Spelvärd omstart i SHL

Årets sista SHL-omgång

Efter landslagsuppehållet drar SHL igång igen på tisdagskvällen och vi gillar flera ”matchups” i omstarten. Luleå och Rögle är mycket starka favoriter men vi lyfter även fram en skräll roligt fyndodds. I fotbollen blickar vi mot Holland samt ett sprakande toppmöte i Bundesliga där vi har matchbilden klar för oss. Häng med!

Luleå för bra för Skellefteå

Häftigt uppe i norr på tisdagen då Luleå och Skellefteå drabbar samman. Hettan finns ju där mellan dessa rivaler – men styrkeförhållandet har ändrats de senaste säsongerna. Samtidigt som Skellefteå fått allt svårare att utmana i den absoluta toppen har ju Luleås utveckling varit den rakt motsatta. Att Luleå nu toppar SHL efter snart halva serien samtidigt som Skellefteå kämpar kring topp-6-strecket tycker vi stämmer väl överens med nivån på lagen. Luleå har varit dunderstabilt men innan uppehållet sprack man så smått, för första gången på länge. Tappade ett par ledningar och torskade mot Färjestad med 4-3 – surt men egentligen inte alls någon dålig insats. Den förlusten lär nu vara fin tändvätska, om det nu behövs inför en match mot Skellefteå. Förutom att köra upp till serieledning i SHL har Luleå enkelt avancerat till semifinal i CHL.

Skellefteå ligger sjua och kan nog komma att tampas kring om topp-6 (vilket ju ger en direktbiljett till kvartsfinalerna) ett bra tag. Mycket hårdare än så kan bågen knappast spännas, inte heller denna säsong har ju Skellefteå stabiliteten eller klassen för att utmana allra högst upp. Fortfarande kan lagets stjärnspelare skapa riktigt bra prestationer men vi har länge tyckt att Skellefteå är väl beroende av enstaka spelare, i synnerhet där man ska jämföras med detta Luleå som snarare fungerar som en maskin. Innan uppehållet visade Skellefteå ingenting extra, blandade och gav rätt rejält. Fick slita rätt rejält för att slå Leksand med 3-2 senast.

Visst går det att hävda att ”derbyn lever sina egna liv” och så vidare – men nej, vi har svårt att se Luleå gå bom. Skellefteå är ett typ av motstånd som passar Luleå perfekt och ett så stadigt hemmalag fixar en tidig julklapp till fansen. Vi håller Luleå som en pålitlig favorit till 1.64*.

Leksands skrällodds kittlar

Örebro-Leksand är ett möte mellan två lag som omgivits av vitt skilda rubriker under säsongen. Innan uppehållet såg vi dock dubbla trendbrott och på tisdagen tycker vi att Örebro är en favorit i fara. Örebro vann just innan uppehållet men fick slita för trepoängaren i Oskarshamn. Ingen vidare insats – och innan dess åkte ju Örebro för första gången denna säsong på tre raka förluster. Ganska svårt schema men likväl ett tydligt trendbrott – visst har Örebro ”lekt färdigt” allra högst upp i tabellen..? Allt annat skulle förvåna, det måste vi säga.

För Leksand såg det däremot äntligen bättre ut innan vilan. Segrarna mot Rögle och Oskarshamn betydde massor – dels givetvis poängmässigt men dels också för ”tron” och arbetsron. Förlorade sedan uppe i Skellefteå men inte utan kamp, fick ge sig efter ett omdiskuterat avgörande. Leksand har hygglig kontakt med ett par lag uppåt i tabellen och har bitvis visat en lovande nivå – vi ger absolut inte slaget förlorat i bottenstriden.

Som sagt, ett mer beskedligt Örebro och ett förbättrat Leksand innan uppehållet – vi kan lätt se de trenderna hålla i sig på tisdagen. Örebro är en bräcklig favorit och till 4.30* ger vi Leksand chansen att skrälla.

Nyttig vila för Rögle

Efter den minst sagt övertygande säsongsstarten där Rögle direkt och med pondus körde upp till den absoluta toppen kom en betydligt tyngre period. En stor del av förklaringen var skador vilket skapade en försvagad och allt slitnare trupp. Innan uppehållet fick dock Rögle någorlunda stopp på raset och att man nu fått vila i nästan två veckor har garanterat gjort gott: nu är truppen i bättre skick. Att Rögle ska få seriös kontakt allra högst upp igen är att trissa upp förväntningarna för mycket – men att etablera sig som ett topp-6-lag ser ut som en realistisk målsättning. Möter nu Oskarshamn och ska ha revansch: 0-1-förlusten hemma tidigt på säsongen sved rätt rejält.

Snart halvvägs in på säsongen är hemmalaget Oskarshamn jumbo och ingen kan ju faktiskt vara förvånad. Att ”Oskars” kom ut superinspirerat när säsongen drog igång i september var föga förvånande och de fyra inledande omgångar gav elva poäng – de tjugo följande omgångarna har givit nio poäng… Innan uppehållet förlorade man nyckelmatchen i Leksand för att sedan bli nollat hemma mot Örebro. Nej, Oskarshamn är på väg att hängas av och så småningom kommer ”allt” fokus hamna på att vara som bäst till våren, då man kommer kvala för kontraktet.

Ett utvilat Rögle ska på tisdagen vara redo att dra igång en stark period igen och visst är uppgiften tacksam, trots bortais. Ingen underskattning att vänta efter Rögles hemmaförlust mot Oskarshamn – tar revansch och bortasegern till 1.71* är stadig.

