Barcelona bäst i El Clásico

Premier League

Det är dags för El Clásico igen och det är högintressant med tanke på hur jämnt det är i tabellen. Barcelona har full pott på hemmaplan och känns strået vassare för dagen – vårt val till bra odds. I övrigt går både Juventus och Bayern München i elden och det ser ut som två sunda favoritspel. I hockeyn lyfter vi återigen fram superstabila Björklöven men går även på en fräck bortaidé.

Bayern München numret för stort

Freiburg ligger väldigt överraskande på en sjätteplats och har just nu en biljett ut i Europa. Innan säsongen så tippade experterna att laget skulle få slåss för att hänga kvar. Tränaren Christian Streich gör som vanligt väldigt mycket med liten budget. Han har tränat laget sedan 2011. Innan dess har han varit assisterande och U-19 tränare för klubben sen 1995. En riktig trotjänare. Givetvis så har man överpresterat något enormt. Det finns inget annat lag i ligan som har lika många stora målchanser emot sig och släpper in så få mål. Samtidigt så är det inget lag som har gjort så mycket mål själva på så få målchanser. Man förlorade senast med 0-1 på bortaplan mot Hertha Berlin och det var tionde matchen i följd där motståndarna har högre siffror som anger ”förväntade mål” än vad Freiburg själva har. Ser man till matchbilden så styrde Freiburg spelet med finurligt passningsspel men man skapade inte mycket målchanser utifrån det. Man har varit svårslagna på hemmaplan och står där med raden 4-2-1. Laget har vunnit de tre senaste hemmamatcherna. Det är svårt att besegra Freiburg men nu möter man Bayern München som normalt ska ta hem detta.

Bayern München gav Werder Bremen en rejäl lektion när man på hemmaplan besegrade dem med 6-1. Trots Bayerns massiva spelövertag och alla sina målchanser så hade Bremen 1-0 fram till 45:e minuten. Men två snabba mål av Philippe Coutinho och Robert Lewandowski precis innan halvlek mer eller mindre avgjorde matchen. Några dagar tidigare så hade man besegrat Tottenham i Champions League med 3-1 och det var viktigt för tränaren Hans-Dieter Flick för att ej bli för hårt ifrågasatt. Man kom nämligen ifrån två förluster innan och det accepteras inte i den här klubben. Han har nu varit tränare för laget de senaste åtta matcherna. Tiden får utvisa om han är ett bättre val än vad hans föregångare Nico Kovac var. Man ligger femma i tabellen och måste vinna för att hänga på de framför.

Freiburg har gjort mål i samtliga av sina sju hemmamatcher och är svårslagna på Schwarzwald-Stadion. Samtidigt så är detta en match som Bayern München ska vinna. Lägger man ihop dessa två påståenden med varandra så hittar man specialspelet ”Bayern München vinner och båda lagen gör mål”. Oddset på detta är finfina 2.15*.

Juventus klasser bättre

Sampdoria vann en mycket viktig match i bottenstriden under helgen borta mot Genoa. Stor matchhjälte blev inhopparen Gabbiadini som gjorde matchens enda mål med bara fem minuter kvar. Men Sampdoria är inte på något sätt på säker mark utan har endast två poäng ner till nedflyttning. Även om poängen uteblivit på slutet så har det ändå sett lite bättre ut spelmässigt i knappa förluster mot Parma och Cagliari innan senaste matchen.

Juventus förlorade förra helgen den viktiga matchen i toppen borta mot Lazio. Man hade där greppet efter 1-0-ledning men ett rött kort förstörde då för Juventus. Man reste sig dock snabbt och bortabesegrade först Bayer Leverkusen borta i en betydelselös match i Champions League och hade inga större problem att avfärda Udinese hemma senast. En 3-0-ledning i halvtid efter två mål av Ronaldo blev till sist 3-1 efter att Juventus slagit av på takten.

Sampdoria har ryckt upp sig något men det är fortsatt enormt stor klasskillnad här. Juventus har i stort sett varit prickfria hela säsongen och sådana här matcher får man inte tappa om man ska hänga med Inter i toppen av tabellen.

Vi väljer att spela Juventus -1 asiatiskt handikapp till oddset 1,96* och får därmed pengarna tillbaka om Juventus vinner med exakt ett mål. Vinner de med två mål eller fler blir det vinst på spelet.

Sassuolos offensiv fäller avgörandet

Efter sex raka förluster har nu Brescia tagit två blytunga segrar i sina två senaste matcher. Först slog man jumbon SPAL borta med 1-0 och detta följdes upp med 3-0 mot Lecce i en riktig streckmatch i botten. Brescia ligger fortfarande på nedflyttningsplats men har nu fått kontakt med lagen ovanför strecket. Brescias stora problem har varit defensiven där man släppt in allt för många mål. Att man nu inte släppt in mål på två matcher har det dock berott lika mycket på svagt offensivt motstånd som Brescias försvarsspel.

