Europa League med MFF-drama

Premier League

Idag har vi fyndat rejält i tre olika sporter. I handbollen hittar vi spelidéer på såväl svensk som tysk mark medan det hockeymässigt är landslagsturneringen i Ryssland som lockar. Vi inleder dock med avslutningen i Europa League där Malmö FF alltjämt har chansen att vinna – och faktiskt ta hem gruppen. Läcker speltorsdag som kan gynna spelkontot betänkligt. Nu åker vi!

Måstematch för Basel

Basel hade en kanonchans att avgöra gruppen i senaste omgången av Europa League då en poäng hade räckt borta mot Krasnodar men man föll med 0-1 och det har skapat lite ner vi grupp C. Basel har fortsatt saken i egna händer och vid seger här vinner man gruppen och även oavgjort tar dem vidare till sextondelsfinalen. Formen är god och man har två raka segrar i ligaspelet där 3-0 hemma mot serieledande Young Boys imponerade näst senast.

Trabzonspor har haft det tufft i Europa League och trots att man varit med såväl spel- som målmässigt i samtliga matcher så har man bara skrapat ihop en poäng. Trabzonspor har alltså inget att spela för här men det hade man inte heller senast hemma mot Getafe men gjorde ändå en bra match trots förlust 0-1. I ligaspelet går man bättre och ligger på en tredjeplats. Senast bortaslog man Antalyaspor med 3-1 efter en riktigt bra första halvlek.

Basel med full motivation på hemmaplan mot ett avsågat Trabzonspor kan väl bara sluta på ett sätt? Vi är helt inne på att Basel kommer gå för tre poäng här för att vinna gruppen. Men man är vidare till slutspel även på oavgjort och vi räknar inte med några stora chansningar från hemmalagets sida.

Värdet ligger helt klart på bortaoddset här och vi spelar +2 Asian handicap. Det gör att vi får pengarna tillbaka om Basel vinner med exakt två mål och vinst om Trabzonspor tar poäng eller endast förlorar med uddamålet. Oddset 1,77* är finfint!

Vinna eller försvinna för Krasnodar

Getafe tog en livsviktig seger borta mot Trabzonspor i förra matchen i Europa League och har satt sig i ett bra läge där en poäng räcker för avancemang. Stor matchhjälte blev Mata som gjorde målet i 1-0-segern. Getafe har i ligaspelet visat fin form och har två raka segrar efter matchen mot Trabzonspor. Först en mycket imponerande uppvisning hemma mot Levante där man efter en mållös första halvlek exploderade i den andra och gjorde fyra mål. Senast bortslog man Eibar efter att lagets skyttekung Angel avgjort i andra halvlek med matchens enda mål.

Krasnodar tog sista livlinan senast då man på ett imponerande vis besegrade Basel hemma med 1-0 och gav sig själv chansen att nå sextondelsfinalen. Men då krävs tre poäng här. Formen är god med elva raka matcher utan förlust och laget är riktigt svårslaget även om man kryssat lite för mycket och därmed tappat lite mark till Zenit som nu leder den ryska ligan. Offensivt finns mer att få ut än man hittills visat och målskyttet har varit jämnt fördelat på många spelare.

Förutsättningarna glasklara här. Getafe nyper platsen i sextondelsfinalen om man tar poäng men vinner Krasnodar så är det de som går vidare på Getafes bekostnad. Det är två starka defensiva lag i grunden och vi förväntar oss en försiktig start där ett av lagen, oavsett ställning i matchen, måste börja chansa ju längre matchen lider.

Vi ser framför oss en mycket öppen andra halvlek och väljer att spela över 1,5 mål i andra halvlek till oddset 2,20*.

Dynamo Kiev kör på från start

Dynamo Kiev släppte in ett mycket tungt mål på övertid senast mot Malmö och det målet gjorde att man nu inte har sextondelsfinalen i egna händer. Man måste vinna här och samtidigt hoppas på att FC Köpenhamn tar minst en poäng mot Malmö. Förutom förlusten senast drog Dyanmo Kiev även på sig tre avstängningar till den här matchen i Shabanov, Sydorchuk och Verbic men truppen är bred och framför allt har man många riktigt bra yngre spelare.