Målfest i Dortmund

Dortmund hade en svag period i november när man anade att en formsvacka kunde vara i antågande. Krossade av Bayern Münich i ligan med 4-0. Förlust på bortaplan i Champions League mot Barcelona med 1-3. Och endast 3-3 på hemmaplan mot bottenlaget Paderborn där man inte är vakna från start och har ett 0-3 underläge i paus. Man får en ”hårtork” av tränaren i halvlek och lyckas hämta upp till 3-3. Men sen var det tillbaka till trepoängare igen och man har vunnit de fyra senaste matcherna. Senast 4-0 på bortaplan mot Mainz och för en gångs skull så såg även försvaret bra ut. Den blott 19-årige britten Jadon Sancho har varit lysande på slutet och har gjort mål i sex raka matcher. Tillsammans med rutinerade Marco Reus och Thorgan Hazard så är det en grymt giftig trio som har gjort 21 mål tillsammans.

Gästande Leipzig uppträder mycket starkt och det är framförallt anfallsspelet som imponerar. 8-2-0 på sina 10 senaste matcher, alla kategorier. Med den otroliga målskillnaden 37-11. Senast en vinst med 3-0 på bortaplan mot Düsseldorf. Den tyska landslagsspelaren Timo Werner står för en stor del av målproduktionen. Han ligger tvåa i skytteligan med 16 gjorda mål. Endast den polske giganten Robert Lewandowski med 18 mål har gjort fler. Emil Forsberg fick vila senast mot Düsseldorf men tränare Nagelsmann sa att det var för att han skulle vara fräsch till matchen mot Dortmund. Så räkna med vår svenske elegant på planen.

Det har varit underhållande tillställningar de två senaste gångerna som Leipzig har besökt Signal Iduna Park. Det bev 4-1 förra säsongen och 2-3 säsongen innan dess. Ja, det här blir en höjdarmatch emellan två formstarka lag med en helt makalös offensiv. Det är som upplagt för målfest. Det kan bli svårt att separera lagen åt så ett 2-2-resultat till fina 10.75 i odds känns även det helt klart värt att prova. Spelet ”Båda lagen gör mål & Ö 2.5 mål” till 1.66 i odds känns dock som det mest klockrena spelet här.

Hemmaplan avgör i Holland

Fortuna Sittard inledde ligaspelet bedrövligt och det tog nio omgångar innan man tog sin första seger. Efter det har man dock spelat upp sig betänkligt och framför allt har hemmaspelet varit riktigt bra. Fortunas stora problem har varit defensiven och den har man inte helt fått rätsida på än trots att man börjat plocka trepoängare. Istället har man kompenserat upp insläppta mål med att förbättra offensiven rejält. Senast slog man RCK Walwijk med 3-2 på hemmaplan efter att ha vänt ett 1-2-underläge. I första rundan av cupen tog sig Fortuna Sittard vidare genom en stabil 3-0-seger hemma mot ADO Den Haag.

Zwolle ligger på en femtonde plats i ligan, två poäng och placeringen bakom Fortuna Sittard. Laget tog en mycket viktig seger senast då man bortabesegrade VVV med 2-1. Senaste segern innan det var mot just motståndarna i cupmatchen Fortuna Sittard då man vann 3-1 hemma. I första omgången av cupen ställdes man mot HSV Hoek från tredjedivisionen och vann komfortabelt med 3-0 på bortaplan.

Vi har en intressant cupmatch att vänta mellan två lag som slåss i botten av holländska förstaligan. Lagen möttes för mindre än en månad sen i ligaspelet och Zwolle vann då 3-1 på hemmaplan. Även förra säsongen var hemmaplan avgörande när lagen möttes då lagen vann sina respektive hemmamatcher, Zwolle med 5-0 och Fortuna Sittard med 3-0. Fortuna Sittard visar som sagt fin form och framförallt ett mycket starkt hemmaspel.

I en match mellan två jämna lag är vi inne på att det fäller avgörandet och spelar Fortuna Sittard till fina oddset 2.45*.

Målrik andra halvlek att vänta

Excelsior har gjort det bra i stort sett hela säsongen och man har nu hittat en riktig formtopp och står på tre raka segrar, detta mot lag som är av Eindhovens kaliber. Den här bra perioden har tagit Excelsior upp till en femteplats i ligan. Senast besegrade man TOP Oss på bortaplan med 2-0 efter att ha avgjort med två mål sista kvarten. I första omgången av cupen tog man sig vidare genom att besegrade seriekonkurrenten NEC med 4-2 efter förlängning.

Om Excelsior visar fin form så gör Eindhoven det motsatta. De inledde seriespelet mycket starkt och var med i toppen i början av säsongen men har sedan tappat rejält och man står nu på fyra raka matcher utan seger. Detta har gjort att man halkat ner i tabellen och ligger just nu på en trettonde plats. Senast var dock ett litet fall framåt då man fick 2-2 borta mot Utrecht II efter att man lyckats kvittera sent. Man tog sig enkelt vidare från första omgången i cupen genom att besegra Rijnsburgse Boys, som spelar en division lägre, med 4-0 på bortaplan.

Vi har en cupmatch mellan två lag som båda spelar i den holländska andraligan. Lagen möttes i en helt galen match i mitten av november i ligaspelet där Excelsior vann med 5–4 på hemmaplan efter att lagen turats om att ha ledningen vid flera tillfällen. Lagen bör ha tagit med sig en hel del från förra matchen och vi väntar oss en lugnare start här. Det är dock en cupmatch där det blir vinna eller försvinna för lagen.

Vi är helt inne på att det kommer öppna upp sig i andra halvlek. Så vi spelar att det blir flest mål i andra halvlek till oddset 2,15*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.