nåja, på sätt och vis kommer Mourinho in i ett tacksamt läge: det ska ju inte kunna gå mycket sämre än vad det hittills gjort denna höst.

För West Ham kom landslaguppehållet lägligt: befann sig mer eller mindre i fritt fall innan uppehållet med blott två poäng på sex omgångar. Hemmaförlusten mot Newcastle var inte snygg och följdes av en

väldigt platt insats borta mot Burnley, där förlusten till slut skrevs till 0-3. De positiva vibbarna från säsongsstarten är som bortblåsta och West Ham har börjat sugas in i bottenstriden. Kapacitet för uppryckning finns tveklöst men här och nu är West Ham ett lag med massor att bevisa.

Vi säger INTE att Mourinho är rätt man för Tottenham på sikt – men på lördagen räknar vi ändå med en snabb, positiv reaktion. Ett koncentrerat Spurs att vänta och då ska ett West Ham i gungning gott och väl kunna tyglas i derbyt. Vi tar Tottenham tlil 1.74*.

Everton straffar jumbon

Everton ligger på blott 15:e plats och det gör laget till en av Premier League-höstens större besvikelser. Samtidigt måste det noteras att inte mer än tre poäng fattas upp till femteplatsen: det kan gå väldigt kvickt att klättra i det täta mittenskiktet och visst är Everton ett av lagen som kan blicka uppåt i tabellen. Det började också se lite bättre ut innan uppehållet. Avgjorde till 2-1 borta mot Southampton och att Richarlison fick avgöra och bryta sin måltorka var nyttigt – kan Everton få igång brassen fullt ut blir man snabbt ett farligare lag.

På lördagen kommer Norwich på besök, ett Norwich som redan är illa ute. Nykomlingen svarade för ett par positiva insatser från start och fick stora rubriker när självaste Manchester City 3-2-besegrades i september – men sedan var det slut på det roliga… En poäng på de sju senaste och Norwich har varit oroväckande långt borta mest hela tiden. 0-2 hemma mot bottenkollegan Watford innan uppehållet, en förlust som innebar att Norwich trillade ner på jumboplatsen – och det tycker vi faktiskt är ”rätt”. Nej, svårt att vädra någon större bättring för ett Norwich som framförallt slitit med försvarsspelet.

Everton gick alltså på uppehåll i viss medvind och ska nu ses med mycket bra chans att sätta ytterligare fart på klättringen. Vi tvivlar starkt på att Norwich löst sina bekymmer och landar i bekväm hemmaseger. Valet blir Everton med -1,5 i Asian Handicap till oddset 2.10*!

Napoli tar sig samman

Milan har haft en riktigt tung säsong hittills och det forna storlaget huserar strax ovanför botten i tabellen. Man är spelmässigt med i stort sett varje match men man kan inte knyta ihop det utan åker på hedersamma uddamålsförluster. Man kommer från en tung period där man förlorat med uddamålet mot Roma, Lazio och Juventus och endast vunnit mot bottenlaget SPAL. Senaste matchen mot Juventus där man föll med 0-1 stod länge och vägde men Juventus kunde avgöra med kvarten kvar. Dessutom drog Milan på sig massor av gula kort varav två nu renderar i avstängningar (Bennacer, Calhanoglu) i den här matchen.

Napoli har precis som Milan haft en tyngre start på säsongen än förväntat. Man är visserligen svårslagna men man har allt för många oavgjorda matcher mot framför allt lag från den nedre halvan för att vara med i toppstriden. Napoli har nu fyra raka ligamatcher utan seger och är i desperat behov av tre poäng.

Senast spelade man 0-0 hemma mot Genoa i en match där man chansmässigt borde ha avgjort men offensiven, som varit Napolis signum från tidigare säsonger, går inte helt att känna igen. Nu har det varit turbulent i klubben men landslagsuppehållet kom lägligt och vi räknar med ett fokuserat Napoli på lördagskvällen.

Vi har en intressant match att vänta mellan två lag som inte alls levt upp till förväntningarna hittills. Milan med allt för många hedersamma förluster medan Napoli slarvat bort massor av poäng genom oavgjorda resultat i matcher man borde ha avgjort. Vi håller Napoli som det bättre laget i grunden och när Milan har tunga avstängningar på mittfältet tycker vi det väger över rejält för Napoli här.

Vi väljer Napoli -0,25 till 1.93* där oavgjort alltså innebär halva insatsen tillbaka. En bra deal!

