Fyra spelidéer i Champions League

Premier League

En enormt innehållsrik spelvecka är igång och tisdagen är inget undantag. I hockeyn hittar vi två björnstarka favoriter – en i SHL och en i Hockeyallsvenskan. I övrigt blir det fotboll ifrån Champions League och där hittar vi hela fyra speldrag. Juventus och Atalanta möttes i helgen med de förstnämnda som segrare. Vi har högintressanta tankar i båda lagens CL-matcher…

Vinna eller försvinna i Moskva

Lokomotiv Moskva parkerar just nu på en andraplats i en jämn toppstrid i ryska Premier League men man har den senaste tiden tappat lite mark till serieledande Zenit efter några sämre matcher. Man vände dock en negativ trend senast när man bortaslog Tambov med 3-2. I Champions League har man haft det tufft. Man hade ett bra läge att hänga på i jakten om en plats i åttondelsfinalen senast men då hade det krävts seger mot Juventus på hemmaplan. Man förlorade istället 1-2 efter ett sent avgörande. Man har fortsatt en liten chans att nå åttondelsfinalen men då krävs tre poäng här och om inte annat är matchen viktig för att ta tredjeplatsen i gruppen och få spela i Europa League.

Leverkusen kommer inte från någon rolig säsong. Man har haft det tufft i Bundesliga där man ligger i mitten av tabellen. Leverkusen fick endast 1-1 hemma mot Freiburg i helgen, detta trots ett stort spelövertag och massor av chanser. I Champions League hade man inför mötet med Atletico Madrid senast tre raka förluster. Men där gjorde man en riktigt bra insats och vann 2-1 på hemmaplan. Leverkusen har fortsatt en liten chans att nå andraplatsen i gruppen men då krävs seger här. En seger är även viktig för att knipa tredjeplatsen och Europa League-spel.

Båda lagen har fortfarande chansen att nå åttondelsfinal även om man är beroende av att Juventus vinner kvällsmatchen mot Atletico Madrid. Men lagen har även en plats i Europa League att spela om och segraren här har en kanonchans att knipa åt sig den. Oavgjort gynnar egentligen inget av lagen då kampen om Europa League vid då istället avgörs i sista rundan. ”

Vi förväntar oss två lag som kör på offensivt här och vi har fastnat för spelet ”Båda lagen gör mål” till oddset 1.74*.

Tight och tuff match att vänta i Turin

Juventus är redan klart för åttondelsfinal i Champions League efter bortasegern mot Lokomotiv Moskva senast. Laget visar kanonform och är obesegrade i såväl Champions League som ligaspelet den här säsongen. Senast laget förlorade var i International Champions Cup i augusti och det var mot just dagens motståndare Atletico Madrid med 1-2. I senaste ligamatchen vände Juventus ett 0-1-underläge till 3-1 sista kvarten och stor matchhjälte blev Higuain med två mål.

Atletico Madrid får inte helt spelet att stämma. Man hade en bra chans att säkra åttondelsfinal i Champions League i senaste rundan då man på bortaplan mötte ett Bayer Leverkusen som då var utan poäng i årets Champions League-spel. Seger där och en plats i åttondelen hade varit säkrad men Atletico Madrid hamnade i 0-2-underläge och trots press lyckades man inte komma närmre än 1-2. I ligaspelet smyger Atletico med i toppstriden men det går inte helt friktionsfritt. Defensiven är ramstark men en sämre offensiv har resulterat i allt för många oavgjorda matcher.

Juventus vill såklart vinna här för att säkra gruppsegern men ett oavgjort resultat är också helt ok. Atletico Madrid säkrar åttondelsfinal vid seger här men ett oavgjort resultat vore ingen kris då man fortfarande har åttondelsfinalen i egna händer och kan ta den på hemmaplan mot Lokomotiv Moskva i sista omgången. Vi ser framför oss en matchbild med två defensivt starka lag som inte kommer ta några onödiga risker.

Oavgjort är ingen kris för något av lagen och då Juventus redan är klara för åttondelsfinal mot ett heltaggat Atletico Madrid tycker vi att värdet finns på bortalaget. Vi spelar halvgarderingen på Atletico Madrid, eller rättare sagt +0.5 till 1.76*.

INTE kört för Atalanta

Atalanta har fortsatt att charma och övertyga i Serie A denna höst – men lagets debuthöst i Champions League har ju inte varit lika munter. Det började med 0-4-smäll borta mot Dinamo Zagreb och på fyra omgångar har laget bara fått ihop en poäng. Ändå är det faktiskt inte kört. Vinner Atalanta mot Dinamo Zagreb och Shakhtar samtidigt som Manchester City gör jobbet mot dessa lag, ja då blir faktiskt Atalanta grupptvåa. Brinner hur som helst för att nu lösa första Champions League-segern någonsin – och lördagens 1-3-förlust mot Juventus lär ha givit extra energi. Atalanta kände sig, fullt befogat, förfördelat där.

Dinamo Zagreb fick alltså en drömstart på turneringen då man svarade för en ruskigt inspirerad insats och helt enkelt körde över detta Atalanta. Att man sedan tappat dubbla ledningar mot Shakhtar Donetsk var dock mindre kul – och framförallt sved ju tappet på hemmaplan någonting alldeles oerhört. När klockan slog över på 90 hade Dinamo 3-1 och snudd på säkrat avancemang – men efter en galen avslutning slutade matchen 3-3. Kommer nu från ”bara” 1-1 i seriefinalen mot Hajduk Split i ligan.