Lugano har haft det jobbigt i Europa League. Endast två inspelade poäng i de fem matcher man spelat och dessa har kommit via två 0-0-matcher på hemmaplan. Inte heller ligaspelet går något vidare.  Man har visserligen spelat upp sig på slutet men en riktigt dålig start har gjort att det är långt upp till toppstriden. Senast fick man 1-1 borta mot bottenlaget Neychatel Xamax efter att tidigt ha hamnat i underläge och årets upplaga av Lugano är inte ett lag som håller på högsta nivån i Europa.

Dynamo Kiev måste vinna här och spelmässigt har man varit gruppens bästa lag. Man spelade ut Malmö fullständigt i första halvlek senast och 2-1-ledningen borde ha varit större. Mot ett avsågat och omotiverat Lugano ska Dynamo Kiev ha kanonchans och vi räknar med full fart från start från hemmalagets sida.

Att Dynamo Kiev vinner första halvlek ger 1,60* i odds och det känns i våra ögon som en kanondeal.

Malmö måste framåt

FC Köpenhamn tog en blytung seger borta mot Lugano senast och har satt sig i förarsätet i grupp B. Man leder nu gruppen och man når sextondelsfinalen på ett oavgjort resultat här. FC Köpenhamn vet ännu inte hur det känns att förlora i Europa League den här säsongen men det har inte varit någon gladfotboll man har visat upp. Två 1-0-segrar och tre 1-1-matcher är facit hittills. I ligaspelet är formen god med sex segrar på de sju senaste matcherna men man förlorade seriefinalen borta mot Midtjylland med 1-4 och har nu sju poäng upp till förstaplatsen som innehas av just Midtjylland.

Malmö stod för en mindre bragd senast när man i karriärens sista hemmamatch för Markus Rosenbergs vann med 4-3 hemma mot Dynamo Kiev. Detta efter att ha varit rejält utspelade i den första halvleken, men man kom tillbaka starkt och avgjorde på övertid. Malmö måste vinna här för att vara säkra på en plats i sextondelsfinalen. Oavgjort eller även en förlust kan räcka men då är man beroende av att Lugano skräller borta mot Dynamo Kiev, ett scenario som inte är så troligt och Malmö måste gå för tre poäng här.

FC Köpenhamn har inte varit något roligt lag att titta på i årets Europa League-spel. Defensiven har varit prioriterad och det har visat sig vara extremt svårt att göra mål på danskarna. Malmö har heller inte varit så svängiga men när man senast var tvungen att gå framåt mot Dynamo Kiev så blev matchen riktigt galen. Malmö måste framåt även här och saknar samtidigt viktiga centrala mittfältare; detta kommer ge FC Köpenhamn ytor.

Vi tycker att 2,25-totalen är riktigt låg i en match där minst ett lag hela tiden måste jaga. Vi får med den linan halva insatsen tillbaka på exakt två mål och vinst på spelet om det blir tre mål eller mer i matchen. Över 2,25 till oddset 2,00* är givet att ta!

OV Helsingborg stretar emot

IFK Kristianstad hade en bedrövlig början av säsongen med en del interna problem. Men nu är allt utrett och det har sett riktigt bra ut den sista tiden. Att man åkte ut ur Champions League var även det en boost då seriespelet kunde få all fokus. Sju raka segrar står laget på om man inkluderar Champions League matcherna. Senast i derbyt så imponerade man stort då man besegrade en av sina största konkurrenter Malmö. Det blev en tuff, målsnål och intensiv första halvlek där Malmö gick till halvtidsledning med 8-7. Kristianstad kom ut heltaggade i andra halvlek och matchen fick ett helt annat tempo. Och på ett nafs så hade man vänt matchen och stod med en bekväm 16-11 ledning, vilket man sen kontrollerade hela vägen in i mål till slutresultatet 22-18. Målvakten Richard Kappelin var helt lysande och stod för en räddningsprocent på hela 56%. Laget har en enorm kapacitet när de hittar sin höjd men de har även perioder under matcherna när de spelar mindre bra. Så man har inte så värst många riktigt stora segrar. Man ligger fyra i tabellen men har häng på lagen ovanför då man har två matcher mindre spelade.