Rolig match på gång i Betis

Real Betis har varit extremt ojämna i sina framträdanden under hela hösten. Riktigt bra matcher har följts upp med bedrövliga insatser. Det är framför allt på hemmaplan som de bra matcherna kommit och där har offensiven varit en nyckelfaktor. Senast föll man dock hemma mot ett starkt Sevilla i det laddade derbyt men det var Betis som var det bättre laget och chanser skapades för åtminstone en poäng. Sur derbyförlust!

Valencia smyger med i mitten av tabellen, strax bakom Europaplatserna. Detta trots ett tufft spelschema där man förutom seriespelet även har Champions League att tänka på – landslagsuppehållet kom således lägligt. Man har nu två raka segrar i ligan bakom sig. Senast besegrades Granada hemma med 2-0 efter att man avgjort sista kvarten. Även för Valencias del har det varit offensiven som varit styrkan.

Vi har en intressant match framför oss där vi har vår uppfattning riktigt klar. Detta är två lag med klart större fokus på offensiven än defensiven. När dessutom båda lagen saknar några defensiva pjäser på grund av skador och avstängningar så ser vi en mycket öppen matchbild framför oss.

Vi är tydligt inne på att detta kommer bli händelserikt och underhållande – och målen tickar in! Vi spelar utan att tveka Ö 2,5 mål till 1.77*!

Öppen historia i Bundesliga

Werder Bremen ligger farligt nära nedflyttningsstrecket på en fjortonde plats i tabellen med elva inspelade poäng. Försvarsspelet har har inte alls fungerat och med 24 insläppta mål så är endast jumbon Paderborn och Mainz sämre. Man har haft en del försvararsspelare på skadelistan, det kan delvis vara förklaringen till de defensiva problemen. Lyckligtvis för Bremen har anfallsspelet fungerat: har gjort mål i tio av elva matcher denna säsong. Innan uppehållet blev det bortaförlust mot serieledande Mönchengladbach med 1-3. Dessförinnan ett 2-2-resultat hemma mot Freiburg. Bremen gjorde fina matcher förra säsongen mot Schalke, då man vann samtliga tre möten: två stycken i ligan och en i cupen.

Landslagsanfallaren från Kosovo, Milot Rashica är lagets bästa målskytt med fyra mål (plus tre assist). Glädjande för såväl Bremen som svenska landslaget är att Ludwig Augustinsson är hel igen efter sin skadeperiod. Tränaren har sagt att han kan spela från start men att det är ovanligt att spelare som varit borta så länge går rakt in i laget. Det mesta talar för att han börjar på bänken.

Schalke 04 inledde ligan lite skakigt men sen följde en fin septembermånad med fyra raka segrar. Men när optimismen var som störst så blev det lite skakigt igen och på de fem senaste har Schalke bara vunnit en. Det är försvaret som har inte har varit bra. Laget släppte in väldigt få mål i början men senast så blev det ett svängigt 3-3-resultat mot Düsseldorf och matchen innan dess en 3-2-vinst mot Augsburg. Man är med helt okej i toppen på en sjundeplats, dock endast två poäng från andraplatsen i den ruskigt jämna tabellen. Marockanen Armine Harit är med sina fem mål lagets bästa målskytt.

Det finns väldigt mycket som talar för en målglad historia. Vi tvivlar på att något av lagen har stabiliteten att hålla nollan och räknar med att båda lagen går för segern. Alternativet ”Båda lagen att göra mål & Över 2.5 mål” till oddset 1.80* ser klockrent ut enligt vår analys!

Smal seger för Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen har otroligt mycket kvalite i laget men har svårt med den jämnhet som behövs om man ska utmana allra högst upp. Denna säsong liksom den förra var man nämnda som en topp-4 kandidat på förhand. Man är nuvarande på en åttondeplats men det är jämnt i tabellen och det är endast tre poäng upp till andraplatsen. Kanske man är på rätt spår nu efter en 2-0-seger borta mot Wolfsburg senast – och dessförinnan meriterande 2-1 hemma mot Atletico Madrid i Champions League. Freiburg har varit en tacksam motståndare de två senaste säsongerna, 0-0 i båda bortamatcherna samt 2-0 och 4-0 på hemmaplan. En av deras bästa spelare mittfältaren Kai Hawerts skadade sig senast och spelar ej. Man saknar även den jamaicanske bolltrollaren Leon Bailey som är avstängd, så offensiven saknar en del kreativitet på lördagen.