Hoppet lever alltså för Atalanta och på tisdagen blir laget väldigt svårstoppat ”hemma” på San Siro (får ju inte använda sin ordinarie arena). Vi säger tydlig dominans och bra utdelning för Atalanta: spelet bli Atalanta med -1 i Asian Handicap till oddset 1.98*. Pengarna tillbaka om det stannar vid uddamålsseger, alltså

Real Madrid tar revansch på PSG

Mesta mästarna Real Madrid åkte på en riktig käftsmäll när Champions League drog igång för drygt månader: blev upprullat och torskade med 0-3 borta mot PSG, ett PSG som dessutom saknade tunga pjäser den gången. 2-2 hemma mot Club Brugge var inte heller ”Real-värdigt” men två raka segrar mot Galatasaray har nu ändå snudd på säkrat Reals avancemang. 6-0 hemma och Rodrygos stora genombrott var en av höstens höjdpunkter och i ligaspelet är trenden också positiv. I lördags hamnade man omgående i underläge mot ett farligt Real Sociedad men det vände man på ganska tjusigt, 3-1-seger till slut. På tisdagen ska avancemanget i Champions League säkras – men framförallt spelar Real Madrid för stoltheten: givet revanschbegär efter smällen i september!

För PSG är det mesta som vanligt. Det går ju enkelt att hävda att man redan avgjort Ligue 1 och överlägsenheten måste väl vara ganska trist..? Det har nästan sett ut så under hösten, PSG har långtifrån alltid gnistrat. Nu handlar det om HELT annat motstånd än i den franska lunken – inspirerande för PSG men att man härdas så pass dåligt i den franska ligan ser vi som ett problem: har man dagsformen för att utmana Real Madrid borta? Inte alldeles enkelt att svara på men vi tvivlar.

Vi räknar med en helt annan match jämfört med i september och menar att det luktar Real-revansch lång väg. Den här gången är det Real Madrid som ska bevisa sig – och det brukar man göra när det krävs. Vi tar Real Madrid till 2.35*.

HV stoppar Örebro

Bara en SHL-match på tisdagen – men den är å sidan högintressant. HV71 tar emot Örebro, ett Örebro som ju gör stor succé. Litegrann i skymundan smyger dock även HV bra med i tabellen. Är faktiskt inte mer än sex poäng bakom och har sett stabilt ut en lång tid nu. Upphämtningen till två poäng hemma mot Djurgården senast var imponerande – och dessförinnan städade HV av Oskarshamn, Rögle och Leksand med totalt 16-1! Inte seriens tre hetaste lag direkt men likväl grymma siffror av ett HV som fått ihop lagbygget bra.

Det har sannerligen Örebro också och segrarna fortsätter ju att ticka in. På sistone har man dock fått slita rätt rejält: uddamålet hemma mot såväl Malmö som Linköping. Visst är det en rejäl styrka att hitta segrarna även i de jämna matcherna men det går onekligen att hävda att Örebro haft marginalerna med sig vid ett antal tillfällen – nog ska en något tuffare period vänta runt hörnet..? Det är trots allt värt att påminna om att Örebro inte på något sätt förväntades toppstrida när säsongen drog igång.

Det ska också sägas att det framförallt är på hemmais Örebro glänst: borta är siffrorna bra men inte glänsande. Nej, vi gillar läget för HV71 att krypa riktigt nära Örebro i tabellen här. Ettan spelas till 2.05*!

Ny segersvit igång

Tolv raka segrar nyligen men sedan fick Modo ge sig; torskade ju borta mot formlaget Vita Hästen förra onsdagen. Kom nästan ikapp men icket. Nåja, Modo har svarat upp fint efter den besvikelsen: 5-3 mot AIK följdes av enkla 5-2 borta mot Karlskrona och nu är alltså en ny segersvit i rullning. Det behövs för att haka på ärkerivalen Björklöven i toppstriden och med denna offensiv är det svårt att tro annat än att Modo kommer fortsätta att vinna matcher i rask takt. Står på 93 gjorda mål på 22 spelade matcher – det är ruggigt det.

Exempelvis har man gjort 41 mål fler än Almtuna, onsdagens motståndare. För Almtuna är det jättejobbigt nu. I söndags gick man en småtokg match här hemma mot Mora: vände 0-3 till 4-3, bara för att sedan tappa till 5-6. Sur förlust även innan dess då man åkte dit i slutet borta mot Tingsryd. Lite oturligt såklart – men givetvis inte bara en slump att Almtuna får ge sig i jämna matcher. Laget tar jobbet men saknar helt enkelt spetsspelare som kan kliva fram. Nu kan Almtuna åka ner under strecket – och känslan är att det kommer bli tufft att sedan ta sig därifrån.

Modo har hållit koncentrationen uppe på ett imponerande vis och det utgår vi från att man gör även på onsdagen: då tar klasskillnaden ut sin rätt här. Vi håller Modo-tvåan till 1.60* som en mycket användbar favorit.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.