SHL och Europa League på schemat

Årets sista SHL-omgång

Efter ett par händelserika Champions League-kvällar är det dags för ”lillebrorsan” Europa League att spela gruppspelets näst sista omgång. Några lag kan säkra avancemang medan andra tappar chansen – vi har snokat fram de hetaste oddsen. Torsdag betyder annars SHL och det gillar vi ju som bekant. Örebro går fortsatt oväntat starkt och snart måste det väl ta slut? Läge för kapabla Luleå att slå till och oddset duger absolut. Här ska jobbas in vinnare!

Omotiverat Rosenborg tappar igen

Rosenborg är inte att känna igen jämfört med tidigare säsonger. Den tidigare norska seriesuveränen ligger inte bättre till än en fjärdeplats inför slutrundan i norska ligan. Inte heller i Europa League har man rosat marknaden och står fortsatt utan poäng efter fyra spelade matcher. Rosenborg saknar den där riktiga spetsen i årets trupp för att på allvar kunna prestera i Europa och framför allt är det offensiven som inte levererat som tidigare.

LASK slåss tillsammans med Salzburg i toppen på den inhemska österrikiska ligan och ligger just nu på en andraplats med endast en förlorad match på de 15 första omgångarna. Även i Europa League har LASK gjort det bra. Senast var det rejält proppen ur hemma mot PSV och man vände 0-1 till 4-1 i andra halvlek. Det är fortsatt tätt mellan tre lag som slåss om tre platser i grupp D och LASK sätter sig i en mycket bra sits inför nästa omgång vid seger här.

Rosenborg har visserligen även i år gjort det bra hemma på Lerkendal och det är aldrig roligt att åka till Trondheim såhär sent på året. Men Rosenborg har inget att spela för och önskar nog att en tung säsong redan vore över. Samtidigt är det full motivation på LASK och med det spel man visat upp hittills under säsongen är LASK klassen bättre än Rosenborg.

Vi går på att motivationen blir en tung faktor här och spelar LASK-vinst till klart tilltalande oddset 1.75*.

Målrik måstematch i Istanbul

Istanbul Basaksehir fick en svag start på årets Europa League-spel med en 0-4-förlust i första omgången borta mot Roma. Men efter det är man obesegrade och leder nu grupp J på sju poäng. Seger här och Istanbul Basaksehir är klara för nästa runda. Klubben är tämligen ung men man kommer från några starka säsonger i turkiska ligan och laget kryllar av profiler där Robinho är det största namnet. I ligaspelet går man som tåget och har nu tio raka matcher utan förlust, där man just nu ligger på en tredje plats endast två poäng från serieledning.

Roma har haft det tufft i Europa League-spelet och seger här är troligtvis ett måste för att nå nästa omgång. I Serie A har det gått bättre och man har endast två förluster hittills. Men ett gäng oavgjorda matcher gör att man sackar efter topplagen Juventus och Inter. I senaste ligamatchen slog man pliktskyldigt Brescia hemma med 3-0 och det var en viktig tillbakastuds efter förlust i matchen innan borta mot Parma.

Roma måste framåt för tre poäng här och man möter samtidigt ett Istanbul Basaksehir med stor offensiv potential. Oavsett resultat under matchen kommer ett lag få lov att gå framåt och vi ser framför oss en mycket öppen historia. Över 2.5 mål ser mycket bra ut till 1.84* i odds!

Arsenal bräcklig favorit

Hur är det ställt med Arsenal? Ja, inte är det bra i alla fall och i helgen kom ytterligare ett bottennapp. Southampton hemma var ingen särskilt svår uppgift på papperet men det blev ingen seger. Trots hemmaplan höll man på att förlora i 2-2-mötet i lördags. Nu är det Europa League som gäller och där lir det svårt att missa avancemang. Förlust ikväll så kan det dock bli nervigt inför slutomgången. Varken offensiv eller defensiv håller acceptabel standard och nu har man en lurig uppgift.

Ja, Eintracht Frankfurt är inget dåligt lag även om man ligger efter Arsenal i Europa League-tabellen. Tyskarna var bättre spelmässigt i det första mötet men fick inte in bollen medan Arsenal var osedvanligt effektivt. Resultaten har överlag varit en besvikelse för Frankfurt hittills men det ser inte så tokigt ut spelmässigt och snart lossnar det på allvar. Det var ju inte längesen man körde över självaste Bayern München med hela 5-1.

Medan hemmalaget kan tänkas vila några kuggar så tror vi på en stark bortaelva och god poängchans. Visst känns tre poäng viktigt för gästerna men ett kryss kan accepteras av båda lagen – inte minst Arsenal. Därmed tar vi gärna ett spel på halvgarderingen på bortalaget. Eintracht Frankfurt +0.5 spelas till 1.82* i odds.

Förutsättningar för mål i Portugal

Sporting inledde säsongen svagt i såväl ligaspel som Europa League. Man förlorade första matchen borta mot PSV med 2-3, men har sedan tre raka segrar i gruppspelet. Sporting leder grupp D och säkrar vid seger här avancemanget till nästa omgång. I ligaspelet har man också ryckt upp sig rejält med fyra segrar på de fem senaste matcherna efter en knackigare start.