OV Helsingborg besegrade topplaget Ystads IF med 29-28 i ett otroligt spännande Skånederby. Man var 12-16 ner i halvlek och inte mycket talade för att man skulle komma ifrån matchen med poäng. Laget har tränat mycket på 7 mot 6-spel och i halvtid så bestämde man sig för använda sig av det under den andra halvleken, det fick bära eller brista. Den taktiska förändringen vände matchen och för varje mål som Helsingborg närmade sig så blev Ystad mer stressade. Det var första matchen denna säsong som man besegrade ett lag från den övre halvan av tabellen. Matchen innan så pressade man topplaget Malmö men fick till slut ge sig och det blev förlust med 25-28. Men redan där kunde man se att laget var på rätt väg. Man ligger elva i tabellen vilket innebär negativt kval.

OV har höjt sig en nivå och man förlorade endast med fyra mål mot Kristianstad när man mötte dem i seriepremiären. Ja, vi tycker helt klart att OV Helsingborg med hcp +8.5 till 1.82* i odds är ett bra spel.

Målfest i Berlin

Fuchse Berlin är ett starkt hemmalag och har vunnit alla matcher förutom en. Senast man spelade hemma i Max-Schmeling-Halle så vann man med 28-22 mot topplaget Melsungen. Dessförinnan en tung seger mot en av guldfavoriterna Rhein-Neckar löven med 23-22. Man ligger på en sjundeplats i serien. Skadeläget är inte det bästa i klubben och det märktes senast då man spelade borta mot Hannover och det blev förlust med 28-31. Försvarsgeneralen Jakov Gojun har åkt på en skada och lämnar ett stort hål efter sig i försvaret. Normalt så får man då hoppas på att de två utmärkta målvakterna Dejan Milosavljev och Silvio Heinevetter kan stänga igen butiken. Men nu har Silvio och Dejan lyckats med konsttycket att bli skadade på samma gång. Vilket innebär att man i målet får förlita sig på 36-årige veteranen Martin Ziemer och junioren Fredrik Genz .

Kiel besegrade i söndags Minden på hemmaplan med 29-27. Det innebär att man leder Bundesliga för första gången på två år. Och man har två matcher färre spelade än sina konkurrenter. Och det beror på lagets hårda matchande i Europaspelet. Man inledde säsongen på ett strålande sätt och man hade en period när man stod på elva segrar i sträck. Men sen blev det några skador och laget påverkades av det hårda spelschemat. Men nu har det varit lite lugnare på slutet och man bör komma till den här matchen med full energi. Laget har nu fem raka segrar och är obesegrade på de åtta senaste. Man har ett av de högsta målsnitten i serien med ett snitt av nästan 57 mål per match. Kiel bör vara klara favoriter i detta möte med tanke på skadorna hos Fuchse Berlin. Men det är ofta tuffa bortmatcher för Kiel i Berlin och oddset är lite för pressat på dem. Man vann här förra säsongen med 30-29.

Fuchse Berlin må sakna sitt målvaktspar och sin försvarsgeneral. Men de har ändå mycket eldkraft framåt. Och detta kan leda till att man intar en extra offensiv matchplan. Vi gillar spelet där man får tillbaka pengarna på exakt 56 mål. Över 56 mål gillas skarpt till oddset 1.84*.

Måltorka i Ludwigshafen

Die Eulen Ludwigshafen har kommit på plats 16 i tabellen de två senaste säsongerna. Platsen precis ovanför nedflyttningsstrecket och har klarat sig kvar med minsta möjliga marginal. Bara det är en bedrift för detta lågbudgetlag. Efter nästan halva säsongen spelad så ligger man nu riktigt pyrt till på plats 17 med endast 6 poäng inspelade. Det är fyra poäng upp till lagen ovanför strecket. Trots det så förlängde klubben i dagarna kontraktet med den 37-årige huvudtränaren Ben Matschke. Han lyckas trots allt att utveckla laget och de unga spelarna. Senast så gjorde man en riktigt bra match när man förlorade på bortaplan mot topplaget Melsungen med 25-26. Dessförinnan så pressade man topplaget Magdeburg på hemmaplan. Man hade 10-9 i halvlek men till slut så var Magdeburg för starka och vann med 20-17. Försvaret är riktigt bra och trots att man ligger näst sist i serien så är det endast sju lag som släppt in färre mål. Akilleshälen är anfallsspelet då man gör minst mål i serien.

