Björklöven rycker

Årets sista SHL-omgång

Vi har lyft fram Björklöven från första nedsläpp denna säsong – och med snart halva Hockeyallsvenskan spelad måste vi kunna konstatera att vi fått rätt. Laget imponerat stort och ikväll kan ”Löven” rycka undan ytterligare i tabelltoppen: vi räknar med behaglig seger hemma mot problemlaget Mora. För AIK är läget minst sagt dystrare men ikväll räknar vi med desperation och gillar läget hemma mot ett formsvagt Karlskrona. Fotbollsutbudet är också synat och ger flera sunda speldrag. Bland annat gillar vi Frankfurt borta mot Mainz. Frankfurt kommer stärkt av Europa League-segern mot Arsenal och tar nu chansen att få ordning även på Bundesliga-spelet. Bra bortavinnare!

Björklöven rycker undan

Snart halva Hockeyallsvenskan spelad – och SHL-drömmen för Björklöven växer sig allt starkare för varje omgång som går. Förra veckan var lagets allra bästa hittills: bortasegrar mot såväl BIK Karlskoga som Timrå var ruskigt starka papper. Att man igår dessutom kunde notera 0-7-förlust för Modo, lagets allra värsta rival, skadade inte heller… Björklöven kan nu rycka undan ytterligare i tabelltoppen och det ska knappast vara några problem att hålla koncentrationen uppe på måndagskvällen. Publiken hemma i Umeå är verkligen med på noterna och ett bra Löven är att vänta igen.

Då blir det naturligtvis ohyggligt svårt för Mora, som ju kämpar i botten och inte direkt kommer vara nära någon snabb återkomst till SHL… Det är ju faktiskt ganska svårt att föreställa sig att detta lag spelade SHL-hockey så sent som i våras. Nåja, efter tränarbytet nyligen har Mora i alla fall fått in lite ny energi. Samtidigt har segrarna kommit mot lag som Mora ”ska” ha bakom sig i tabellen (Almtuna, Västervik) – svårighetsgraden ikväll är knappt ens jämförbar.

Nej, Björklöven missar inte detta läge att rycka undan. Smidig hemmaseger att vänta och lösningen ikväll blir Björklöven Puck Line -2,5 till oddset 2.05*.

Desperat AIK slår till?!

28 omgångar kvar – men visst är läget akut för AIK i Hockeyallsvenskan! Det har gått och blivit tio poäng upp till strecket och så många ”räddningsplankor” finns inte i bottenstriden: laget måste snarast börja vinna matcher, det är inte mycket svårare än så. Bytte ju nyligen tränare till nygamle Bobo Simensen och det blev seger i hans första match – men nej, fyra raka förluster sedan dess… Av många dystra matcher kom den kanske allra dystraste i fredags: 0-5 mot rivalen och bottenkonkurrenten SSK. Nu kan det i alla fall inte bli mycket värre och i grund och botten är AIK inte SÅ HÄR dåligt, det törs vi fortfarande påstå. Vi måste kunna räkna med desperation från Gnaget ikväll.

Gästas av Karlskrona och det kan vara en lämplig uppgift. Det var rörigt hos Karlskrona inför säsongen men mot den bakgrunden har laget gjotr det bra. Har just nu den viktiga åttondeplatsen – men trenden är tydligt negativ. Tre raka förluster (och sex raka utan trepoängare) och vi kan inte påstå att vi är särskilt förvånade om de tuffare tiderna. Sprack till slut i en svängig match mot BIK Karlskoga och vi tycker att även måndagens uppgift är ganska lurig.

Höstens AIK lämnar inte direkt några ”garantier” men som sagt, vi vädrar desperation och rätt inställning ikväll – det kan definitivt räcka hela vägen hemma mot ett formsvagt Karlskrona. Till 2.55* får AIK chansen till riktig nyckelseger!

Inga nollor på Sardinien

Cagliari åkte till Lecce i förra omgången med tre raka segrar i bagaget. Det såg också länge ut att bli en fjärde. Cagliari hade en tvåmålsledning med tio minuter kvar men drog sedan på sig två röda kort och Lecce kunde komma ikapp till 2-2. Framförallt är det på hemmaplan som Cagliari har kört på rejält med en imponerande offensiv. Joao Pedro har levererat med sina sju mål men ett stort utropstecken har även varit Radja Nainggolan, som fått ett riktigt lyft sedan återkomsten, närmast från Inter. Efter de röda korten senast har Cagliari målvakten Robin Olsen och backen Fabrizio Cacciatore avstängda här.

Sampdoria har haft en riktigt tung säsong hittills men man har ryckt upp sig rejält på slutet och är obesegrat i fyra raka matcher. Trots detta ligger man fortsatt pyrt till i botten med tolv inspelade poäng och endast två poäng ner till nedflyttningsstrecket. Senast tog man en viktig trepoängare hemma mot Udinese efter att ha vänt 0-1 till 2-1 och segern var såväl rättvis som välförtjänt.