Sassuolo spelade för ovanlighetens skull 0-0 senast, borta mot Milan. Det var dock ingen typisk 0-0-match utan chanser fanns för mål åt båda hållen. Lagets matcher hade innan det gått över 2,5 mål i sju raka omgångar. Sättet Sassuolo spelar på med tre mycket offensiva spelare producerar många mål framåt men släpper även till en hel del framåt.

Ett Brescia med funnen form går garanterat för tredje raka segern när man nu spelar på hemmaplan. Sassuolo är inte ett lag som kan spela på resultatet och vi förväntar oss en mycket öppen matchbild. Brescia ska ha goda chanser att göra mål här och Sassuolo går ytterst sällan mållöst av planen. 

Vi spelar över 2,75 mål till oddset 1,81* och får då halv vinst om det blir exakt tre mål i matchen och full vinst om det blir fyra mål eller fler.

El Clásico-klick

Frågan är om Barcelona hade tankarna på den här matchen redan under helgen då man bröt en positiv svit på sju raka segrar genom att endast få med sig en poäng efter 2-2 borta mot Real Sociedad. Hemma har man dock radat upp segrar i år och i ligaspelet har man sju vinster på sju spelade hemmamatcher.

Real Madrid fick även de endast oavgjort under helgen då man kvitterade sent borta mot Valencia. Real var det bättre laget men fick inte till offensiven. Real dras med en del skador men har ändå spelat bra och senaste förlusten kom för tolv matcher sedan borta mot Mallorca. Bortaspelet har dock inte varit helt perfekt och man har förutom matchen mot Mallorca dragit på sig tre oavgjorda matcher.

Vi har en av världens hetaste fotbollsmatcher att se fram emot här och vi tycker att det mesta talar för Barcelona. Man har ett litet psykologiskt övertag på Real Madrid från de senaste säsongerna i inbördes möten och dessutom talar skadeläget för Barcelona där Real Madrid fortsatt saknar tunga pjäser.

Barcelona bör hållas som ett bättre lag än Real Madrid den här säsongen och är helt inne på att de tar chansen att göra ett ryck i tabelltoppen. Vi spelar Barcelona att vinna till oddset 1,74*.

Timrå tystar Karlskoga igen

Hockeyallsvenskans toppstrid är hetare än på många år och på onsdagen drabbar två av de inblandade lagen samman när BIK Karlskoga tar emot Timrå. Det har varit lätt att bländas av Karlskogas offensiva jättetryck under säsongen men på sistone har det varit mer beskedligt. Insatsen borta mot Vita Hästen näst senast var inte bra och förlusten skrevs till 1-4. Vann sedan – men 2-0 hemma mot Tingsryd kvalade inte heller in som någon av säsongens höjdare. Toppmatch och det bådar inte speciellt gott för Karlskoga, som överlag haft svårt i toppmötena.

Exempelvis har Timrå 5-1 i poäng på säsongens två tidigare möten – och i mötet i norr för en knapp månad sedan var det inget snack om saken. Timrå vann övertygande med 3-1 och tystade Karlskoga-offensiven på ett bra sätt. Timrå har spelat in 13 poäng av 15 möjliga på de fem senaste och visst är formen stabil. 5-1 hemma mot Karlskrona senast och Jonathan Dahlén fyllde på sitt imponerande poängkonto ytterligare. Massor med starka offensiva namn i BIK Karlskoga – men den allre bäste spelar i Timrå, så är det.

Timrå vet bevisligen hur Karlskoga ska tyglas och när Timrå och Dahlén nu kommer till Värmland med form, ja då blir valet enkelt: Timrå-tvåan spelas till 2.70*.

Rätt inställning denna gång

När Björklöven var nere i Kristianstad tidigt på säsongen svarade man för en av höstens få dikeskörningar: trött insats och förlust med 1-2. Det har Björklöven knappast glömt och på onsdagen räknar vi med att man tagit långresan med betydligt bättre inställning. Seger skulle garantera att Löven firar julafton i serieledning och för oss är det inget snack om saken: Löven har varit seriens bästa lag under de 30 inledande omgångarna. Hög lägstanivå och en bunt riktiga klassinsatser. Senast var det inte som bäst men Almtuna besegrades med 1-0 och de defensiva siffrorna blev ännu lite bättre. Målet gjordes av sena nyförvärvet Olle Liss, ett av flera klassnamn som fyllt på under säsongens gång: det var länge sedan vi såg ett lag satsa lika knallhårt mot SHL som Björklöven gör här och nu!

Hemmalaget Kristianstad har haft en mardrömsperiod men efter tio förluster på elva omgångar fick man i fredags stopp på raset, med besked dessutom: 4-0 borta mot Västervik. En stark mobilisering av Kristianstad, samtidigt som det måste sägas att man mötte ett Västervik som var totalt under isen. Mer behövs innan vi blåser ”faran över” för Kristianstad – laget har sugits in i bottenstriden och vi tvivlar på att man tar sig därifrån.

Som sagt, Löven slarvade uppenbart med inställningen förra gången man var här – det misstaget gör man knappast om och då ska bortasegern enkelt ticka in. Vi tar Björklöven -1,5 till 2.00*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.