Burgdorf Hannover tog en fin skalp då man på hemmaplan vann toppmötet med Fuchse Berlin med 31-28. Det var inför 8700 fanatiska fans och på hemmaplan har Hannover varit enormt bra och man står med raden 7-1-0. Dansken Morten Olsen var mycket bra och bidrog starkt till segern med sina elva fullträffar. Det går inte lika enkelt för laget på bortaplan där man står med raden 3-1-3. Man har förlorat 3 av sina 4 senaste bortamatcher. Trots det så är man stora favoriter inför denna match. Det är skillnad på truppstyrkan i klubbarna och över 60 minuter så ska man ta hem det. Frågan är hur länge Ludwigshafen orkar hänga på och hur mycket motstånd man kan bjuda på. Det blir säkert ingen målfest då det är ovanligt när Ludwigshafen står som hemmalag.

Ludwigshafen har gått under 51 mål i 5 av 8 hemmamatcher. Och de två sista har blivit 37 och 31 mål. Att hålla ett tight försvar är enda chansen man har till att ta poäng. Vi kan spela under 52.5 mål till 1.84* i odds och det är tacksamt!

Balingen håller siffrorna nere

Fjolårsmästarna Flensburg ligger på en andraplats i serien med 24 poäng. Det är samma poäng som serieledande Kiel men man har två matcher mer spelade. Det är otroligt jämnt i toppen och det blir tydligt när man ser att laget som ligger sjua är fyra poäng ifrån serieledning. Senast så förlorade Flensburg på bortaplan mot Magdeburg med 25-26. Det var ej helt oväntat då Magdeburg är ett starkt hemmalag och Flensburg har ej vunnit där sen 2011. Innan den förlusten så hade man 7-1-0 på de 8 senaste matcherna. På hemmaplan så är laget en riktig maktfaktor där man har vunnit samtliga sju matcher ganska bekvämt. Även om man vunnit samtliga så är det sällan som man har tryckt på för fullt i 60 minuter. Man har en hemmavinst med 8 mål och de övriga är på 3-6 mål.

Nykomlingarna Balingen imponerar stort. Man ligger på en 11:e plats med 13 poäng och har hela 7 poäng till nedflyttningsstrecket. Tränaren Jens Bürkle jobbar mycket med lagets moral och att endast fokusera på sitt eget jobb och att ge allt i alla lägen. Man hade problem inledningsvis och åkte på en del rejäla överkörningar. Men de senaste sju veckorna så har det sett riktigt bra ut med den fina raden 3-3-1. Laget har börjat växa in i tempot i högsta ligan och de fina resultaten sammanfaller även med att den tyske landslagsspelaren Martin Strobel kom tillbaka från sin korsbandsskada. Senast en riktig arbetsseger när man slog Bergischer med 29-27. Man hade 3 storförluster på de 5 första matcherna. Efter det så har man ingen förlust med mer än 3 mål.

Tuffast möjliga uppgift för Balingen men den fina lagmoralen gör att man håller nere siffrorna på torsdagskvällen. Balingen hcp +7.5 mål till odds 1.87* är i vår bok ett riktigt fint spel.

Ryssland laddar i hemmaturneringen

Dags för Channel One Cup, eller Izvestijaturneringen som den länge hette. Det brukar dels betyda att julen närmar sig, dels att Ryssland laddar – inga undantag denna gång. I Karjala Cup i november hade Ryssland ett ovanligt anonymt lag på plats och tog bara två poäng. I denna hemmaturnering blir det ett helt annat tryck och det är jätteskillnad på den trupp som nu är på plats. Med superstjärnorna Shipachyov och Kaprizov i spetsen har Ryssland tagit ut en trupp där många lär spela VM till våren. Totalt 14 spelare hämtas från bjässarna CSKA Moskva och SKA St Petersburg och med denna trupp blir det storfavorit på hemmaseger i turneringen.

Tre Kronor får alltså verkligen ta tjuren vid hornen direkt. I Karjala Cup gjorde Johan Garpenlöv sina första matcher som förbundskapten – och han väntar fortfarande på första segern… Sverige var ju överlag blekt där och kommer alltså rimligtvis till Moskva med revanschlust. Truppen ser lite vassare ut den här gången, bland annat med tio spelare från KHL, men återigen har vi svårt att verkligen formera ihop kedjor som skrämmer. Att jämföra de svenska toppkedjorna mot de ryska blir ganska nedslående, ärligt talat. Nu har Sverige givetvis andra kvalitéer som verkligen räknas men nej, Garpenlövs jul riskerar att bli en aning dyster.

Ryssland laddar och då törs vi säga klasskillnad – vi spelar Ryssland -1,5 till oddset 2.25*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.