Champions League glöder

odds

Wow, vilken kväll det blev i gårdagens Champions League med dramatik på i stort sett varenda arena. På onsdagskvällen är det dags igen och vi har analyserat matcherna noga. Dessutom lyfter vi fram flera fina hockeydrag där vana läsare säkerligen reagerar på att vi går emot ett av våra ”favoritlag” sett till hur vi spelat under hösten. Häng med och ta rygg!

Atalanta fullföljer!

Efter fyra omgångar stod Atalanta på blott en poäng och lagets debuthöst i Champions League såg ut att bli en flopp. Laget har dock haft övriga resultat med sig och i och med den övertygande 2-0-segern hemma mot Dinamo Zagreb senast lever ju nu hoppet inför slutomgången, i allra högsta grad. Seger borta mot Shakhtar Donetsk samtidigt som Manchester City tar poäng av Zagreb innebär att Atalanta går vidare. Något av en ”gratischans” och visst blir det mycket enkelt att räkna med ett Atalanta som åker till Ukraina och går för det på onsdagen. Hemmaförlusten mot Shakhtar i oktober sved verkligen, den matchen förtjänade Atalanta inte att torska, och italienarnas vägvinnande, attraktiva fotboll kommer att sätta sin prägel på onsdagens match.

Givetvis är Shakhtar borta en svår uppgift – men ändå inte riktigt lika tuff och respektingivande som för fem-tio år sedan. För att generalisera en gnutta har lagen från öst fått det allt tuffare att hävda sig i konkurrensen och det gäller även Shakhtar, även om man i övertygande stil håller ställningarna hemma i Ukraina: har gjort ett jätteryck i ligan och lagt ärkerivalen Dynamo Kiev långt bakom sig. Starkt av det brasseinfluerade Shakhtar att hålla 1-1 borta mot Manchester City senast – dock ett City som ju inte direkt förtog sig.

Grundläget är att Shakhtar sitter nöjda med krysset – det ger initiativet till Atalanta och då menar vi att hemmalaget lever farligt. Vi ger Atalanta spännande chans att fullfölja sin upphämtning och vi lirar bortasegern till 2.55*!

Baksmälla hos Björklöven?!

Vår ”säsongslånga” hyllning till Björklöven kvarstår och serieledningen tycker vi som bekant är rätt och riktig. Nu kommer man från storderbyt hemma mot Modo, en uppsnackad match som var utsåld sedan länge. Det blev en rejäl drabbning där Löven till slut vann med 4-3 efter straffar, till stort jubel. Gott så – men vi tycker ändå inte att Löven visar sin allra bästa form just nu och på onsdagen går det onekligen att spekulera i viss ”baksmälla” efter Modo-matchen. Det har vi sett förr.

Uppgiften är i vilket fall som helst svår. Gästar ju ett Västerås som verkligen kommit igång. Såg snudd på uträknat ut i topp-2-striden men 20 poäng av 21 möjliga på de sju senaste har tagit in VIK i striden igen, vilket ju inte alls är någon skräll sett till förhandstipsen. Fortfarande är det en lucka uppåt men spelschemat är tight och håller Västerås i toppformen ett par veckor till kommer man kunna närma sig ytterligare ganska kvickt. Senast drog man längst i en svängig match i Västervik (6-4) och framförallt har offensiven blivit hetare.

Västerås tystade Björklöven uppe i Umeå i november, snygg 2-0-seger, och vi måste gilla läget för Västerås igen. Visar säsongens bästa form och möter Löven i ett bra läge, enligt vår analys – roligt läge att testa Västerås till 2.80*!

Vita Hästen nästa offer

”Karlskoga öser vidare” var rubriken i söndags och jodå: 7-3 hemma mot Kristianstad. Snygga siffror men ärligt talat inte mycket att längre höja på ögonbrynen över. BIK Karlskoga är ju på väg mot en offensiv rekordsäsong. Har nu gjort 122 mål, vilket exempelvis är 31 fler än serieledande Björklöven, och i de fyra senaste har laget landat på sex, sju, fem och sju gjorda mål. Inte mycket talar för att Karlskoga kommer att lugna ner sig. Produktionen sprids ut bra (har åtta spelare topp-30 i poängligan) och självförtroendet är stort. Dessutom är ju motivationsläget konstant högt: ligger tvåa men flåsas i nacken av Timrå, Modo och Västerås.

På onsdagen gästar man Vita Hästen, ett annat lag som vi snackat gott om. Har fungerat bra en längre tid och poäng i 13 av de 16 senaste bekräftar ju det. Nu törs vi ändå påstå att Hästarnas allra bästa form ligger några veckor bakåt i tiden. Ingen märkvärdig rad på sistone och viss måltorka råder: har i fyra raka landat på ett eller två mål. Inga Karlskoga-siffror, direkt…

Karlskoga har haft bekymmer med Hästen i tidigare möten men nu räknar vi med revansch. Vita Hästen blir nästa offer för Karlskogas sanslösa målform: fyra-fem bortamål förvånar inte och då blir det seger! Karlskoga liras starkt till 2.05*.