Cagliari har alltså defensiva avstängningar här och Sampdoria visar samtidigt uppåtgående form. Som Cagliari har sett ut på hemmaplan, framför allt offensivt, är det dock svårt att inte tro på hemmaseger trots avstängningarna.

Med Cagliaris defensiva avbräck finns ändå goda chanser för ett bortamål och samtidigt är Cagliaris offensiv på hemmaplan riktigt stark: vi lockas av lösningen ”båda lagen gör mål” till oddset 1.83*.

Dystert för Detroit

Den som följer NHL-hockeyn med ”ett halvt öga” kanske är förvånade över Detroit Red Wings usla framfart – men nej, bottenplaceringen är faktiskt helt och hållet i sin ordning. Trenden har varit negativ för laget de senaste säsongerna och nu har man sin svagaste trupp på flera decennier. Att man denna höst har störts av skador har naturligtvis inte heller underlättat. Senast tog man stryk med 2-5 hemma mot Washington vilket var nionde raka förlusten! 1-6 mot Philadelphia och 0-6 mot Toronto innan dess… Nej, det är dystert för Detroit och det är ohyggligt svårt att se någon större ljusning.

Då har New York Islanders onekligen gått bättre: nyligen staplade man upp en svit med poäng i 17 raka matcher! Inte mindre än 15 av matcherna vanns och givetvis har Islanders satt sig i bra position i tabellen. Sviten sprack i Kalifornien förra veckan då man torskade mot Anaheim och sedan även mot Los Angeles ”av bara farten”. Senast tog man sig dock samman igen och vann med 2-0 hemma mot Columbus: ganska typiska siffror för ett Islanders som under kanoncoachen Trotz bygger på en stark defensiv.

Islanders kommer fortsätta att vara svårslaget och nu har man förstås finfin chans att tygla ett Detroit som är fullständigt under isen. Vi spelar Islanders till 1.83* – en sund vinnare i natten!

Frankfurt följer upp

Den som följt Eintracht Frankfurt de senaste säsongerna vet att det varit väldigt mycket fokus på Europa League. Förra säsongen gick man ju hela vägen till semifinal – och kunde mycket väl vunnit hela turneringen, törs vi påstå. Spelar Europa League även denna höst och kommer nu från en stor framgång. Vände och vann borta mot Arsenal i torsdags och därmed har man ett drömläge till avancemang inför slutomgången. Riktigt, riktigt skönt – och nu gäller det att ta tag även i ligaspelet. Förlusterna på sistone har inte varit något vidare men Bundesliga-tabellen är ytterst jämn och det kan gå snabbt att klättra. Med koll på läget i Europa League är det nu hög tid att visa klassen även i ligaspelet.

Gästar på måndagen bottenlaget Mainz, vars bäste målskytt heter Robin Quaison. Varken han eller laget i stort gör dock någon särskilt vass höst och inför kvällen är laget blott poängen ovanför kvalstrecket. Framförallt har försvarsspelet varit dystert: 31 insläppta på tolv omgångar är ingen vacker notering. Senast slog dock Mainz till snyggt: 5-1 borta mot Hoffenheim, trots spel med tio man hela andra halvlek! Fin bedrift men onekligen en märklig match där Mainz gjorde mål på ”allt” och där Hoffenheim upplevde en riktig mardröm. Nej, Mainz måste visa mer innan vi på allvar törs slå fast någon nytändning.

Farligt läge att möta Frankfurt ikväll, ett Frankfurt som kommer ”boostat” av Arsenal-segern och som behöver gå för trepoängaren. I grunden skiljer ganska mycket i gästernas favör och vi plockar Frankfurt-tvåan till 2.45*.

Målrikt på gång i Serie B

Nykomlingen Pisa inledde säsongen mycket starkt i Serie B. Men trots att man inte haft någon rejäl svacka så har man halkat nedåt i en mycket jämn tabell. Mycket beroende på ett svagt bortaspel där man endast tagit en seger på sju försök. Hemma har man dock varit klart bättre och där har man istället endast förlorat en match. Senast fick man 1-1 borta mot Cittadella trots att man saknade sin avstängde skyttekung Michele Marconi, som dock är tillbaka här.

Pordenone är precis som Pisa nykomlingar i Serie B inför årets säsong och efter en tuff start på säsongen har Pordenone verkligen hittat formen. Fem raka matcher utan förlust har gjort att man klättrat till en fjärdeplats i tabellen. Senast tog man en stark seger hemma mot Perugia med 3-0 och det är också hemmaspelet som varit Pordenones styrka medan man på bortaplan varit klart sämre och framför allt släppt in för många mål.

Vi har en intressant match att vänta i Pisa under måndagskvällen. Det är två tämligen pigga nykomlingar som framför allt spelat en attraktiv fotboll. För Pisas del inte alltid så effektiv men det har renderat i många mål såväl offensivt som defensivt. Pordenone har gjort det bra men bortaspelet lämnar mer att önska. Intressant är att samtliga Pordenones bortamatcher den här säsongen slutat med såväl gjorda som insläppta mål.

Vi är helt inne på nya mål på måndagen och plockar Ö 2,25 mål till oddset 1.80*!

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.