Om Sporting visat bättre form på slutet så är det helt tvärtom för PSV. Man inledde såväl ligaspel som Europa League mycket starkt men har sedan tappat det rejält. Man vände visserligen en dålig trend i ligaspelet senast, via seger med 2-1 hemma mot Heerenveen. Men det var första segern på fem omgångar. I Europa League inledde man med två övertygande segrar men även där har man en dålig period och senaste matchen när man tappade 1-0-ledning borta mot LASK till förlust 1-4 var riktigt svag.

Vid tre poäng här säkrar Sporting avancemang till nästa runda och PSV måste vinna för att inte vara beroende av andra resultat i slutrundan. Så PSV måste framåt och av det man visat på slutet så är inte defensiven helt att lita på.

Senaste matchen mellan lagen slutade 3-2 till PSV på hemmaplan och vi blir inte förvånade om vi får se något liknande här. Med förutsättningarna som ges gillar vi överspelet och testar över 2,75 till oddset 1,94*.

Toppchans för lättat Djurgården

Den 19 oktober vann Djurgården mot Leksand med 4-0 – sedan följde åtta raka utan trepoängare och krisdoftande rubriker. Sedan landslagsuppehållet har det dock sett bättre ut. Slog ut Skellefteå ur CHL och har gjort bättre insatser även i SHL, vilket i lördags kröntes av första trepoängaren på en dryg månad. Höll undan till 3-2 hemma mot Växjö och visst var det en ruskigt viktig seger. Truppläget ser numera bättre ut och visst har Dick Axelsson kommit in och bidragit rätt rejält.

Nu väntar Leksand igen vilket alltså bådar gott för Djurgården sett till förra mötet – och nu är det Leksand som krisar. Svårt att säga annat efter 2-20 på de fyra senaste… Senast började Leksand faktiskt ganska bra hemma mot Luleå men blev sedan hårt straffat. Förlusten skrevs till 0-5 och det är uppenbart att ”minuspsyket” slagit rot hos detta Leksand. Tabelläget börjar bli stressande och att nu gästa Hovet och ett nytänt Djurgården låter föga tacksamt.

När Djurgården nu äntligen jobbat sig ur svackan har vi svårt att se laget slarva bort medvinden genom att bränna hemma mot jumbon. Nej, ett bra Djurgården att vänta och då ska smidig hemmaseger noteras. Djurgården -1,5 till 1.90* blir vårt starka val.

Luleå spänner musklerna

Vi har spekulerat i tuffare tider för Örebro men nej då, laget vinner vidare! Inget snack om att laget fått kämpa ganska hårt för trepoängarna på sistone men likväl mycket imponerande att ständigt hitta vägar att vinna. I tisdags klev man ifrån i slutperioden borta mot HV71 men siffrorna 4-1 ska onekligen tas med en nypa salt: ”så enkelt” var det verkligen inte. Nu är det tätt på given och på torsdagen menar vi att svårighetsgraden slår i taket: Luleå borta.

Alltid en svår uppgift och vi är riktigt glada i dagens Luleå, som med enstaka undantag varit smått klockrent en längre tid nu. Senast var laget ovanligt sömnigt från start borta mot Leksand men reserven Rautio tog allt och sedan kunde man kliva ifrån till 5-0. Luleå fortsätter att släppa in extremt få mål – 0 eller 1 insläppt i sex av de sju senaste – och framåt har man en väldigt sund spridning av målskyttet. Nu går Luleå för att passera Örebro i tabellen och känner vi Luleå rätt kommer det att locka fram det bästa ur laget.

Utan att på något sätt såga Örebro vill vi nu ändå bestämt hävda att man möter sina övermän: Luleå spänner musklerna och vinner till 1.83*.

Storebror Malmö slår till i derbyt

Vi och ”alla andra” har varit väldigt positiva till Rögle denna höst. Kul med en frisk fläkt i toppstriden tycker nog de flesta – men Malmö Redhawks har knappast applåderat… Givetvis surt att se lillebror Rögle gå så pass starkt och när det nu vankas derby blir det lätt att räkna med ett retat Malmö – och vi gillar läget för skräll. Det är ju inget snack om att Rögle befinner sig i en svacka, en svacka som börjar bli oroväckande lång. Fick en tuff start uppe i Skellefteå senast och kom aldrig ikapp – det var sjätte raka utan trepoängare. ”Självklarheten” från säsongsupptakten finns inte längre där och visst har Rögle lidit av att lira utan esset Everberg den senaste tiden.

Malmö, som åkte dit på ett sent avgörande i säsongens första derby, står och stampar i tabellen. Lovande prestationer tenderar att följas av klart sämre. Näst senast svarade man för en av höstens bättre prestationer då man snudd på körde över Växjö. Två dagar senare var dock Malmö plötsligt blekt igen och blev nollat, 0-2 hemma mot Brynäs. Den ojämnheten duger förstås inte om det ska bli klättring i tabellen och lagmaskineriet fungerar onekligen inte lika bra som de senaste säsongerna. De kvällar Malmö kommer ut med rätt inställning är man dock fortfarande väldigt tunga att möta – och visst ska vi kunna räkna med den typen av Malmö på torsdagen!

Hemma eller borta brukar inte ha någon större betydelse när dessa möts och när vi dels räknar med ett laddat Malmö, dels tvivlar på Rögle-statusen blir det inte svårt att välja: Malmö skrällspelas till 3.40*!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.