Hela vägen, AIK

Det finns tuffa förluster – och så finns det AIK förlust hemma mot Almtuna i måndags… I en riktig nyckelmatch gjorde AIK 2-0 med åtta minuter kvar – men efter dessa åtta minuter stod AIK som förlorare med 2-3. Laget har ju torskat det mesta denna höst men måndagens förlust var onekligen den allra tuffaste. Gjorde ändå länge en hygglig prestation och förra veckans enpoängare mot Karlskrona och framförallt Västerås var också ganska positiva. Det är elva poäng upp till strecket och visst går det att snacka om rejält minuspsyke. Vi tycker ändå att man kan prata om stigande form och har man nu tagit måndagens smäll på rätt sätt, ja då blir det rejält laddat på onsdagen.

Vi tycker att uppgiften ser riktigt bra ut för Gnaget: nykomlingen Kristianstad har kört fast å det grövsta. Senast sprack man tidigt borta mot Karlskoga och torskade till slut med 3-7. Nollat mot Tingsryd innan dess och på de tio senaste har Kristianstad torskat en nio. Att en nykomling börjar inspirerat för att sedan svalna betänkligt har vi onekligen sett förr och vår prognos är solklar: Kristianstad kommer få svårt att hejda raset. Har sugits in i bottenstriden för att stanna, vi har svårt att se någonting annat.

Mest varenda AIK-match kan beskrivas som en ödesmatch – men här är det ju verkligen så. Ska man till slut kunna ha två lag bakom sig är Kristianstad ett av lagen som ”måste” passeras. Vi räknar med att AIK gjort några nyttiga timmar hos idrottspsykologen och nu är redo: vinner till 2.22*!

Mycket mål i Belgien

Club Brugge spelar för att behålla tredjeplatsen som ger laget en plats i Europa League. De två första platserna i gruppen är redan vigda åt PSG och Real Madrid. Men bara en poäng bakom Brugge så lurar Galatasaray som även de vill lägga beslag på Europa League-biljetten. Laget har uppträtt stabilt i Champions League och har tre oavgjorda och två förluster som båda kommit mot de suveräna gruppvinnarna PSG. Man lyckades överraska och knipa en pinne mot Real Madrid på Santiago Bernabéu-stadion. Visserligen lite turligt då det var stort övertag både i målchanser och bollinnehav till Real Madrid. Men två fina omställningar gjorde att matchen slutade 2-2. Den andra gruppspelsmatchen spelas mellan PSG och Galatasaray. Givetvis är PSG stora favoriter men de har redan vunnit gruppen och stora skrällar har hänt förr när det bättre laget saknar motivation. För att vara helt säkra på att knipa tredjeplatsen i gruppen så måste Brugge gå för vinst i denna match.

Real Madrid är redan klara och då man har väldigt mycket skador så blir det ett väldigt b-betonat lag som skickas till Belgien. Senaste matchen i Champions League så fick man 2-2 på hemmaplan mot PSG. Man hade en 2-0-ledning men kunde inte knyta åt säcken. Det var nog ett hårt slag mot lagets stolthet då man verkligen ville ha revansch efter att ha blivit utspelade i Paris där man förlorade med 0-3. Förutom den matchen så har man vunnit sina övriga senaste fem matcher och man börjar hitta en riktigt fin form. Tyvärr så har det som tillägg till lagets långtidsskador även blivit några nya skador, där det tyngsta avbräcket är Eden Hazard. Man har ändå flera spelare som vill visa upp sig och prestera fint så man får behålla platsen i tränare Zinedine Zidane förstaelva.

Club Brugge måste gå fullt ut för seger för att med garanti säkra sig tredjeplatsen. Real Madrid är ett offensivt lag och tycker bättre om att anfalla än att försvara sig. Vi gillar spelet där man får insatsen tillbaka vid exakt tre mål. Över 3 mål spelas till 1.91* i odds.

Kul lösning i Atleticos måstematch

Atletico Madrid innehar nu andraplatsen i gruppen, en poäng före Bayer Leverkusen. Så vid seger här säkrar Atletico en plats i åttondelsfinalen. Formen är dock dunkel och Atletico har inte vunnit på fyra matcher. Senast i Champions League föll man borta mot Juventus med 0–1. Detta har följts upp med förlust hemma mot Barcelona och nu senast 0–0 borta mot Villarreal i ligaspelet.