Man kan likna Freiburg vid en humla. Vissa logiska slutsatser säger att de enligt alla fysikens lagar ej ska kunna flyga, men flyger gör de ändå. Tränaren Christian Streich har presterat otroligt bra med detta lågbudgetlag ända sen han tog över som senior-tränare för klubben 2011. Innan dess har han varit assisterande och U-19 tränare för klubben sedan 1995. En riktig trotjänare. Tippades att slåss för nytt kontrakt även denna säsong men just nu ligger Freiburg på en fjärde plats i tabellen. Det är försvaret som har lyft sig rejält från förra säsongen, endast tolv insläppta mål på de elva första matcherna. Senast en 1-0-vinst på hemmaplan mot Frankfurt i en match som var ett riktigt sjöslag med mycket fysik och hårt spel. Till denna drabbningen så har man en del offensiva problem. Näst bästa målskytten Luca Waldschmidt är skadad och den offensiva mittfältaren Vincenzo Grifo är avstängd efter att ha dragit på sig ett rött kort senast. Tuffa avbräck!

Bayer Leverkusen trivs mot Freiburg och har tillräckligt med klass för att ta hem detta. Båda lagen har dock offensiva avbräck och det vill vi ta fasta på. Alternativet ”Leverkusen vinner och under 3.5 mål” till 2.50* ser riktigt bra ut – då har vi 1-0, 2-0, 2-1 och 3-0 att jobba med och det täcker upp fint!

Retat Luleå straffar Leksand

Straffseger hemma mot Brynäs i torsdags och två poäng in på kontot – men Luleå var INTE alls särskilt belåtet. Kände ju sig rånade på alla poäng då deras ledningsmål dömdes bort och visst fanns det rejält fog för den vreden. Känner vi Luleå rätt omvandlas den energin till en skarp, koncentrerad lördagsinsats borta mot Leksand. Överlag ger Luleå ett ruskigt stabilt intryck. Vinner det mesta i SHL för dagen och avfärdade dessutom det schweiziska storlaget Bern enkelt i CHL. Är i toppstriden för att stanna och som sagt, efter det som hände i torsdags är vi trygga med att det blir bra även på lördagen.

Då är det onekligen svårt att se Leksand göra resultat. De två segrarna innan uppehållet kändes extremt nyttiga för Leksand men nej, den lilla medvinden försvann snabbt… 1-4, 0-4 och 1-7 efter uppehållet – det går till viss del att skylla på ett svårt schema men nej, de två senaste prestationerna har inte varit SHL-mässiga. Lade sig platt här hemma mot HV förra lördagen och kunde inte alls stoppa Frölunda i torsdags. Fyra poäng upp till fast mark nu och stressen växer – den brukar göra det ganska snabbt i just denna klubb…

Att nu få ett retat Luleå över sig är inte direkt vad Leksand behöver – bortasegern till 1.95* blir vårt mycket bestämda val.

Inte 12-0, men…

Oskarshamn fick som bekant en bra start på sin debutsäsong i SHL. Vann ett par matcher och var bra med mest hela tiden. I början av oktober kom man dock till Karlstad och Färjestad – och kraschade fullständigt. Färjestad hade 7-0 efter 16 minuter och till slut landade det på 12-0. Det blev nästan jobbig stämning och där kom Oskarshamn sannerligen ner på jorden. Sedan dess har man egentligen aldrig kommit tillbaka: bara en trepoängare på de 15 senaste och att ”Oskars” är nere på jumboplatsen är föga förvånande. Fyra raka nollpoängare nu – och att på lördagen ställas mot just Färjestad kan inte kännas särskilt stärkande…

Färjestad blev i veckan också varse hur det känns att bli krossat: tappade ju sitt till synes trygga försprång mot Frölunda i CHL då man i tisdags föll med hemska 2-8 i Scandinavium. Givetvis jättesvagt av Färjestad men Frölunda fick vittring och var ruskigt bra. Hur som helst svagt – men däremot blev vi klart imponerade när man bara 48 timmar senare åkte till Ängelholm och slog Rögle med 4-3. Det syntes direkt att Färjestad tagit Frölunda-smällen på rätt sätt. Stabil form en längre tid nu och Färjestad hakar föga förvånade på i den täta toppstriden.

Några 12-0 begär vi förstås inte på lördagen – men visst ska Färjestad kunna räkna hem tre väldigt smidiga poäng. Jättetufft läge för Oskarshamn och Färjestad är alldeles för proffsigt för att ägna sig åt underskattning. Vi tar Färjestad -1,5 till 1.89*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.