Lokomotiv Moskva är helt avsågade i botten av grupp D med endast tre inspelade poäng. Chanserna till avancemang försvann helt i senaste matchen där man hade behövt vinna men istället föll med 0–2 hemma mot Bayer Leverkusen. Även efter det har man gått tungt i ligaspelet. Först förlorade man hemma i derby mot Dinamo Moskva med 1–2 och detta följdes upp av en bedrövlig match senast där man på bortaplan förlorade med 0–4 mot Arsenal Tula. Så formen är allt annat än god för Lokomotiv.

Ett motiverat Atletico Madrid ska såklart ha kanonchans mot ett avsågat och formsvagt Lokomotiv Moskva och oddsen är därefter med stor favorit på Atletico. Lokomotivs stora problem har varit defensiven men man har gjort mål i tre av fem matcher hittills i Champions League och gjorde bland annat mål i båda matcherna mot gruppsegraren Juventus.

Vi tycker oss ha hittat ett bra spel som tillåter såväl att Atletico drar ifrån för att slappna av – eller åker på något baklängesmål tidigt och reder ut uppgiften därefter. Vi går på ”Atletico Madrid vinner och båda lagen gör mål” till roliga 3.85*.

City vinner i Kroatien

Dinamo Zagreb ligger trea i ”Grupp C” med fem poäng inspelade på fem matcher. Laget var tippade att komma sist av de fyra lagen i gruppen. Så bara att man nu står med en chans att gå vidare inför sista spelomgången är en bedrift. Man inledde gruppspelet med sin enda vinst då man på hemmaplan besegrade Atalanta med 4-0. Det är även lagets enda hållna nolla då man i de samtliga övriga matcherna har släppt in två mål eller fler. Man leder ligan hemma i Kroatien med hela nio poäng och har bara tappat en pinne på de senast tio matcherna. Så formen är god men nu tornar det upp sig ett motstånd av helt annan kaliber. Man måste vinna matchen för att ha chans att ta andraplatsen i gruppen.

Manchester City fungerar så här långt denna säsong inte som den väloljade maskin som vi är vana vid att se. Visserligen så leder man denna grupp och har redan vunnit den oavsett kvällens resultat. Men 1-1 hemma mot Shakhtar Donetsk senast och dessförinnan 1-1 på bortaplan mot Atalanta. Motstånd som Manchester City ska ha kvalitet nog till att besegra även med en liten rotation. Hemma i ligaspelet så går det riktigt trögt. Förlust senast i Manchesterderbyt där United drog det längsta strået och vann med 2-1. Man förlorade även bortamatchen mot Liverpool för fyra veckor sen och det innebär att man ligger på en tredjeplats i tabellen. Distanserade av Liverpool med hela 14 poäng. Att tala om kris är att överdriva men Pep Guardiolas skuta är i kraftig gungning. Därför bör den här matchen trots att den saknar betydelse för Citys placering i gruppen betyda mer än normalt. Laget måste hitta tillbaka in i vinnarspåret och få tillbaka sin starka vinnarkultur. Det kommer säkert att roteras i laget men vem som än kommer in så besitter de hög klass. City besegrade för övrigt Dinamo Zagreb med stabila 2-0 hemma på Etihad Stadium.

City låter några bänkspelare få chansen visa att de tillhör startelvan och med rätt inställning så ska man städa av Zagreb. Manchester City rak seger till 1.75* i odds är ett bra spel.

Motivation slår klass

Bayer Leverkusen inledde Champions League-spelet mycket svagt med tre raka förluster och det såg ut som att chansen till avancemang var helt kört. Men två raka segrar gör att de fortfarande har chansen. Seger är dock ett måste här och vi förväntar oss ett fullt motiverat hemmalag. Formen är god där man efter 2–0-segern borta mot Lokomotiv Moskva i Champions League stått för två imponerande segrar i ligaspelet. Först 2–1 borta mot Bayern München och detta följdes upp med 2–1 hemma mot ett annat topplag, Schalke 04.

Juventus är redan klara gruppsegrare efter att ha slagit Atletico Madrid på hemmaplan med 1–0 i senaste omgången. Efter det har dock Juventus inte helt gått att känna igen. Man spelade först 2–2 hemma mot Sassuolo efter att ha kommit tillbaka från ett 1-2 underläge. Nu senast åkte man till Rom för toppmöte mot Lazio. Det började bra med ledning 1–0 men ett rött kort förstörde Juventus chanser och man föll till sist med 1-3. Juventus har en riktigt tuff period framför sig då man efter den här matchen har tre ligamatcher på en vecka och man har inte råd att tappa fler poäng i toppstriden i Serie A. Ja, vi förväntar oss ett Juventus som bara vill få den här matchen avklarad och som kommer att rotera friskt.

Visst finns risken att Leverkusen känner sig uppgivet om Atletico drar ifrån i sin match men visst vill man visa hemmafansen att man kör ända in i kaklet oavsett. Förutsättningarna öppnar upp för Leverkusen och till oddset 2.00* duger gott.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.